Sari direct la conținut

Conferinta Studentilor Romani din Marea Britanie: "Romania este si a fost dintotdeauna foarte atractiva pentru investitori"

HotNews.ro

A doua editie a Conferintei Studentilor Romani din Marea Britanie a avut loc la Londra sambata, 24 octombrie, 2009. Potrivit estimarilor, in Marea Britanie exista aproximativ 3.500 de studenti romani. Spre deosebire de anul trecut, cand conferinta a fost construita in jurul motivelor pe care studentii romani le-ar avea sa se intoarca in Romania dupa terminarea studiilor, anul acesta conferinta a prezentat mediul de afaceri roman in comparatie cu cel britanic si oportunitati de promovare a tinerilor romani in Romania si Marea Britanie.

Raymond Breden, vicepresedintele Camerei de Comert Britanico-Romane, a detaliat pentru HotNews.ro de ce are Romania dificultati cu absorbtia fondurile europene. In plus, personalitati ale comunitatii romanesti din UK au fost rasplatite cu Diploma Ambasadorului pentru merite exceptionale in domeniul lor de activitate.

Conferinta a adunat oameni din mediul de afaceri, cercetare si din sectorul non-guvernamental: Paul Phillips – director al Kent Business School, George Iacobescu – CEO Canary Wharf, Julia Cleverdon – consilier special la Fundatiile de Caritate ale Principelui de Wales, Raymond Breden – vicepresedinte al Camerei de Comert Britanico-Romana (BRCC), sau Bogdan Patriniche, Presedinte – Senior Vice-Presedinte, Vanzari si Structura, Standard Bank PLC.

Studentii au discutat despre programe pentru promovarea tineretului in Romania si Marea Britanie cu Marius Enachescu, vice-presedinte al Autoritatii Nationala pentru Cercetare Stiintifica, Dan Stoenescu, Seful Diviziei Originari din Romania, Ministerul Afacerilor Externe si Ana Becheru, studenta la Kent School of Architecture, care a prezentat Liga Studentilor Romani din Strainatate.

Axul discutiilor in prima jumatate a zilei a fost criza financiara. George Iacobescu, cel responsabil pentru constructia Canary Warf in estul Londrei, cel de-al doilea centru financiar din lume, a descris actuala atmosfera financiara: “Criza prin care am trecut nu este sfarsitul globalizarii, este doar una dintre durerile facerii”.

Julia Cleverdon lucreaza pentru actiunile caritabile ale Printului de Wales de aproximativ 30 de ani. Ea a subliniat ca 20% din tineretul Marii Britanii nu au o slujba, nici nu se afla in vreun program de instruire sau la studii. “Ce ne va scoate din criza? Energie antreprenoriala”, a sustinut Cleverdon, accentuind importanta angajarii absolventilor. Vorbind despre idealurile si ambitiile inspirate de profesori, aceasta a afirmat: “Sper ca va veti intoarce in Romania si veti inspira, la randul vostru”.

Plusurile si minusurile mediului de afaceri romanesc

“Cati dintre voi vor sa se intoarca in tara?” a fost intrebarea lui Raymond Breden, vicepresedinte BRCC si director KPMG Romania. Doar trei maini in aer. Breden, care locuieste si lucreaza in Romania, nu a incercat sa convinga studentii romani sa se intoarca in tara dupa terminarea studiilor, ci a prezentat mediul de afaceri romanesc, subliniindu-i plusurile si minusurile.

Parti pozitive:

  • Romania este si a fost dintotdeauna foarte atractiva pentru investitori
  • Munca necalificata este mai ieftina
  • Cunoasterea pe scara larga a limbilor straine
  • Dintre tarile care s-au alaturat UE in 2004 si 2007, Romania este cea de-a doua piata ca marime
  • Romanii se afla in topul mondial IT
  • Stat membru UE

Minusuri:

  • Birocratie excesiva
  • Lipsa cronica de infrastructura
  • Coruptie
  • Managementul resurselor umane este consternant
  • Absenta planificarii pe termen lung
  • Reglementari irelevante

Comparand felul in care romanii si britanicii se raporteaza la aspectele pe care trebuie sa le indeplineasca, Raymond Breden crede ca romanii se concentreaza sa faca lucrurile corect, in timp ce englezii vor sa faca lucrurile care trebuie. Intrebat de Hotnews.ro de ce crede ca Romania nu poate absorbi fondurile europene puse la dispozitie, acesta a opiniat:

“Sunt mai multi factori. Primul este administratia, care nu este intr-atat de echipata incat sa proceseze cererile pe cat de repede si de eficient ar trebui si nu li s-a dat o directive clara sa proceseze cererile rapid. A doua problema este ca oamenii din administratie nu au fost instruiti adecvat pentru a recunoaste situatiile. In al treilea rand, cred ca Romania a vrut sa fie transparenta cu procesarea cererilor si, in aceasta incercare, au fost mult prea prudenti. Din acest motiv, au introdus masuri deloc necesare, in opinia mea, pentru ca nu au vrut sa adopte o decizie care sa poata fi pusa mai tarziu sub semnul intrebarii.

De exemplu, daca cineva vrea sa cumpere un utilaj, nu trebuie doar sa aiba oferte de la trei furnizori, ci trebuie sa prezinte, foarte detaliat, ce poate face utilajul in anumite circumstante. Deci furnizeaza informatii tehnice foarte detaliate cuiva care nu le intelege. Ar fi perfect acceptabil daca ar spune de la cine vrea sa cumpere utilajul, cat costa si sa aplice un factor de bun simt, verificand cu furnizorul ca acela sa fie pretul la care utilajul se vinde in mod normal. Iar intre furnizor si cumparator nu trebuie sa existe o legatura de familie.

Insa deseori, unde utilajele sunt construite in fabrici cu mecanisme specializate, exista doar un furnizor si este dificil sa aduci trei oferte. Asadar, proiectul cade din prima. In plus, nu se pare ca ar exista vointa de a obtine fondurile. Daca guvernul s-ar trezi in fiecare zi si ar striga la ministri ‘Ce ati facut ieri pentru a aduce fonduri si ce aveti de gand sa faceti azi?’ si ar fi primul aspect pe agenda, lucrurile s-ar intampla. Dar nu cred ca este o prioritate.”

Diplome pentru romanii cu merite deosebite

Conferinta s-a incheiat cu acordarea diplomelor ambasadorului pentru membri ai comunitatii romanesti din Marea Britanie care au realizari importante in domeniul lor de activitate. “Acest document este o recunoastere a meritelor si un stimulent”, a declarat ambasadorul Romaniei la Londra, Ion Jinga.

La categoria Studenti, diploma a fost primita de Georgiana Chiper, studenta la Canterbury Christ Church University – pentru infiintarea asociatiei CURS, implicarea in organizarea a celor doua conferinte ale studentilor, organizarea Zilei Nationale a Romaniei la Canterbury, organizarea Serii filmului romanesc si implicarea in proiecte civice, gen organizarea sectiei de votare la universitatea unde studiaza.

La categoria Profesori, diploma a fost acordata lui Adrian Podoleanu, profesor de optica medicala si conducatorul grupului de Optica aplicata la Scoala de Stiinte Fizice de la Universitatea din Kent, autor a sase carti, peste 100 de articole, 350 de studii si prezentari la conferinte internationale, detinator a 16 patente si membru fondator al Sociatatii Internationale de Inginerie Optica Romania.

Tot la aceasta categorie, diploma a fost acordat si lui Remus Azoitei, profesor de vioara la Academia Regala de Muzica din Londra, membru fondator al Societatii Enescu din capitala Marii Britanii. Azoitei a debutat la varsta de opt ani cu orchestra simfonica din Galati, a absolvit Conservatorul in Bucuresti, a studiat la New York. A primit distinctii si premii pentru promovarea culturii romanesti.

La categoria Cercetatori, diploma i-a fost acordata lui Dan Alex Petrovici, lector in marketing la Kent Business School si profesor asociat la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti. A fost desemnat raportor pe probleme de siguranta si securitate alimentara si este expert evaluator al Comisiei Europene. Este autorul a peste 20 de articole si proiecte de cercetare, patru carti si peste 40 de studii si prezentari in conferinte internationale.

Pentru Imaginea Romaniei, au fost acordate doua diplome. Una lui Costin Raiciu, absolvent al facultatii de Automatica si calculatoare al Politehnicii Bucuresti, doctorand la University College London. A organizat evenimente culturale romanesti, iar banii stransi in aceste evenimente au fost donate catre ONG-uri din Oradea care lucreaza cu integrarea romilor in societatea romaneasca. In semn de recunoastere pentru activitatea sa, a fost prezentat Majestatii sale Elisabeta a II-a cu ocazia vizitei Reginei la Good Enough College in 2006, unde Costin Raiciu studia in acel moment. Costin Raiciu lucreaza la un proiect care propune inlocuirea protocolului de comunicatie folosit in Internet cu o varianta care poate trimite trafic pe mai multe cai simultan.

Anne-Marie Martin, director executiv al Camerei de Comert Britanico-Romane (BRCC) a primit, la randul sau, o diploma pentru recunoasterea meritelor. BRCC a primit titlul de Camera de Comert a anului in Marea Britanie in 2008. A contribuit la seminare de afaceri, la organizarea UK – Romania Investment Summit, la Zilele Romaniei in Marea Britanie – Zilele Marii Britanii in Romania, este implicate in actiuni de caritate cu Fundatia Principesei Margareta a Romaniei, Hospices of Hope, Frodo si Para. In plus, in 2006 si 2007, a sprijinit initiativele de lobby ale romanilor din Marea Britanie pentru ridicarea restrictiilor. In 2008 a primit medalia regelui Mihai I pentru loialitate.

A doua editie a Conferintei studentilor romani din strainatate a fost organizat de Ambasada Romaniei in Marea Britanie, Camera de Comert Britanico-Romana, Fundatia Ratiu si Romani Online UK, in parteneriat cu Institutul Cultural Roman si sprijinit de Liga Studentilor Romani din Strainatate, Canterbury University Romanian Students Society si Kent RoShock.

Link-uri utile:

Conferinta studentilor romani in Marea Britanie

Liga Studentilor Romani din Strainatate

Kent RoShock

Camera de Comert Britanico-Romana

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro