Sari direct la conținut

Cristina Prună (USR), critici dure la adresa reglementatorului din energie: ANRE vrea să cumpere clădiri și terenuri/ Șeful ANRE vrea să le facă teste psihiatrice angajaților

HotNews.ro
Cristina Prună (USR), critici dure la adresa reglementatorului din energie: ANRE vrea să cumpere clădiri și terenuri/ Șeful ANRE vrea să le facă teste psihiatrice angajaților

​Comisia de industrii din Camera Deputaților a discutat miercuri, la nivel de raportori, cererea de reexaminare formulată de președintele României la Legea care modifică semnificativ OUG 33/2007 privind funcționarea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Deputatul Cristina Prună (USR) a scris pe Facebook că ANRE dorește noi amendamente la lege, prin care să poată achiziționa clădiri și terenuri și să crească numărul de angajați, chiar dacă cererea de reexaminare se referă la alte lucruri.

„ANRE dorește, prin două noi amendamente, să poată achiziționa clădiri și terenuri. În plus, ANRE vrea să-și crească numărul de posturi în instituție, deși cererea de reexaminare a președintelui se referă la cu totul alte lucruri. PSD dorea, în forma inițială a legii, să reducă gradul de transparență al instituției și gradul de asumare a răspunderii al conducerii ANRE”, a scris Cristina Prună.

Aceasta mai spune că președintele ANRE, Dumitru Chiriță se gândește să le facă teste psihiatrice angajaților. „Aflăm, acum, și la ce folosește taxa de 2% din cifra de afaceri percepută de la operatorii pieței de energie: joburi mai multe, sediu și terenuri noi și, probabil, noi sinecuri! Ca fapt divers, președintele ANRE, Dumitru Chiriță, a anunțat că vrea să le facă teste PSIHIATRICE angajaților care nu își îndeplinesc sarcinile de serviciu”, a precizat Cristina Prună.

Reamintim că pe 25 octombrie, președintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea care modifică semnificativ OUG 33/2007 privind funcționarea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Mai multe prevederi ridică mari semne de întrebare. Potrivit legii aprobate de Parlament, șefii ANRE nu vor mai putea fi trași la răspundere pentru gravă neglijență care are ca urmare perturbarea semnificativă a piețelor.

O altă prevedere controversată din lege se referă la posibilitatea ca președintele ANRE să aprobe cheltuielile de capital, prin ordin, indiferent de valoarea lor. HotNews.ro a atras atenția aici asupra prevederilor controversate.

Potrivit Legii respinse de Iohannis, sunt abrogate punctele 3 și 4 de la art 4, alin. 14, litera c) din OUG 33/2007. Aceste puncte prevedeau că membrii Comitetului de reglementare vor rămâne fără funcții în următoarele situații:

  • pentru exercitarea funcției cu gravă neglijență care are ca urmare perturbarea semnificativă a sectoarelor și/sau piețelor de energie electrică, termică sau ale gazelor naturale
  • pentru încălcarea gravă sau îndeplinirea cu rea-credință a prevederilor prezentei ordonanțe de urgență.

În opinia președintelui, abrogarea acestor două cazuri de încetare a mandatului de membru al Comitetului de reglementare al ANRE nu se justifică obiectiv și rațional, echivalând cu o diminuare a răspunderii persoanelor vizate cu privire la modul în care își exercită atribuțiile, cu atât mai mult cu cât atât neglijența cu efecte negative în piață, cât și încălcarea gravă sau îndeplinirea cu rea-credință a prevederilor O.U.G. nr. 33/2007 au fost considerate, din perspectiva dreptului european, „abateri în conformitate cu dreptul intern”.

Vezi și

Klaus Iohannis a întors în Parlament legea care scăpa șefii ANRE de sancțiuni în cazuri de gravă neglijență și perturbarea pieței energiei

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro