Sari direct la conținut

​Corporate News: Mastercard ar putea plăti daune de multe miliarde de lire după un proces inițiat de Avocatul Poporului din Regatul Unit

HotNews.ro
​Corporate News: Mastercard ar putea plăti daune de multe miliarde de 
lire după un proces inițiat de Avocatul Poporului din Regatul Unit

​​14 miliarde de lire sterline (15,4 miliarde euro) – aceasta este suma pe care Mastercard ar putea-o plăti clienților din Regatul Unit, după ce Curtea Supremă a țării a aprobat începerea unui proces colectiv în care acuzata este compania de cărți de credit, informează The Associated Press.

Instanța supremă a obligat un tribunal de concurență să-și reconsidere decizia de a bloca un proces în care Mastercard este acuzată că a suprataxat afacerile care acceptă cardurile de debit și de credit ale companiei.

Acele comisioane au fost trecute mai departe în conturile consumatorilor sub forma unor prețuri mai mari, pretinde acuzația. Mastercard nu permite comercianților să treacă toate sau o parte din costurile suplimentare către clienți.

Tribunalul de apel pentru concurență trebuie acum să-și reconsidere refuzul de a confirma certificarea procesului drept „procedură colectivă”. Certificarea este cerută înainte să se dea curs unei acțiuni colective îndreptate împotriva unei corporații în Marea Britanie.

Tribunalul acceptase inițial poziția lui Mastercard că plângerile nu erau eligibile pentru proceduri colective. Dar Curtea de Apel a constatat că tribunalul a interpretat greșit legea și a decis reconsiderarea cazului. Mastercard s-a adresat Curții Supreme, care a menținut decizia curții de apel.

În decizia sa, judecătorul Michael Briggs a apreciat că instanța nu ar fi trebuit să blocheze un proces doar pentru că ar fi fost „împovărător și scump” să fie colectate datele privind pretinsele comisioane suplimentare.

Walter Hugh Merricks, fostul șef al UK Financial Ombudsman (avocat al poporului) Office, a inițiat procesul după ce Comisia Europeană a decis că unele comisioane percepute de Mastercard între 1992 și sfârșitul lui 2007 erau prea ridicate și afectau concurența.

În plângere se spune că clienții au fost suprataxați cu 14 miliarde de lire în acea perioadă și se pretind plăți de 300 de lire pentru toți cei care aveau peste 16 ani și trăiau în Regatul Unit la timpul respectiv.

Curtea Supremă a apreciat că suma totală este probabil „o supraestimare considerabilă”. Chiar și așa, diferența dintre daunele individuale relativ mici, în comparație cu marea recuperare colectivă potențială, fac acest caz „cu totul unic” în instanțele britanice, a scris Briggs.

„Procedurile colective sunt o formă de procedură civilă pentru pretinderea de drepturi individuale, menită să asigure acces la justiție în scopuri în care formele obișnuite de pretenții civile individuale se dovedesc inadecvate scopului”, a afirmat judecătorul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro