Sari direct la conținut

Consens PSD-PNL: TVA de 5% la energie și eliminarea certificatelor verzi / Continuă neînțelegerile pe reducerea taxelor

HotNews.ro
Marcel Ciolacu si Florin Citu, Foto: AGERPRES
Marcel Ciolacu si Florin Citu, Foto: AGERPRES

​Florin Cîțu și Marcel Ciolacu au ajuns luni, la un consens pe tema facturilor la energie pentru perioada aprilie-decembrie 2022. Într-o întâlnire față în față, președintele PNL și cel al PSD au căzut de acord să propună la viitoarea ședință a Coaliției ca soluție pentru facturile la energie reducerea la 5% a TVA-ului la energie atât pentru consumatorii casnici cât și pentru IMM-uri și eliminarea certificatelor verzi, au declarat surse politice pentru HotNews.ro. Cei doi lideri n-au ajuns însă la o înțelegere în ceea ce privește reducerea taxelor.

Președintele PNL, Florin Cîțu ar fi acceptat propunerea venită din partea PSD privind reducerea la 5% a TVA-ului la energie. Potrivit surselor HotNews.ro această măsură nu ar fi fost agreeată de ministrul Finanțelor Adrian Câciu pentru că ar reduce veniturile bugetului de stat.

O a două măsură legată de reducerea facturilor la energie, convenită de cei doi lideri, este eliminarea certificatelor verzi.

Întâlnirea celor doi lideri a avut loc în contextul în care Coaliția trebuie să vină cu măsuri concrete pentru facturile la energie pentru perioada aprilie-decembrie 2022. PSD și PNL nu au reușit să ajungă la o înțelegere pe această temă și au direcționat problema către ministrul Energiei Virgil Popescu. Atât PSD cât și PNL au anunțat că așteaptă ca minstrul Energiei să vină cu propuneri concrete pentru rezolvarea crizei facturilor la energie pentru restul anului.

Neoficial PSD a susținut în cadrul Coaliției necesitatea reglementării prețului la energie atât la gaze cât și la electricitate pe o perioadă de nouă luni, printr-o informare a Comisiei Europene. Potrivit surselor HotNews.ro. premierul Nicolae Ciucă nu ar fi fost de acord cu această soluție.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat luni, la Parlament că, personal consideră că ”în continuare va trebui să se vină cu un preţ reglementat, pentru acest an de zile, inclusiv iarna viitoare, cu tot ceea ce decurge de aici, o OUG, pe urmă transpusă de ANRE” şi ”concomitent cu acest lucru, ministrul de resort să meargă şi să negocieze cu Comisia”.

Liderii Coaliției trebuie vină cu măsuri concrete în ceea ce privește inflaţia care va urma după creșterea facturilor la energia electrică însă până acum nu au reușit să ajungă la un punct comun.

PSD și PNL se întrec în propuneri populiste

La nivel public, PSD a vorbit despre plafonarea prețului la alimentele de bază și subvenționarea prețului la benzină în timp ce liberalii plusează cu reducerea CAS-ului la 20% de la 25% și reducerea TVA-ului la 17% de la 19%. Propunerile celor două partide aflate la guvernare nu sunt sustenabile, potrivit surselor HotNews.ro, pentru că impactul bugetar este unul extrem de imprevizibil.

Potrivit surselor citate, la întâlnirea de la Senat dintre cei doi lideri, s-ar fi discutat și despre reducerea CAS-ului de la 25% la 20% și reducerea TVA de la 19% la 17% – ambele propuneri venite din partea liberalilor. Liderul PSD Marcel Ciolacu ar fi agreat reducerea CAS-ului însă nu ar fi fost de acord cu reducerea TVA-ului.

Discuțiile dintre cei doi lideri vor fi reluate și în ședința Coaliției unde se așteaptă și reacția premierului Nicolae Ciucă și a liderilor UDMR.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro