Sari direct la conținut

Crestere record a rezervei internationale a BNR

Cotidianul

In mare parte, cresterea obtinuta se datoreaza cumpararilor de valuta facute de banca centrala de pe piata valutara in valoare de 629,3 milioane de euro.

Un alt motiv al acestei cresteri este reprezentat de intrarile in valoare de 207,4 milioane de euro, in cadrul Programelor PSAL si SAPARD, precum si de unele venituri obtinute din buna administrare a rezervei internationale, in valoare de 18 milioane de euro.

La acest bilant au mai contribuit alte intrari nete, rezultate din modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, din cedari la rezerva valutara a statului, comisioane bancare, cotizatii si altele, valoarea acestora ridicandu-se la 89,3 milioane euro, mai arata BNR.

Totodata, au fost efectuate plati in valoare de 91,5 milioane euro, acestea reprezentand rate si dobanzi scadente la datoria publica externa, directa si garantata de Ministerul Finantelor Publice. Cantitativ, rezerva de aur s-a mentinut la 105,1 tone. Insa, din cauza evolutiei preturilor internationale, valoarea rezervei in aur a scazut la 1092,6 milioane de euro, explica comunicatul BNR.

Potrivit estimarilor bancii centrale, pana la sfarsitul anului 2004, platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor vor insuma 516,4 milioane de euro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro