Sari direct la conținut

Coreea de Sud: Alegeri parlamentare, cruciale pentru soarta preşedintelui Yoon

HotNews.ro
Joe Biden, Fumio Kishida si Yoon Suk Yeol, Foto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia
Joe Biden, Fumio Kishida si Yoon Suk Yeol, Foto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

Sud-coreenii au început să voteze miercuri în cadrul alegerilor parlamentare, un vot ce serveşte şi ca referendum pentru sau împotriva preşedintelui Yoon Suk Yeol şi a programului său conservator, după o campanie electorală polarizată şi plină de ură, informează AFP.

Partidul Democrat (centru-stânga) al lui Lee Jae-myung, marele rival al preşedintelui şi care a fost grav rănit în urmă cu trei luni într-un atac cu cuţitul, ar putea, dacă e să se dea crezare sondajelor, să îşi consolideze majoritatea în Adunarea Naţională, Parlamentul unicameral cu 300 de membri, care vor fi aleşi pentru un mandat de patru ani.

Secţiile de votare s-au deschis la 6:00 a.m. (21:00 GMT marţi) şi se vor închide la 6:00 p.m. (9:00 a.m. GMT), au precizat jurnaliştii AFP. Rezultatele sunt aşteptate în noaptea de miercuri spre joi.

Yoon l-a învins pe Lee la alegerile prezidenţiale din 2022. De atunci, a urmat o politică fermă faţă de Coreea de Nord, întărind în acelaşi timp alianţa cu Statele Unite şi apropiindu-se de Japonia, o fostă putere colonială cu care are numeroase neînţelegeri istorice. Însă popularitatea preşedintelui nu a crescut, rămânând adesea în jur de 30%, iar lipsa unei majorităţi parlamentare i-a împiedicat agenda politică, conservatoare din punct de vedere social.

Lipsa de popularitate se datorează „absenţei unui progres real în problemele politice şi economice interne”, a declarat pentru AFP Andrew Yeo, politolog la Universitatea Catolică din America. „Preţurile şi inflaţia rămân ridicate, locuinţele sunt scumpe şi polarizarea politică rămâne ridicată”, apreciază acest cercetător.

Evoluţia demografică a Coreei de Sud, o ţară cu o populaţie de 51 de milioane de locuitori, îl favorizează însă pe Yoon. Alegătorii cu vârstă de peste 60 de ani, consideraţi mai conservatori, sunt mai numeroşi decât cei de 20 sau 30 de ani.

Rata absenteismului se anunţă masivă în rândul tinerilor, mulţi dintre ei spunând că sunt descurajaţi de o clasă politică dominată de bărbaţi în vârstă, care le ignoră preocupările precum costul locuinţei sau precaritatea locului de muncă. Mulţi consideră emblematică pentru starea clasei politice tragica busculadă de Halloween din Seul, din octombrie 2022, care a provocat peste 150 de morţi, în principal tineri. Tragedia a fost pusă pe seama unor neglijenţe în lanţ din partea autorităţilor.

Tonul campaniei i-a îndepărtat, şi el, pe mulţi alegători. Dezbaterea politică de fond a fost inexistentă, fiind înlocuită de apeluri la „închiderea” lui Lee sau la „pedepsirea” lui Yoon, discurs instigator la ură şi dezinformare online despre care experţii se tem că ar putea duce la mai multe atacuri fizice, precum cel căruia i-a căzut victimă Lee în luna ianuarie.

O nouă formaţiune politică, Partidul Reconstruirea Coreei, a crescut recent în sondaje, valorificând nemulţumirea atât faţă de guvern, cât şi faţă de opoziţie. Partidul este condus de un fost ministru al Justiţiei, Cho Kuk, condamnat la doi ani de închisoare pentru că a falsificat documente pentru a le facilita accesul copiilor săi la universităţi de prestigiu, dar care a făcut recurs la sentinţă. Programul partidului său anti-sistem este slab, dar sondajele îl creditează cu un rezultat apropiat de cel al Partidului Puterii Poporului (PPP) al preşedintelui Yoon. Suficient pentru a-l transforma într-un partid care poate influenţa stabilirea unei majorităţi în Parlament.

Lee Jae-myung este subiectul a numeroase anchete legale, în special pentru un caz de corupţie legat de o companie suspectată că a transferat ilegal opt milioane de dolari în Coreea de Nord. Lee neagă însă toate acuzaţiile.

Cât despre preşedintele Yoon, el este implicat într-o controversă cu privire la soţia sa, Kim Keon Hee. Prima doamnă a Coreei de Sud a fost păcălită de un pastor de stânga care a filmat-o cu o cameră ascunsă în timp ce îi oferea o geantă Dior de lux, încălcând regulile ce interzic liderilor politici şi soţiilor acestora să primească cadouri a căror valoare depăşeşte 750 de dolari.

Sondajele citate de agenţia de presă Yonhap sugerează că rezultatul tuturor partidelor de opoziţie la un loc ar putea atinge, sau chiar depăşi, 200 de mandate. O „super-majoritate” de două treimi care le-ar permite să contracareze dreptul de veto al preşedintelui sau chiar să îl destituie.

Sud-coreenii au avut posibilitatea să voteze anticipat vineri şi sâmbătă, ceea ce 13,8 milioane din totalul de 44,2 milioane de alegători, inclusiv preşedintele Yoon, au ales să facă. (Agerpres)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro