Sari direct la conținut

Contre între CTP și Patriahul Daniel despre pelerini și moaște. „O jignire adusă lui Iisus” / „Noi ne întâlnim cu persoana sfântului”

HotNews.ro
CTP și Patriarhul Daniel, Foto: Colaj HotNews.ro / Inquam Photos / Virgil Simonescu
CTP și Patriarhul Daniel, Foto: Colaj HotNews.ro / Inquam Photos / Virgil Simonescu

Patriarhul Daniel a reacționat la declarațiile gazetarului Cristian Tudor Popescu, care i-ar fi asemănat pe pelerinii care s-au închinat la moaștele Sfintei Parascheva la Iași cu teroriștii sinucigași Hamas. În replică, CTP spune că în Biblie nu se precizează că ortodocșii trebuie să se închine moaștelor, fapt care în opinia lui, este o jignire pentru Iisus.

Patriarhul Daniel: Pelerinajul dă sens vieții noastre

În predica pe care a ținut-o de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, Patriarhului Daniel a subliniat că pelerinajul „dă sens vieții noastre” și că „noi, credincioșii, când cinstim moaștele sfinților nu cinstim oase – cum greșit spun cei nepregătiți, neinformați și rău intenționați – ci noi ne întâlnim cu persoana sfântului ale cărui moaște se află în fața noastră”.

„Când cinstim sfintele icoane, nu cinstim lemnul, ci persoana care este reprezentată”, a precizat Patriahul Bisericii Ortodoxe Române.

CTP a făcut o referire la credincioși care merg la pelerinaje în cadrul primei emisiuni „Cap la cap”, realizată împreună cu Anca Simina, difuzată exclusiv online pe canalul YouTube Recorder Talks, în care au discutat despre conflictul din Orientul Mijlociu.

În cadrul emisiunii din 17 octombrie, CTP a spus, referindu-se la pelerinii de la Iași, „deci oameni care cred că o să se vindece, că o să se îmbogățească, că nu știu eu ce o să mai primească ducându-se la moaștele acelea nu sunt cu nimic deosebiți de cei care cred că îi așteaptă o masă împărătească și 72 de fecioare în rai”.

Cristian Tudor Popescu a fost reclamat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) de către Liga Studenților, după aceste afirmații.

Într-o postare intitulată „Atentat cu moaștele Sf. Parascheva”, jurnalistul Cristian Tudor Popescu a reacționat la sesizarea făcută de Liga Studenților, spunând că: „Nu mi-am îngăduit să sper că ce se întâmplă acum în întreaga lume, pornind din Orientul Mijlociu, poate să-i trezească pe oameni, făcându-i mai lucizi, mai responsabili. Dar nu mi-am închipuit că unii vor evolua în sens contrar, și asta în România, la Iași, oraș al culturii și inteligenței”, spune CTP.

Potrivit lui, prin declarațiile sale de la din emisiunea CAP la CAP, realizată împreună cu RECORDER, acesta compară „credința unor oameni în bunătățile care, potrivit Coranului, îi așteaptă în Rai cu credința altor oameni că niște rămășițe umane mumificate pot face minuni pentru ei. Nu spun, potrivit Bibliei, pentru că rolul miraculos al moaștelor nu este povestit acolo, e fabricat ulterior. Și nu fac altceva decât să râd, căci zic, tot în emisiune: „Să nu râdem de cei care cred în vinul, carnea și fecioarele din Rai, că râdem de noi” – după care fac comparația de mai sus”.

„Cum aș fi putut să compar ACȚIUNILE unora, puțini, dintre cei ce cred în raiul islamic, care se aruncă în aer folosind centuri explozive, cu pelerinajul pașnic al fidelilor Sf. Parascheva, care, după vizita la moaște, se duc pur și simplu acasă? Am râs de naivitatea ambelor categorii. Atât, măi băieți și fete, am râs, n-am cerut interzicerea cultului Sf. Parascheva sau a celui islamic”, a spus Cristian Tudor Popescu.

CTP: Văz că n-au fost de ajuns Șoșoacă, Simion și jurnalierii care vor să mă vadă decedat

După mesajul voalat pentru CTP al Patriarhuui Daniel din predica de vineri, jurnalistul a avut o nouă reacție într-un mesaj postat pe Facebook intitulat „O jignire adusă lui Iisus”, în care remarcă faptul că șeful BOR nu îi respectă dreptul la opinie și pare că îi transmite o lecție de religie.

  • „Văz că n-au fost de ajuns Șoșoacă, Simion și jurnalierii care vor să mă vadă decedat, însuși Patriarhul Daniel iese să afurisească opinia subsemnatului despre moaște și adorarea lor. Să ne deslușim creștinește, prin urmare.
  • Nu există nicio frază în Biblie care să îndemne sau măcar să spună ceva cu privire la cultul moaștelor. Iisus Hristos nu spune nicăieri că trebuie conservate și venerate rămășițele de carne și oase ale vreunuia dintre apostolii și mucenicii ce vor fi dați morții în numele Lui. Sau ale celor cu mare credință în Dumnezeu”, a scris CTP.

Jurnalistul crede că închinarea la moște este o jignire adusă lui Iisus.

  • „Dacă vrei ca o sfântă, un martir să te ajute nu poți să-i cinstești amintirea, faptele, cuvintele rămase? Să te rogi? De ce ai nevoie de bucăți de trup uscate?
  • Am văzut cum pelerinii la Sf. Parascheva sau alți sfinți se închină, își fac cruce în fața raclei. Aceasta, după rațiunea mea, este o jignire, o desconsiderare la adresa lui Iisus.
  • Crucea este a Mântuitorului. A nimănui altcuiva. Crucea pe care a pătimit și a murit nu poate fi însușită nici măcar de cei mai însemnați ucenici ai Săi. Sfântul Petru a refuzat să fie crucificat de romani aidoma lui Iisus, cerând să fie pus pe o cruce inversată, cu capul în jos, pentru a nu atinge simbolul christic. Sfântul Andrei, încreștinătorul românilor, la fel, a vrut ca pedeapsa răstignirii să-i fie pe o cruce în forma literei X, ca să nu refacă în vreun fel sacrificiul dumnezeiesc”, a continuat CTP.

Cristian Tudor Popescu își continuă pledoaria în mesajul devenit viral pe internet făcând referire la Vechiul Testament.

  • „Pentru a învia, orice mort creștin trebuie semănat în pământ ca o sămânță – „căci din țărână ai fost făcut și în țărână te vei întoarce”. La capul mormântului stă crucea pe care scrie INRI, Iisus Nazarineanul Regele Iudeilor, și nimic altceva.
  • Gestul de închinare, semnul crucii, nu poate fi adresat decât lui Hristos. Te poți închina în fața Bisericii și înlăuntrul ei, căci este Casa pământească a Domnului, imagine a celei din ceruri.
  • Te poți închina în fața crucii de pe veșmintele preotului. Sau a păianjenului cu cruce. Nu și în fața moaștelor, care nu sunt purtătoaare de cruce – n-ai decât să le pupi așa cum o faci cu soțul, soția, copiii, amantul, amanta, fruntea lăutarului sau mâna popii.
  • Deși, dacă ai fi un creștin adevărat, care a citit rând cu rând și crede în Sfânta Scriptură, n-ar trebui să atingi cadavrul, căci Vechiul Testament numește această faptă necurăție, întinătoare pentru 7 zile”, continuă CTP.

Mii de pelerini la moștele Sfântului Dimitrie cel Nou

Gazetarul își încheie mesajul precizând că toate aceste rânduri le-a scris „privind coada nesfârșită de ființe omenești la moaștele Sf. Dimitrie din curtea Patriarhiei”.

„Și să te întrebi: oare de ce Dumnezeu a făcut să rămână necunoscut locul unde a fost dus trupul lui Moise după moarte?

Și să te mai întrebi: oare de ce mai găsim pelerinajul la moaște doar în religia fără Dumnezeu a bolșevicilor, înșiruiți peste timp la mumia lui Lenin din miezul Stăpânirii Diavolului?”, se întreabă CTP.

Mii de credincioși au fost vineri pe Dealul Mitropoliei pentru a se închina la moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou.

Patriarhia Română a adus din Grecia icoana Maicii Domnului „Panaghia Soumela”, potrivit Basilica.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro