Sari direct la conținut

Convorbirea Tariceanu-Botos s-a auzit pina la Bruxelles

Cotidianul

UE reaminteste guvernului sa nu interfereze „in nici un fel” in Justitie. Purtatorul de cuvint al comisarului Frattini ne-a declarat ca Bruxelles-ul „va urmari cu foarte mare grija cum actioneaza autoritatile romane in sfera Justitiei”.

Intr-o declaratie acordata in exclusivitate ziarului „Cotidianul”, reprezentantul comisarului UE pentru Justitie insista pe „respectarea totala a separatiei puterilor”, pe functionarea „profund independenta” a Justitiei si reaminteste guvernului „necesitatea de a nu exista nici un fel de interferenta din partea Executivului”.

Este o prima reactie oficiala a Comisiei Europene dupa controversa iscata la Bucuresti de telefonul dat de premierul Tariceanu procurorului general Ilie Botos in dosarul Dinu Patriciu.

Friso Roscam Abbing, purtatorul de cuvint al comisarului pentru Justitie Franco Frattini, a declarat in exclusivitate pentru „Cotidianul” ca Bruxelles-ul cere „respectarea totala” a separatiei puterilor in stat.

E o prima reactie la controversa iscata in mediul politic si presa din Romania privind telefonul dat de premierul Tariceanu lui Ilie Botos in ceea ce-l priveste pe Patriciu.

„Comisia subliniaza nevoia de respectare totala a separatiei puterilor in stat, a independentei Justitiei si necesitatea de a nu exista nici un fel de interferenta din partea Executivului”, ne-a declarat ieri in exclusivitate Friso Roscam Abbing. Purtatorul de cuvint al comisarului Frattini a lasat sa se inteleaga ca evolutiile de la Bucuresti sint urmarite indeaproape la Bruxelles.

„Justitia trebuie sa functioneze profund independent si Comisia Europeana va urmari cu foarte mare grija cum actioneaza autoritatile romane in sfera Justitiei”, ne-a declarat Friso Roscam Abbing.

Ingrijorare si avertisment

Reactia tradeaza ingrijorarea Comisiei Europene. E de subliniat in primul rind ca oficialul european nu s-a abtinut, diplomatic, sa comenteze controversa iscata de telefonul dat de premier procurorului general.

Din contra, purtatorul de cuvint al lui Frattini a pus accente precum „respectarea totala” a independentei Justitiei, „nici un fel de interferenta a Executivului” sau Justitia trebuie sa actioneze „profund independent”. Si a incheiat cu o fraza ce suna a avertisment, privind monitorizarea „cu foarte mare grija” a actiunii Executivului in ale Justitiei.

Reactia lui Friso Roscam Abbing la „controversa telefonului” domoleste entuziasmul declansat la Bucuresti luna trecuta de declaratiile optimiste ale sefului sau, Franco Frattini. Vicepresedintele Comisiei Europene indemna atunci magistratura sa treaca la treaba.

Ii cerea Consiliului Superior al Magistraturii, aflat in conflict cu Monica Macovei, sa coopereze cu guvernul si sa actioneze pentru garantarea independentei Justitiei.

Inspectorii l-au audiat pe Botos

Doi inspectori judiciari din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au avut o prima discutie cu procurorul general Ilie Botos despre telefonul pe care l-a primit de la premierul Tariceanu dupa ce Patriciu a fost retinut de procurori.

Potrivit presedintelui CSM, judecatorul Dan Lupascu, inspectorii urmeaza sa revina la Parchet saptamina viitoare pentru a continua discutiile cu Botos, dar si pentru a vorbi cu procurorii care se ocupa de dosarul „Petromidia”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro