Consiliul National de Integritate a validat candidatii la presedintia ANI
Consiliul National de Integritate (CNI) i-a validat, vineri, pe cei zece candidati la functia de presedinte al Agentiei Nationale de Integritate (ANI), dupa ce in sedinta de joi nu a putut lua o decizie din lipsa de cvorum, informeaza NewsIn.
Decizia Consiliului a fost luata cu 11 voturi pentru. CNI a hotarat ca pana la data de 30 noiembrie, candidatii sa depuna propriul plan de management pentru conducerea ANI si, in plus, cei zece sunt obligati sa cunoasca legislatia Agentiei pana la data de 23 noiembrie inclusiv.
CNI a decis, de asemenea, sa transmita catre institutiile care au membri in Consiliu adrese cu lista de prezenta a acestora, motivand ca cei care absenteaza ar trebui exclusi din CNI si inlocuiti cu alte persoane.
Presedintele CNI, Marcu Nicu, afirmase joi ca daca nici la intalnirea de vineri nu se va constitui cvorumul necesar pentru validarea candidatilor, membrii Consiliului isi vor da demisia. Presedintele CNI a afirmat ca cei care absenteaza de la sedinte nu pot fi sanctionati nici din interior, nici de catre o alta institutie.
Cei zece candidati pentru presedintia ANI sunt Radu Dorel Liviu, Dragoi Ilie, Chis Radu, Vevera Adrian Victor, Garlasteanu Ionel Ion, Georgescu Ion, Radu Constantin Catalin, Balanescu Florin Cornel, Salca Rotaru Romi si Braun Vasile, toti indeplinind conditiile pentru a candida la functia de presedinte al ANI.
Consiliul National de Integriate a admis, in octombrie, doi candidati la proba scrisa a concursului pentru ocuparea functiei de presedinte al Agentiei de Integritate, Duguleana Liliana si Dramba Lucian, insa la a doua proba nu a promovat niciun candidat. CNI a anuntat ulterior ca va reorganiza concursul pentru presedintia ANI.
Plenul Senatului l-a validat la inceputul lui noiembrie pe Catalin Alexandru Macovei pentru functia de vicepresedinte al Agentiei Nationale pentru Integritate.
Noul vicepresedinte va ocupa insa si functia de presedinte, aceasta datorita unui amendament adoptat de Comisia juridica a Senatului, care precizeaza ca in situatia in care postul de presedinte este vacant, atributiile pot fi exercitate de presedinte.