Sari direct la conținut

Costume inteligente cu membre artificiale, sau cum vor specialiștii MIT să revoluționeze costumele spațiale

HotNews.ro
Supernumerary Robotic Limbs, Foto: JLPPA / Bestimage / Profimedia
Supernumerary Robotic Limbs, Foto: JLPPA / Bestimage / Profimedia

​Astronauții au întotdeauna o condiție fizică optimă. Altfel, nici nu ar putea trece nenumăratele teste pe care trebuie să le susțină pentru a călători în spațiul cosmic. Însă chiar și ei au avut probleme atunci când au trebuit să se deplaseze, spre exemplu, pe suprafața Lunii.

Filmările efectuate în timpul misiunilor Apollo au arătat adesea astronauți care au dificultăți în a-și ține echilibrul și în a se deplasa fără să cadă. Asta pentru că gravitația pe suprafața Lunii reprezintă doar 1/6 din cea a Terrei, iar mișcarea într-un astfel de mediu este una dificilă. În plus, combinația dintre un costum spațial greoi și o gravitație de acest gen prezintă întotdeauna un risc ridicat pentru astronauți.

O echipă de ingineri de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) susține însă că un astfel de incovenient se poate rezolva. Soluția? Un costum spațial dotat cu membre artificiale pliabile, amplasate într-un rucsac, pe care astronauții le pot controla și extinde la nevoie.

Un prototip de acest gen a fost deja testat pe mai mulți voluntari, susțin specialiștii americani, iar rezultatele sunt mai mult decât încurajatoare. Supernumerary Robotic Limbs, așa cum a fost botezat prototipul este dotat cu un sistem inteligent de control care poate detecta, independent, poziția astronautului.

Astfel, fie că este căzut pe spate, în față sau în lateral, astronautul poate extinde membrele artificiale, iar acestea îi pot oferi ajutor pentru a reveni în pozitiție verticală, fără a fi nevoie de comenzi suplimentare.

Specialiștii MIT susțin că un astfel de costum îi poate ajuta pe astronauți să își conserve o mare parte din energie, energie pe care o pot folosi în scopuri mult mai importante decât câștigarea echilibrului. Dată fiind că misiunile Artemis bat la ușă, iar NASA va trimite astronauți pe Lună după mai bine de 50 de ani, este foarte posibil ca astfel de costume să devină o imagine comună pe suprafața satelitului nostru natural.

Dați Follow paginii noastre de Facebook, HotNews Science, pentru a putea primi direct, în timp real, cele mai noi informații și curiozități din lumea științei!

Sursa foto: profimediaimages.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro