Consilier patriarhal, demis la câteva zile după ce a participat la o discuție despre relația Stat-Culte la HotNews
Consilierul patriarhal Ionuț Mavrichi a fost demis la câteva zile după ce a participat la o emisiune a HotNews.ro pe tema relației Stat și Culte. Oficial, acestuia i s-a adus la cunoștință că postul i-a fost desființat, ieri fiind prima zi din perioada de 20 de zile de preaviz. La emisiunea HotNews, Mavrichi a vorbit, alături de Viorel Iuga, președintele Uniunii Baptiste, Petre Guran, cercetător ştiinţific la Institutul de studii sud-est europene al Academiei Române, Francisc Doboș, reprezentantul Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti, și Cătălin Raiu, reprezentantul României în panelul de experți pe libertate religioasă al OSCE și președintele FoRB România, despre libertatea religioasă în vreme de pandemie și de măsurile pe care Guvernul României le-a luat împotriva credincioșilor.
Deși a precizat că vorbește în nume personal, Mavrichi s-a arătat revoltat pe bună dreptate de lipsa de reacție a Secretariatului de Stat pentru Culte (SSC), instituție care gestionează peste 500 de milioane de lei și care virează Patriarhiei sume consistente de bani. Șeful SCC este din 2013, Victor Opaschi, un personaj considerat pupilul primului președinte fesenist al României: Ion Iliescu.
Contactat de HotNews.ro, Ionuț Mavrichi a refuzat să facă orice comentariu.
Potrivit Deutsche Welle, cel care l-a adus pe Opaschi în guvern este Victor Ponta, în mai 2012, când l-a instalat secretar de stat pentru cultură si culte în Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, iar în februarie 2013 l-a transferat la șefia Secretariatului de Stat pentru Culte.
Anterior, Victor Opaschi a fost consilier de stat pentru cultură și culte în ambele mandate de președinte al României ale lui Ion Iliescu și consilier personal al acestuia, în perioada în care a fost președinte al PDSR.
Prezența lui Victor Opaschi în fruntea Secretariatului de Stat pentru Culte (SSC) este o ciudățenie, având în vedere că, înainte de 1989, el a lucrat la instituția comunistă al cărei scop era oprimarea Bisericii Ortodoxe Române (BOR) și a cultelor religioase de pe teritoriul României: Departamentul Cultelor.
Ce a mai spus Mavrichi în emisiunea HotNews.ro:
- Am observat foarte mirat că încă nu avem anticorpii necesari, că a durat mult până când lumea și-a dat seama că asistăm la ingerințe mai mult sau mai puțin legitime în viața cultelor.
- Există o ambivalență din nefericire pe care trebuie să o mărturisim. Cu stupefacție am dat de un document public, aflat pe site-ul Camerei Deputaților și elaborat la câteva zile după pelerinajul de la București, după ce fusese experiența pelerinajului de la Iași. În acest document, Secretariatul de Stat pentru Culte precizează pur și simplu că în România nicio măsură dispusă nu a interzis practici sau ritualuri religioase. Și nu pot să nu fi mirat de această formulare spusă cumva ca o concesie.
- Critica noastră cu privire la libertate religioasă nu se referă la faptul că aceste măsuri au fost necesare ci că aceste măsuri trebuiau luate în acord cu legea care trebuia să menționeze înainte ca pandemia să vină ce trebuie făcut în asemenea situații. Altfel, aceste măsuri devin arbitrare. Trebuie normată modalitatea în care se organizează viața cultelor în situații din acestea dramatice ca cea prin care trece fiecare dintre noi.
- Într-adevăr au existat sincope într-adevăr a existat comunicare defectuoasă, nu s-a comunicat la timp… Ceea ce se numește acum dialog e o discuție nu instituționalizată ci mai degrabă informală. Și ea are loc abia acum, la câteva luni după ce a început pandemia.
Declarațiile sale l-au iritat pe Patriarhul Daniel, temător că finanțările venite de la SCC ar putea fi stopate.
Cine este Ionuț Mavrichi
Considerat unul dintre teologii de vârf ai Bisericii Ortodoxe, Mavrichi este specialist în teologie, sociologie și comunicare. Alături de Vasile Bănescu, a fost purtător de cuvânt al Patriarhiei Române timp de 5 ani apărând poziția Bisericii în cadrul unor episoade foarte delicate cum ar fi impozitarea cultelor, referendumul pentru familie sau vizita Papei Francisc în România.
Doctor în sociologie cu studii de teologie în Marea Britanie, Mavrichi este vorbitor a 4 limbi străine, el fiind purtătorul de cuvânt al delegației Bisericii Ortodoxe Române la Sinodul din Creta, eveniment istoric pentru lumea panortodoxă și reprezentantul Patriarhiei Române în Parlamentul României timp de 2 ani.
Vezi aici CV-ul lui Ionuț Mavrichi.
Emisiunea care i-a pus capac relației de muncă a teologului poate fi urmărită aici:
Pe același subiect a scris mai întâi stiripesurse.ro.