Sari direct la conținut

Consiliul General al Municipiului București a alocat 52 milioane lei pentru modernizarea iluminatului public din Parcul Herăstrău

HotNews.ro
Parcul Herastrau, Foto: USER UPLOADED
Parcul Herastrau, Foto: USER UPLOADED

Consiliul General al Municipiului București a alocat 52 milioane lei pentru modernizarea iluminatului public din Parcul Herăstrău și implementarea unui sistem de monitorizare video. Durata de implementare este de 8 luni, din care două proiectarea. Aprobarea indicatorilor tehnico-economici este primul pas în realizarea proiectului.

”Se doreşte în primul rând creşterea eficienţei iluminatului public din punct de vedere al scăderii costurilor de consum energetic, întreţinere şi mentenanţă precum şi scăderea actelor de delicvenţă sau agresiuni contra persoanelor din cadrul comunităţii prin creşterea gradului de siguranţă a circulaţiei pietonale după lăsarea serii. Iluminatul eficient presupune scăderea infracţionalităţii şi securitate sporită, iar din punct de vedere al protecţiei mediului se propune reducerea poluării luminoase şi a poluării cu emisii CO2. În prezent iluminatul public din Parcul Regele Mihai I (fost Herăstrău) se prezintă astfel: mare parte a corpurilor de iluminat sunt deteriorate, cu lămpi cu vapori de sodiu, care deşi au o durata relativ mare de viaţă (25000 ore), dacă nu sunt întreținute corespunzător, parametrii luminotehnici se deteriorează rapid”, se arată în proiectul de Hotărâre adoptat.

În plus, sistemul de iluminat învechit generează costuri cu energia electrică nejustificat de mari faţă de eficienţa luminoasă, costuri de întreţinere / menţinere foarte mari, potrivit sursei citate.

Potrivit proiectului de hotărâre adoptat, Primăria Capitalei va înlocui stâlpii de iluminat existenți și necorespunzători, a aparatelor de iluminat existente cu aparate de iluminat moderne 1P66, 1K10, cu LED-uri care asigură o durată de viaţă ridicată, care au ca scop realizarea unui indice foarte bun de redare a culorilor, reducerea consumului de energie electrică pentru iluminat, reducerea cheltuielilor de întreținere şi pentru energia electrică.

”Prin realizarea lucrărilor în sistem integrat costurile de implementare a proiectului sunt mai mici decât în situaţia în care aceste două categorii de lucrări sunt realizate în proiecte independente, deoarece costurile cu realizarea săpăturilor pentru pozarea reţelei de distribuţie pentru iluminat public se execută o singură dată, prin acelaşi profil pozându-se şi reţeaua de alimentare a camerelor video. Lucrările de infrastructura sunt consumatoare de timp şi restrictive din punct de vedere al condițiilor meteorologice, motiv pentru care pot avea un rol hotărâtor în realizarea proiectului. Iluminatul public în Parcul Regele Mihai I va fi prevăzut cu un sistem de telegestiune, care cuprinde Elementele de control zonal – Concentratoarele de date şi elementele de control individual”, se arată în proiectul de hotărâre adoptat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro