Consiliul Elevilor cere o reformă a sistemului de evaluare, după numărul record de contestații la examenele naționale
Consiliul Elevilor cere Ministerului Educației și Cercetării o reformă a sistemului de evaluare la examenele naționale, după ce anul acesta s-a înregistrat un număr record de contestații, interpretări greșite ale baremului și erori de calcul. Printre măsurile propuse se numără și înființarea unui Corp Național al Experților în Evaluare și formarea profesorilor pentru situațiile de criză.
Numărul de contestații de la examenele naționale de anul acesta a fost cel mai mare din istoria recentă. Astfel, la exemenul de Bacalaureat aproape una din 10 note contestate are o diferență mai mare de un punct la recorectare, potrivit Edupedu.ro. Ceea ce înseamnă 6.036 de lucrări din totalul de 62.840 de contestații. O scădere la 9,6% de la 10,57% față de anul anterior.
Conform Consiliul Elevilor, cauzele numărului mare de contestații reprezintă timpul limitat acordat pentru corectarea unei lucrări, condiţiile improprii din procesul de evaluare, dar şi din lipsa unei formări prealabile a cadrelor didactice.
Principala reformă propusă de Consiliul Elevilor constă în înființarea unui Corp Național al Experților în Evaluare, un organism care să promoveze și să susțină excelența în evaluare. De asemenea, aceștia fac apel și la o schimbare de mentalitate a cadrelor didactice care corectează lucrările. Să fie apreciate calitățile elevului de a-și exprima propriile opinii și de a le argumenta și nu abilitățile de memorare a unui eseu.
Consiliul Elevilor solicită Ministerului Educației și Cercetării să organizeze sesiuni de formare în mediul digital a profesorilor și, de asemenea, aceștia să fie sprijiniți prin programe de lucru flexibile și o masă caldă în fiecare zi de corectare.
La examenul de Bacalaureat de anul acesta a fost înregistrat cel mai mare număr de note 10 din ultimii ani, peste 24 de mii de note între 9 și 9,99, dar și o rată de eșec de peste 40%.