Sari direct la conținut

Controverse Drink Insider: Mai poţi fi considerat un pasionat de vin dacă bei vin fiert?

HotNews.ro
Razvan Avram, Foto: Hotnews
Razvan Avram, Foto: Hotnews

​Sunt multe subiecte controversate în lumea vinului, dar şpriţul de vară, cât şi corespondentul lui de iarnă, vinul fiert, sunt două dintre cele mai delicate. Unii pasionaţi consideră că un adevărat enofil se descalifică dacă bea şpriţ sau vin fiert. Alţii sunt mai rezervaţi şi cred, pe bună dreptate, că fiecare tip de vin îşi are momentul său optim de consum.

Dacă voi merge iarna la schi, nu prea mă văd, pe pârtie sau la coada de la telescaun, cu un pahar elegant de vin alb, bine răcit, în mână. În schimb, o cană aburindă cu vin fiert se va potrivi perfect cu anotimpul şi, mai ales, cu ambianţa sporturilor de iarnă şi cu atmosfera „de cabană”. Avem tot restul anului la dispoziţie ca să fim mai catolici decât Papa, în ceea ce priveşte vinurile pe care le bem, aşa că putem face, măcar în vacanţă, câte o excepţie.

Cum iarna e aproape şi subiectul şpriţului de vară e unul suficient de complex (îl vom discuta, pe îndelete, cu altă ocazie), vă voi recomanda, mai degrabă, ceva de sezon: o reţea clasică românească de vin fiert. Cu riscul de a-mi ieşi vorbe printre enofili, recunosc, cu mâna pe inimă, că sporturile de iarnă şi vinul fiert sunt, pentru mine, inseparabile!

Ingrediente pentru o porţie zdravănă de vin fiert

  • 1 litru de vin sec (nu demisec, demidulce sau dulce – fiindcă n-o să ştim cu exactitate cantitatea de zahăr pe care o conţine şi nici calitatea vinului)
  • 100-120 grame de zahăr
  • 1-2 batoane de scorţişoară
  • 3-4 cuişoare
  • 4-5 steluţe de anason
  • 5-6 boabe de piper negru
  • Coaja de la o portocală

Mod de preparare

  • Încălziţi vinul, împreună cu toate ingredientele, într-o oală cu capac, timp de maximum 5 minute, la foc mediu. Vinul nu trebuie să fiarbă, ca să nu se evapore alcoolul.
  • Lăsaţi să se răcească şi să se infuzeze condimentele, încă 5 minute.
  • Turnaţi vinul în pahare sau căni preîncălzite, printr-o sită.

Observaţii importante

  • Nu există cantităţi precise de zahăr sau condimente: gustul fiecăruia va dicta, până la urmă, proporţiile amestecului.
  • Nu folosiţi (Doamne fereşte!) un vin premium, dar un vin de consum curent (cca. 4-6 euro/sticla de 750 ml) s-ar potrivi perfect pentru reţeta asta. În acelaşi timp să nu puneţi în oală vreun vin pe care nu l-aţi bea şi nefiert.

Fierbem vin alb sau roşu?

Răspunsul e dificil de dat. Dacă ne raportăm la tradiţie, la noi se foloseşte predominant vinul roşu, pe când în Alsacia (da, da, se bea vin fiert şi la Strasbourg!) se foloseşte exclusiv vinul alb. Mai precis, reţeta tradiţională alsaciană de vin fiert conţine un asamblaj de Sylvaner, Riesling şi Pinot Blanc. Francezii nu folosesc soiurile aromatice de tip Gewürztraminer sau Muscat, iar cantităţile de zahăr şi condimente sunt cam la jumătate ca la noi.

La urma urmelor, de orice culoare sau aromă ar fi vinul fiert, vă urez să-l savuraţi fără a ţine seama de prejudecăţile puriştilor. Hai noroc!

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro