Sari direct la conținut

Consternare la Bruxelles, furie la Varșovia, șampanie la Moscova: Ce înseamnă noua victorie a lui Viktor Orbán pentru Europa

HotNews.ro
Viktor Orban, Foto: FERENC ISZA / AFP / Profimedia
Viktor Orban, Foto: FERENC ISZA / AFP / Profimedia

Prim-ministrul ungar Viktor Orbán a câștigat un nou mandat la alegerile parlamentare de duminică, însemnând că vor continua ciocnirile dintre Budapesta și Bruxelles cu privire la valorile de bază ale Uniunii Europene și impunerea unei linii mai dure față de Rusia lui Vladimir Putin, scrie Politico.

Orbán, deja cel mai longeviv premier din Europa, a câștigat duminică un al patrulea mandat consecutiv la alegerile parlamentare naționale, partidul său de guvernământ Fidesz urmând să ocupe două treimi din locurile legislativului de la Budapesta.

Deși victoria nu este surprinzătoare, nu în mică măsură datorită controlului exercitat asupra mass-media – despre care criticii săi spun că face parte dintr-un model mai larg de subminare a normelor democratice-, amploarea victoriei i-a șocat pe adversarii săi, care s-au unit într-o alianță istorică pentru a-l da jos pe campionul iliberalismului.

Aproximativ 53% dintre alegătorii maghiari au ales Fidesz și doar 35% au optat pentru coaliția formată de principalele șase partide de opoziție.

„Am câștigat o victorie atât de mare încât o poți vedea de pe Lună, dar cu siguranță o poți vedea de la Bruxelles”, a clamat premierul ungar duminică seara.

Consternare la Bruxelles din cauza victoriei lui Viktor Orbán

Este așteptat ca preocupările privind subminarea valorilor democratice în Ungaria, o bătălie pe care Uniunea Europeană o duce de ani de zile, să revină în prim-plan la Bruxelles.

Decizia Parlamentului European din 2018 de a declanșa procedurile de infringement împotriva Ungariei în temeiul articolului 7 al blocului comunitar – o mișcare întreprinsă în cazul în care valorile fundamentale ale UE sunt considerate a fi în pericol – a făcut însă prea puține presiuni pe guvernul de la Budapesta să își inverseze cursul.

Chiar dacă UE a blocat până acum banii alocați Ungariei prin fondul relansare economică post-Covid, guvernul lui Orbán s-a confruntat cu puține consecințe concrete pentru subminarea normelor democratice.

În săptămânile de dinaintea alegerilor era așteptat ca executivul de la Bruxelles să declanșeze un nou mecanism de reducere a fondurilor europene pentru Ungaria din cauza problemelor legate de statul de drept însă Comisia condusă de Ursula von der Leyen a amânat măsura, în parte pentru a nu fi acuzată de ingerințe în alegerile de duminică.

Alte subiecte precum drepturile persoanelor LGBT, independența sistemului judiciar, migrația și libertatea presei, vor cauza probabil din nou tensiuni între Orbán și oficialii europeni, deși referendumul privind „interzicerea predării homosexualității în școli” nu a atins cvorumul necesar pentru a fi validat.

Ungaria i-a alienat și pe aliații din grupul de la Visegrad

BBC notează că opoziția maghiară a avut o ocazie istorică de a exploata cunoscutele legături ale lui Orbán cu Moscova și afinitățile față de președintele rus Vladimir Putin dar că aparatul de relații publice bine uns al guvernului ungar a reușit să îl prezinte pe prim-ministru drept un pacifist, simultan cu demonizarea opoziției ca dornică de un război.

În cei 12 ani de guvernare a Fidesz majoritatea presei de stat și private din Ungaria a fost preluată de aliați și apropiați ai premierului ungar, criticii poreclindu-i pe aceștia, mulți dintre ei foști colegi de școală ai liderului de la Budapesta, „oligarhii lui Orbán”.

Orbán a marșat în campanie pe ideea că Ungaria ar trebui să țină departe de conflictul din Ucraina în sine, „un război între două țări gigantice”, potrivit acestuia. „Prea periculos”, a insistat el după ce a refuzat să trimită arme Ucrainei și nici nu a permis transferarea de arme către Kiev prin teritoriul maghiar.

Viktor Orbán este singurul lider al unui stat membru al UE care l-a criticat deschis pe Volodimir Zelenski și echipa sa de campanie l-a acuzat pe președintele ucrainean că a încheiat un „pact” cu opoziția maghiară pentru a-i trage pe soldații maghiari în războiul cu Rusia.

În discursul de după victoria de duminică premierul ungar l-a numit explicit pe Zelenski drept unul dintre adversarii săi.

Atitudinea lui Orbán față de Ucraina a provocat furie și la Varșovia, Polonia fiind în ultimii ani cel mai apropiat aliat ai Ungariei în contextul disputelor celor două țări cu Uniunea Europeană.

Din ce în ce mai izolată pe plan internațional din cauza atitudinii pro-ruse a premierului său, Ungaria a fost nevoită săptămâna trecută să anuleze o reuniune a grupului de la Visegrad pe care urma să o organizeze după ce Polonia și Cehia au refuzat să participe.

„Sunt cu adevărat dezamăgită că oamenii politici ungari găsesc că petrolul rusesc mai ieftin este mai important decât sângele ucrainean”, a explicat ministrul ceh al Apărării, care urma să participe la întrunire.

Șampanie la Moscova

Revista Time scrie că, în pofida unei populații care este categoric pro-UE, guvernul Ungariei s-a înclinat puternic spre Kremlin sub conducerea lui Viktor Orbán. În timp ce mesajele internaționale ale premierului ungar au subliniat neutralitatea țării, mass-media națională de stat a promovat justificările folosite de Rusia pentru invazie.

Orbán a refuzat să-l denunțe pe nume pe președintele rus Vladimir Putin din cauza invaziei, dar spune că se opune războiului din Ucraina. Deși el nu s-a opus sancțiunilor UE împotriva oligarhilor și companiilor rusești, premierul ungar a promis că va bloca orice țintire a petrolului sau a gazelor rusești.

Premierul ungar este de asemenea considerat un risc semnificativ de securitate pentru aliații din NATO.

Potrivit unei anchete publicate de Direkt36, un centru de jurnalism de investigație non-profit cu sediul la Budapesta, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a compromis complet rețeaua de computere și corespondența internă a ministerului ungar de Externe până la jumătatea anului 2021.

Încălcarea a rămas activă în timpul recentelor summituri ale UE și NATO legate de războiul din Ucraina, o informație pe care ministrul de externe Péter Szijjártó a ascuns-o.

În data de 3 decembrie a anului trecut, la aproximativ o lună după ce Rusia a început iar să maseze trupe la granița cu Ucraina, lui Szijjártó i-a fost conferit la Moscova medalia Ordinului Prieteniei, cea mai înaltă onoare de stat a Rusiei pentru un străin.

„Sunt mândru că, în ciuda evoluțiilor globale și regionale extrem de nefavorabile, am reușit să ne menținem cooperarea cu Moscova pe baza încrederii reciproce și în conformitate cu interesele noastre naționale”, a scris Szijjártó pe pagina sa de Facebook la momentul respectiv.

La începutul lui februarie, la mai puțin de o lună înainte ca Vladimir Putin să declanșeze atacul asupra Ucrainei, Viktor Orbán se deplasa la Moscova pentru a cere mai multe gaze naturale ieftine.

El a fost primit cu șampanie la Kremlin de Putin.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro