Sari direct la conținut

Corectiile au revenit pe piata Sibex

HotNews.ro

La Sibex, prima sedinta din martie a adus oportunitati atat cumparatorilor cat si vanzatorilor, in functie de produsul pe care acestia au tranzactionat. Asadar directia preturilor nu a fost una identica pe toate segmentele, remarcandu-se revenirea corectiilor pentru derivatele financiare SIF5 respectiv o tendinta de crestere in cea mai mare parte a timpului pentru cotatiile futures ale Dow Jones, intrerupta dupa deschiderea de pe Wall-Street.

In acest context, lichiditatea a fost una buna, pana la ora 17.30 fiind incheiate 5800 contracte cu o valoare de 18 milioane de lei.

Dupa cresterile puternice de luni si volumul de tranzactionare record inregistrat, derivatele pe actiunile SIF5 au revenit pe minus. Ziua a inceput in mod optimist, cu cresteri care s-au mentinut pana in jurul orelor 10.30-11.00, dar apoi cotatiile au intrat pe teritoriu negativ pentru toate scadentele tranzactionate. Volumul de transfer se situa, la ora 17.30, la 4800 contracte, DESIF5 fiind in continuare cel mai lichid produs de pe piata Sibex.

Pe scadenta martie speculatorii au tranzactionat pe un culoar de 55 puncte intre minimul si maximul zilei iar cotatia inregistra, la ora mentionata, o scadere de 1,94%. Pe scadenta iunie DESIF5 se ieftinea cu 1,47%. Tot pe minus se aflau si cotatiile pentru scadentele indepartate septembrie si decembrie 2011 care pierdeau cate 1,23 si 1,83%.

Lichiditatea produsului DEDJIA_RON a fost si ea una buna, la ora 17:30 observandu-se circa 800 contracte. Cotatiile s-au aflat pe plus in majoritatea timpului. Indicii burselor din Germania si Franta au inregistrat un avans modest la fel si cotatia futures DJIA din SUA, investitorii asteptand declaratiile Presedintelui Federal Reserve, Ben Bernanke. In zona Euro a fost publicata rata somajului la nivelul ultimei luni, aceasta situandu-se la 9.9 procente, in scadere de la 10%. Nivelul prognozat de specialisti a fost 10%.

Desi la ora 16:30 indicele DJIA crestea cu 41 puncte pe scadenta martie 2011, ulterior, tendinta descendenta a indicelui la NYSE s-a resimtit si pe piata Sibex astfel ca, in jurul orei 17.00, cotatia s-a depreciat brusc si a trecut pe teritoriu negativ. Prin urmare, la ora 17,30, DEDJIA_RON martie scadea cu 29 puncte. Scaderea DJ din SUA vine pe fondul reluarii tendintei de crestere a pretului petrolului ca urmare a demonstratiilor din Iran. Pe scadenta iunie cotatia inregistra la aceeasi ora o variatie zero. Tendinta pozitiva se mentinea si pe termenele mai indepartate septembrie si decembrie in raport cu care se observau cresteri de 15 si 21 puncte.

Pentru derivatele pe actiunile Fondul Proprietatea volumul a scazut comparativ cu ziua anterioara, in conditiile unor variatii mai mici. Pentru scadenta martie care va avea loc in data de 18 a acestei luni cotatia DEFPR a castigat 0,67%, evolutia fiind una corelata cu cea din piata suport. In schimb, pentru iunie cotatia se deprecia cu 1,17% pe un volum redus.

Leul a inceput luna martie cu aprecieri, fiind continuata tendinta inregistrata spre finalul lunii februarie. Pe piata interbancara, leul a scazut pentru o scurta perioada de timp, sub pragul psihologic de 4,20 lei/Euro, efectele acestei miscari facandu-se simtite si pe piata derivatelor de la Sibiu. Investitorii au tranzactionat contractul futures EUR/RON pe 3 scadente, inregistrandu-se corectii ale cotatiilor de peste 1 ban pentru fiecare. Astfel, pentru scadenta curenta, la ora 17:30, se inregistra o scadere de 1.41 bani iar pentru scadentele septembrie si decembrie scaderea era de 1.07, respectiv 1.37 bani.

„Evolutiile recente ale monedei nationale fata de Euro pot fi puse pe seama BNR, care in contextul presiunilor inflationiste venite din exterior, se foloseste de ancora monetara pentru a se incadra in tinta de inflatie stabilita pentru acest an: de 3 pp +/- 1 pp”, a explicat un broker.

Pe piata aurului s-a mizat pe o crestere a unciei cu 9 USD pe scadenta aprilie, Cotatia aurului a crescut la New York pana la aproape 0.6% de nivelul record, pe fondul evenimentelor din Libia si a deprecierii monedei americane.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro