Sari direct la conținut

Constanța: Cum poate fi salvat patrimoniul cultural și de ce trebuie actualizata legea care protejează monumentele istorice

HotNews.ro
Cazinoul din Constanta, Foto: Hotnews
Cazinoul din Constanta, Foto: Hotnews

In Sala Ovala a Prefecturii Constanta se va desfasura, pe data de 23 noiembrie, Conferinta #RecuperareaPatrimoniuluiPierdut. Conferinta marcheaza incheierea unei campanii initiate de jurnalistii publicatiei locale Info Sud-Est. Proiectul editorial a urmarit starea patrimoniului istoric si cultural din judetul Constanta, dar mai ales necesitatea actualizarii legislatiei privind protejarea monumentelor istorice.

Afis conferinta Constanta

Afis conferinta Constanta

Foto: Hotnews

In cadrul evenimentului vor conferentia Horia Marius Tutuianu – presedintele Consiliului Judetean Constanta, Decebal Fagadau – primarul municipiului Constanta, Sorin Rugina – rectorul Universitatii ¬Ovidius¬ din Constanta, Magdalena Tita – directorul Directiei Judetene pentru Cultura Constanta si istoricul Florin Anghel. La conferinta vor participa si Adrian Nicolaescu, prefectul judetului Constanta, directorii muzeelor din Constanta, candidatii eligibili ai tuturor partidelor politice, proprietari de monumente istorice, cadre universitare etc.

Este pentru prima oara cand, la Constanta, reprezentantii administratiei locale si judetene, sefii institutiilor de cultura, parlamentarii si societatea civila se intalnesc pentru a discuta despre starea patrimoniului istoric si despre problemele legislatiei privind protejarea monumentelor istorice.

Solutiile identificate au fost stranse intr-o rezolutie care va fi semnata de primarul Constantei, presedintele CJC, rectorul Universitatii Ovidius si directorul Directiei Judetene pentru Cultura Constanta si care va fi inaintata Parlamentului Romaniei si Ministerului Culturii dupa investirea noului Legislativ. Obiectivul final al demersului este demararea procedurilor de modificare a Legii 422/2001.

Evenimentul are o importanta deosebita pentru Constanta, unul dintre cele mai mutilate judete din punct de vedere cultural, dar cu o mostenire istorica deosebita. Constanta este cel mai vechi oras locuit al Romaniei, iar pe teritoriul sau convietuiesc cele mai multe comunitati etnice minoritare.

Cu toate acestea, patrimoniul istoric si cultural al judetului de la malul marii se afla intr-o stare de degradare fara precedent. Coruptia, dezinteresul, lipsa profesionalismului si inconsecventa Legii 422 au condus, de-a lungul ultimelor doua decenii, la furtul, distrugerea definitiva sau la atentate ireparabile asupra a numeroase monumente istorice si de cultura. Cazinoul, Palatul Regal din Mamaia, Edificiul Roman cu Mozaic sau Mormantul Hypogeu sunt doar cateva exemple de monumente unice la nivel national sau european si care astazi se afla intr-o stare avansata de degradare.

Pe fond, actul legislativ in cauza are foarte multe posibilitati de a permite, mai departe, distrugerea patrimoniului istoric si cultural national. Formularile ambigue din Legea 422, nereglementarea unor proceduri specifice, lipsa posibilitatilor de a actiona in multe dintre situatii au condus la o situatie intolerabila in ceea ce priveste monumentele istorice si culturale ale tarii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro