Sari direct la conținut

Configuratia politica in Parlament. Ce optiuni de majoritate parlamentara au PSD si PNL daca se rupe USL

HotNews.ro

Afacerea „Kovesi la DNA” a creat tensiuni majore in USL si a provocat primele discutii publice ale unor lideri USL despre posibilitatea ruperii aliantei. In cele din urma, liberalii au rezistat tentatiei de a iesi din alianta, inghitind hapul administrat de PSD, dar ambele partide mari au calculat febril sansele de a forma o majoritate parlamentara fara celalalt.

  • Vezi mai jos o analiza a distributiei mandatelor parlamentare si cine cu cine poate face alianta pentru majoritatea parlamentara

588 de parlamentari

Parlamentul are 588 de alesi, dintre care 412 deputati si 176 de senatori, iar majoritatea necesara pentru sustinerea unui Guvern si adoptarea legilor este de 295 de mandate. In Parlament PSD poate forma mai usor decat liberalii o majoritate de conjunctura pentru sustinerea Guvernului si asta pentru ca social – democratii au cel mai mare numar de mandate dintre toate partidele parlamentare. De asemenea, PSD are o capacitate de negociere mai mare cu celalate grupuri parlamentare.

Camera Deputatilor: PSD poate miza pe UDMR, PPDD si Minoritati. PNL face majoritate cu PPDD, PC si PDL

La Camera Deputatilor, PSD are 160 de membri, in timp ce PNL 102 membri; la Senat, PSD are 64 de membrii, in timp ce liberalii au 50.

Calculele simple arata ca daca PSD coopteaza intr-o coalitie PP-DD, UDMR si Minoritatile (altele decat cea maghiara) poate forma o majoritate de conjunctura pentru sustinerea legilor si a Guvernului. Astfel, la Camera Deputatilor (CD), PSD are 160 de mandate, PP-DD 44 mandate, UDMR are 18 mandate si Minoritatile alte 18 mandate. La un calcul simplu, sunt in total 240 de mandate, adica mai mult decat majoritatea simpla de 207 voturi.

Potrivit surselor Hotnews.ro, Victor Ponta are o relatie buna de colaborare cu UDMR (pe care a si incercat sa o aduca la guvernare imediat dupa alegerile din decembrie 2012) si cu Minoritatile, in timp ce Crin Antonescu nu este agreat de aceste grupuri parlamentare, una din cauze fiind promovarea unui discurs nationalist. „De cate ori am avut o problema, Victor Ponta a stat de vorba cu noi, a incercat sa ne ajute, in timp ce Antonescu ne-a tratat de sus”, a declarat un reprezentant al Minoritatilor Nationale pentru Hotnews.ro.

La nivel parlamentar se stie ca PSD-istul Marian Vanghelie nu este deloc strain de grupul PP-DD, iar oamenii lui Dan Diaconescu ar prefera o sustinere tacita pentru social democrati decat sustinerea PNL. Totusi, este de remarcat ca Partidul Conservator (controlat de Dan Voiculescu) a cooptat in ultima perioada trei parlamentari PPDD.

In ce priveste PDL, Vasile Blaga a declarat in nenumarate randuri ca o alianta cu PNL ar fi posibila doar fara Crin Antonescu.

De partea cealalta, la Camera Deputatilor PNL are 102 mandate. Daca ar coopta PPDD cu 44 membri si PC cu 16 membri, ar obtine la un calcul simplu 162 de deputati, insuficienti pentru o majoritate. Daca PDL ar sustine PNL+PPDD+PC ar avea impreuna 216 membri, suficienti pentru o majoritate.

Senat: Tot PSD face mai usor majoritate

La Senat situatia este tot in favoarea PSD. Mai exact, PSD are 64 senatori, in timp ce PNL are 50 de senatori. Daca PSD ar coopta PP-DD (21 membri) si UDMR cu 9 membri, ar contabiliza 94 de mandate. De precizat este ca Senatul are 176 mandate, iar majoritatea simpla este de 89 mandate.

Daca PNL ar coopta PP-DD (21 membri) si PC (8 membri) ar contabiliza doar 79 de voturi, insuficiente pentru majoritate, ceea ce inseamna ca ar avea nevoie si de PDL.

La nivelul intregului Parlament, majoritatea simpla este de 295 de mandate. Conform calculelor de mai sus PSD ar obtine mai mult de jumatate plus un din numarul de parlamentari necesari pentru sustinerea Guvernului (240+94=334), intr-o coalitie cu PPDD, UDMR si minoritati.

Liberalii ar avea conform calculelor de mai sus 162+78=240 (in varianta cooptarii PPDD si PC), sau in varianta cooptarii PDL ar avea 216+78=295.

Cum sunt distribuite mandatele in Parlament:

Camera Deputatilor: 412 mandate

  • PSD – 160 membri 
  • PNL – 102 membri 
  • PDL – 54 membri 
  • PP-DD – 44 membri 
  • UDMR – 18 membri 
  • Minoritati – 18 membri 
  • PC – 16 membri

Senat: 176 mandate

  • PSD – 64 membri 
  • PNL – 50 membri 
  • PDL – 24 membri
  • PP-DD – 21 membri
  • UDMR – 9 membri
  • PC – 8 membri 
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro