Sari direct la conținut

Conducta Nord Stream 2, afectată de o scurgere de gaze în Marea Baltică

HotNews.ro
Nord Stream 2, Foto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia
Nord Stream 2, Foto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia

Gazoductul Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania, dar care nu a fost pus în funcțiune, a suferit o scurgere de gaze în Marea Baltică, au anunțat luni operatorul gazoductului și autoritățile daneze, potrivit AFP.

După ce autoritatea daneză pentru trafic maritim a anunțat că a fost detectată o scurgere de gaz pe ruta Nord Stream 2, operatorul acesteia a confirmat într-un comunicat pentru AFP că scurgerea a afectat într-adevăr conducta subacvatică, deținută majoritar de gigantul rus Gazprom.

Scurgerea a fost observată la aproximativ 20 de kilometri sud-est de insula daneză Bornholm, chiar în afara apelor teritoriale daneze, și „este periculoasă pentru traficul maritim”, a precizat autoritatea maritimă daneză într-un anunț adresat navelor.

„Navigația este interzisă pe o rază de cinci mile nautice de la poziția raportată”, a precizat autoritatea.

Potrivit unor surse neoficiale ale AFP, o interdicție de survol a fost impusă și pentru avioanele din zonă.

Chiar înainte de anunțul incidentului din partea daneză, Ministerul german al Economiei a anunțat că investighează o „scădere rapidă și neașteptată a presiunii” în conducta Nord Stream 2.

Scăderea de presiune a fost observată luni seară, potrivit operatorului conductei, „iar autoritățile maritime din Germania, Danemarca, Suedia și Rusia au fost notificate imediat”.

„Datorită acestei cooperări cu autoritățile maritime, locul incidentului a fost identificat în zona economică exclusivă daneză la sud-est de Bornholm”, a scris Nord Stream AG.

Deși inaugurarea sa a fost anulată la începutul acestui an ca represalii la invazia Rusiei în Ucraina, conducta a fost „pregătită din punct de vedere tehnic” și „umplută cu gaz”, a declarat luni pentru AFP purtătorul de cuvânt al Nord Stream 2, Ulrich Lissek.

Conducta controversată trebuia să stimuleze exporturile de gaze rusești direct în Germania, pe lângă prima conductă Nord Stream.

Acesta din urmă a fost închis complet la începutul lunii septembrie de către Gazprom.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro