Coronavirus: Alţi 6 morţi de "febră" în Coreea de Nord
- Redactia Hotnews
Coreea de Nord a anunţat marţi că a înregistrat şase noi decese din cauza „febrei”, potrivit agenţiei oficiale nord-coreene KCNA, ridicând bilanţul la 56 de decese la câteva zile după ce a recunoscut că este lovită de pandemia de COVID-19, notează AFP și Agerpres.
KCNA a precizat că armata „şi-a desfăşurat de urgenţă forţele în toate farmaciile din Phenian şi a început să aprovizioneze cu medicamente”.
În pofida unui lockdown la scară largă, bilanţul a urcat luni seara la 56 de morţi, peste 1.483.060 de cazuri de „febră” şi 663.910 de persoane sub tratament, potrivit agenţiei.
Liderul Kim Jong Un a criticat luni autorităţile sanitare pentru gestionarea pandemiei, în special pentru incapacitatea de a menţine farmaciile deschise 24 de ore din 24.
Raportul publicat marţi de KCNA a indicat că „au fost luate măsuri urgente pentru a remedia imediat problemele din furnizarea de medicamente”, în special funcţionarea non-stop a farmaciilor din capitala Phenian.
De când ţara a anunţat primul caz de COVID-19 joi, Kim Jong Un a preluat personal responsabilitatea luptei împotriva epidemiei care, în opinia sa, provoacă „mari bulversări” în ţară, a cărei populaţie nu este vaccinată.
El supervizează reuniunile de urgenţă aproape zilnice ale Biroului Politic, iar presa nord-coreeană a publicat fotografii cu el vizitând o farmacie din Phenian duminică.
KCNA a raportat marţi că eforturile sunt în curs de a educa masele despre „varianta invizibilă Omicron pentru a le oferi o înţelegere aprofundată a metodelor ştiinţifice de tratament şi a regulilor de prevenire a epidemiei”.
Luni, aproximativ 11.000 de funcţionari publici, profesori şi studenţi la medicină au participat, între timp, la un „examen medical intensiv al tuturor locuitorilor” pentru a identifica persoanele cu febră, potrivit aceleiaşi surse.
Sistemul de sănătate nord-coreean a fost clasat pe locul 193 din 195 de ţări de un studiu realizat de Universitatea americană Johns Hopkins anul trecut. Spitalele din ţară sunt prost echipate, cu puţine unităţi de terapie intensivă. Potrivit experţilor, ţara nu dispune de niciun tratament împotriva COVID-19 şi nu are capacitatea de a-şi testa masiv populaţia.