Sari direct la conținut

Consiliul Standardelor Internationale de Contabilitate critica modul in care bancile europene si-au calculat expunerea pe Grecia

HotNews.ro

Unele institutii financiare europene ar fi trebuit sa isi asume pierderi mai mari din detinerile de obligatiuni guvernamentale grecesti la ultimele raportari financiare, se arata intr-o scrisoare a Consiliului Standardelor Internationale de Contabilitate (IASB) remisa Autoritatii Europene pentru Valori Mobiliare si Piete, citata de Financial Times.

ISAB, care stabileste standardele internationale de raportare financiara IFRS, critica modul incoerent in care bancile si asiguratorii au depreciat valoarea obligatiunilor statului elen pe care le detin, dupa ce rezultatele financiare ale bancilor au aratat ca acestea si-au asumat pierderi cuprinse intre 21 si 50%. Acest lucru demonstreaza ca bancile privesc diferit proportia in care isi vor recupera creantele de la statul elen.

Persoane apropiata situatiei au declarat ca interventia ISAB este fara precedent si reflecta convingerile membrilor acestei institutii ca unele companii europene nu au facut provizioane suficiente pentru a acoperi pierderile din restructurarea obligatiunilor Greciei.

Liderii europeni au convenit in iulie, la Bruxelles, un nou pachet de salvare a Greciei, prin care statele zonei euro si FMI vor oferi statului elen finantare de 109 miliarde euro pentru urmatorii trei ani, la care se adauga o contributie de 50 miliarde euro din partea creditorilor privati ai guvernului de la Atena, sub diverse forme.

Potrivit Reuters, in raportarile financiare pe al doilea trimestru, pierderile din restructurarea datoriilor Greciei detinute de catre institutiile financiare s-au ridicat la 3 miliarde de euro.

Consiliul Standardelor Internationale de Contabilitate nu a indicat in scrisoarea sa tari sau banci, insa persoanele apropiate situatiei spun ca exista ingrijorari cu privire la abordarea asumata de BNP Paribas si CNP Assurances in acest caz.

Bancile si asiguratorii francezi au anuntat ca si-au asumat pierderi de 21% in aceasta restructurare, insa au sustinut ca nu s-au putut baza pe preturile din piata pentru o evaluare corecta a bondurilor Grecesti din cauza lichiditatii scazute, ci au utilizat un model propriu pentru aceasta evaluare. Institutiile care s-au bazat pe preturile din piata pentru evaluarea obligatiunilor grecesti au inregistrat pierderi mai mari. Royal Bank of Scotland a sters 733 milioane de lire sterline din valoarea portofoliului de obligatiuni elene, evaluat la 1,45 miliarde de lire, ceea ce se traduce prin pierderi de 51%.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro