Motive pentru care un copil ar putea avea nevoie de Holter EKG, o investigație fără riscuri, dar cu beneficii majore
Monitorizarea Holter EKG este o modalitate de a controla continuu ritmul cardiac, pe o perioadă de 24 de ore sau chiar mai mult. Dispozitivul este atașat de pieptul copilului și înregistrează eventualele aritmii cardiace cu ajutorul unor electrozi. Holterul se mai numește și electrocardiograma ambulatorie, diferența față de electrocardiograma clasică fiind aceea că pacientul nu mai este legat de o aparatură fixă. Explicăm situațiile în care un copil ar putea avea indicație pentru o astfel de monitorizare.
România este în top la mortalitatea prin boli cardiovasculare. Când spunem boli cardiovasculare ne gândim mai ales la adulți și vârstnici, scăpând din vedere că mulți sugari și copii de vârstă mică suferă de afecțiuni cardiace, iar unele pot fi grave.
Majoritatea copiilor cu boli de inimă au malformații congenitale, defecte structurale cu care se nasc. În Raportul Național de Sănătate a Copiilor și Tinerilor din România 2020, al Institutului Național de Statistică, în România, malformațiile congenitale ocupau locul patru în structura deceselor.
Prin urmare, este extrem de important ca bolile cardiace congenitale să fie depistate din copilărie. Iar dacă este nevoie de intervenție chirurgicală contează dacă aceasta este făcută la momentul potrivit, înainte ca inima și plămânii să fi suferit modificări ireversibile.
Copiii și adolescenții mai pot avea însă și boli cardiace dobândite, urmarea unor infecții, reacții imune sau din altă cauză, care pot impune o astfel de monitorizare. Printre acestea se numără boala cardiacă reumatismală – cauzată de bacteriile responsabile de faringita streptococică, sau boala Kawasaki – o inflamație a pereților vaselor de sânge care determină apariția de anevrisme oriunde în organism, dar mai ales la nivelul arterelor care irigă inima.
Semnele care arătă potețiale probleme cu inima la un copil
Oboseala, amețeala, leșinul, dificultățile de respirație, durerea toracică, palpitațiile, pot fi semne ale unei funcționări anormale a inimii. Toate aceste simtome trebuie investigate de medicul cardiolog pediatru, iar electrocardiograma este o test de bază, potrivit StanfordMedicine.
Indiferent că pacientul este adult sau copil, EKG-ul este recomandat pentru a determina modificările de ritm cardiac, aritmiile cardiace, diagnosticarea de anomalii care afectează inima, pentru a evalua durerile toracice și a ajuta la stabilirea unui diagnostic la copiii cu dificultăți de respirație și alte simptome.
Beneficiile monitorizării cu Holter EKK
Monitorizarea Holter EKG la copii are câteva beneficii indiscutabile. Pe lângă faptul că este o metodă non-invazivă și lipsită de riscuri pentru sănătate, poate surprinde fibrilația atrială și alte tulburări de ritm cardiac și monitorizează corect tensiunea arterială în timpul activităților obișnuite ale zile și nu în condițiile de stres din cabinetul medical. Totodată, investigația oferă informații despre presiunea arterială în cursul nopții, atunci când copilul se odihnește.
Prin acest tip de monitorizare pot fi depistate mai ales aritmiile cardiace. Aceste aritmii pot indica afecțiuni precum boală aterială coronariană, hipertensiune arterială sau disfuncții ale valvelor cardiace.
Potrivit specialiștilor de la Centrul Medical Universitar din Rochester, SUA, printre motivele pentru care un copil are nevoie de monitorizare cu Holter EKG se numără:- durerile toracice,- palpitațiile,- EKG anormal,- oboseală,- respirație scurtă,- amețeală,- leșin.
Dispozitivul trebuie să rămână uscat, așa că baia este interzisă!
Montarea unul Holter EKG este nedureroasă. Electrozii legați la un monitor portabil cu baterii, se atașează de pieptul copilului. Dispozitivul este purtat într-o husă prinsă de talie. În cel mai rău caz, copilul poate avea o reacție alergică la adezivul care lipște electrozii de piele.
Cel mai important este ca dispozitivul să rămână uscat ceea ce înseamnă că în perioada în care îl poartă, copilul nu poate face baie, dar poate fi igienizat cu buretele. Părinților li se recomandă să țină un jurnal privind starea de sănătate a copilului în care să noteze reacțiile acestuia când urcă scările, de exemplu. Sau când merge pe jos, se joacă sau face exerciții fizice.
Unele aparate Holter au un buton care poate fi apăsat ori de câte ori se ivește un simptom precum oboseala, greața, durera, dificultatea de a respira.
Specialiștii de la Spitalul de Copii din Philadelphia, SUA, recomandă ca, în perioada în care copilul poartă Holterul EKG, să nu se apropie de magneți, de detectoarele de metal sau de zonele de înaltă tensiune, pentru a nu se crea interferențe electrice care să altereze datele înregistrate.
În funcție de rezultatele monitorizării cardiologul pediatru poate recomanda investigații suplimentare precum ecocardiografie și RMN cardiac.
Sursa foto: Dreamstime.com