Criza in Bucuresti: Distrigaz a blocat toate conturile ELCEN, productia de energie electrica si termica ar putea fi sistata incepand de sambata
Distrigaz Sud Retele SRL a instituit joi poprire pe toate conturile bancare ale societatii Electrocentrale Bucuresti SA. Astfel, conturile ELCEN au fost blocate din dispozitia executorului judecatoresc, mandatat de catre Directorul General Distrigaz Sud Retele, Dan Pantilie, informeaza ELCEN. In plus, poprirea a fost extinsa si asupra tertilor popriti, clienti ai ELCEN, printre care si RADET Bucuresti. De acum nu doar RADET, furnizorul de energie termica, are conturile blocate, ci si producatorul ELCEN.
- UPDATE 3: „RADET este principalul vinovat”, daca se va ajunge in situatia in care ELCEN sa nu mai poata produce apa calda si caldura, se arata intr-un punct de vedere transmis de ministrul energiei Victor Grigorescu.”Asa cum am mai spus, cu mai multe ocazii, RADET trebuie sa plateasca facturile restante si datoriile pe care le are fata de ELCEN, in cel mai scurt timp posibil. Blocarea conturilor ELCEN de catre distribuitorul de gaze poate impiedica societatea sa mai livreze apa calda, in ciuda tuturor eforturilor noastre si a bunelor intentii. RADET este principalul vinovat daca se va ajunge in aceasta situatie”, a spus Grigorescu. De remarcat ca in nicio declaratie publica, Grigorescu nu vorbeste de vreo responsabilitate a Primariei Capitalei care ar trebui sa deblocheze suma de 259 de milioane de lei pentru RADET, lucru pe care a refuzat sa-l faca pana acum. Daca Primaria ar debloca acea suma, RADET si-ar putea achita obligatiile catre ELCEN, iar aceasta mai departe catre furnizori. De precizat ca Grigorescu a avut pana acum cel putin doua intalniri cu primarul Capitalei Gabriela Firea pentru a discuta despre problema RADET- ELECEN.
- UPDATE 2: Distrigaz Sud Retele accepta ridicarea popririi asupra conturilor Electrocentrale Bucuresti SA cu conditia de a fi achitata de indata o prima transa de 5,8 milioane de lei, reprezentand 50% din valoarea popririi, au declarat, pentru Agerpres, reprezentantii Distrigaz Sud Retele.”Distrigaz Sud Retele accepta ridicarea popririi asupra conturilor Electrocentrale Bucuresti SA, notificand in acest sens ELCEN in cursul zilei de astazi (joi – n.red.), cu conditia de a fi achitata de indata o prima transa de 5,8 milioane de lei, reprezentand 50% din valoarea popririi. Aceasta plata, coroborata cu angajamentul ferm de a achita si a doua transa pana la sfarsitul acestei luni, sunt conditii preliminare si obligatorii pentru ridicarea popririi”, a precizat sursa citata.
- UPDATE 1: HotNews.ro a solicitat puncte de vedere din partea Guvernului si Ministerului Energiei, insa pana in acest moment nu a fost transmis niciun raspuns oficial.
Din cauza acestui blocaj, ELCEN se afla in imposibilitatea de a plati gazele naturale necesare si serviciile aferente, de transport si distributie, si, pe cale de consecinta, exista riscul major ca, incepand din data de 10.09.2016, productia de energie electrica si termica sa fie sistata.
Poprirea a fost instituita de catre Distrigaz Sud Retele pentru suma de 11, 67 milioane lei, reprezentand dobanzi de intarziere la plata a serviciilor de distributie a gazelor naturale. „Precizam ca debitul principal asupra caruia au fost calculate aceste penalitati de intarziere s-a achitat cu depasirea datelor scadente, motivat de neachitarea de catre RADET Bucuresti a obligatiilor de plata inregistrate fata de Electrocentrale Bucuresti, ce depasesc la data prezentei suma de 3,6 miliarde de lei”, spune Elcen.
Totodata, precizam faptul ca in acest moment, Primaria Municipiului Bucuresti are disponibila o suma de aproximativ 6,7 milioane de lei, reprezentand subventia aferenta lunii iulie 2016, pentru care RADET a realizat deja decontul, in baza facturii emisa de catre ELCEN. Conform OG 36/2006, plata subventiei trebuie sa fie efectuata de catre Primaria Municipiului Bucuresti in termen de 15 zile de la primirea decontului. Scadenta acestei obligatii de plata, la data prezentei, este depasita in mod nejustificat.
- ELCEN: Primaria nu a demarat o actiune pentru plata obligatiilor fata de RADET
ELCEN a anuntat inca de marti ca se afla in imposibilitatea de a-si onora platile catre furnizorii si distribuitorii de materii prime, materiale si servicii, din cauza datoriilor pe RADET. Potrivit ELCEN, din cauza unei sume restante de 147,2 milioane de lei, Distrigaz a luat decizia, si a notificat ELCEN in acest sens, ca, incepand cu data de 05.09.2016, sa reduca presiunea gazului natural, in mod constant, pana la limita de avarie (2 bari), fapt pus in practica la aceasta ora. Datoria a fost acumulata in perioada ianuarie 2016- iunie 2016. In cazul in care datoria nu va fi achitata, Distrigaz a informat ELCEN ca va trece la aplicarea masurii sistarii serviciului de distributie. ELCEN sustine ca in aceste conditii, agregatele energetice de la CTE Vest se vor opri, iar energia termina nu va mai putea fi furnizata pentru aproximativ 40% dintre locuitorii Bucurestiului: cartierele Drumul Taberei, Militari si Crangasi, dar si o parte din centrul Capitalei.
ELCEN mai spune ca Distrigaz a anuntat intentia demararii procedurii de executare silita pentru recuperarea unei parti din datoria mentionata mai sus.
Acestea sunt motivele pentru care ELCEN a luat decizia ca poprirea pe conturile RADET sa ramana de 100%. „Societatea a dat dovada de disponibilitate fata de solicitarile repetate ale RADET de a se diminua poprirea pe contul escrow tocmai pentru a permite acestei debitoare sa efectueze plati salariale si, totodata, sa achite furnizorii care au prestat servicii de reparatii si intretinere a retelei de termoficare. Totodata, din discutiile purtate cu Primaria Municipiului Bucuresti, a rezultat ca va fi supusa aprobarii Consiliului Genral al Municipiului Bucuresti o rectificare a bugetului de venituri si cheltuieli cu suma de aproximativ 259 de milioane de lei, care reprezinta obligatie de plata restanta a Municipiului Bucuresti fata de RADET si Electrocentrale Bucuresti in baza protocolului incheiat in 18.12.2008, ce a fost aprobat prin hotararea 424/2008 emisa de CGMB”, spune ELCEN.
Potrivit ELCEN, suma de 258.969.243 lei se regaseste atat in Anexa numarul 1 din propunerile pentru proiectul Bugetului PMB pe anul 2016, semnata de Directia de Specialitate din cadrul Primariei, pe care le atasam la prezentul comunicat. In plus, fata de aceasta suma, Primaria Municipiului Bucuresti, in anexele 1 si 2 la Proiectul de BVC pe 2016, mentioneaza faptul ca mai exista o suma pe care o datoreaza RADET, in valoare de 715 milioane de lei, care reprezinta o parte din subventiile restante.
Electrocentrale Bucuresti a aratat Primariei Capitalei ca, fara plata acestei sume, nu se va putea intra in sezonul de termoficare 2016- 2017, motivat de imposibilitatea asigurarii fondurilor pentru achizitionarea combustibilului (gaze naturale, precum si a efectuarii reparatiilor la capacitatile energetice de baza.
In multiplele discutii care au avut loc intre conducerea ELCEN si Primaria Municpiului Bucuresti, s-a dat asigurarea ca se vor face eforturile financiare necesare pentru asigurarea bugetarii si platii celor 259 de milioane de lei. In acest moment, insa, nu este demarata o actiune din partea Primariei pentru punerea in practica a acestor angajamente. In aceste conditii, ELCEN nu a avut sursele financiare necesare pentru a asigura plata producatorului, transportatorului si distribuitorului de gaze. Drept consecinta, Distrigaz a emis notificarea 3748/02.09.2016, prin care a anuntat ELCEN reducerea presiunii gazului natural.
In conditiile prezentate mai sus, ELCEN a decis notificarea RADET si Consiliului General al Primariei Municipiului Bucuresti, administratorul Regiei, cu privire la faptul ca societatea se afla in imposibilitatea de a-si mai plati furnizorii si distribuitorii, fapt care duce, in consecinta, la desfasurarea activitatii in conditii la limita. Astfel, ELCEN nu va ridica poprirea instituita in acest moment asupra conturilor RADET Bucuresti, conform legii.
De asemenea, avand in vedere faptul ca la acest moment RADET Bucuresti datoreaza societatatii Electrocentrale Bucuresti peste 3,6 miliarde de lei, in conformitate cu prevederile contractului 1/2014, ELCEN a notificat aceasta debitoare cu reducerea/sistarea furnizarii de energie termica, in conditiile in care aceasta nu isi va indeplini toate obligatiile de plata in termen de 10 zile de la comunicarea notificarii.
La randul lor, reprezentantii Distrigaz spun ca acumularea debitelor restante a afectat si bugetul companiei prevazut pentru realizarea de investitii necesare asigurarii parametrilor optimi de exploatare in conditii de siguranta a retelei de distributie a gazelor naturale. „Tergiversarea gasirii unei solutii de achitare a datoriei va mari valoarea acesteia, dat fiind ca de la ultima notificare transmisa de Distrigaz Sud Retele catre Electrocentrale Bucuresti si pana in prezent a fost emisa si factura aferenta lunii iulie 2016 cu scadenta in septembrie”, se arata intr-un comunicat al Distrigaz. Compania a precizat ca Distrigaz Sud Retele a notificat ELCEN cu privire la limitarea graduala a serviciului de distributie a gazelor naturale prestat catre Electrocentrale Bucuresti SA pentru locul de consum CTE Vest Cogenerare, incepand cu data de 5 septembrie 2016.
- Primarul Capitalei cere Guvernului sa se implice
Primarul general, Gabriela Firea, a transmis miercuri o scrisoare premierului Dacian Ciolos, vicepremierului Vasile Dincu, ministrului Energiei, Victor Vlad Grigorescu, si ministrului Finantelor Publice, Anca Dragu, solicitandu-le sa se implice in rezolvarea situatiei problematice dintre RADET si ELCEN, a informat biroul de presa al Primariei. „Pe termen scurt, stimate domnule prim-ministru, va rog sa aveti in vedere gasirea unor solutii urgente pentru a asigura necesarul financiar atat al RADET, cat si al ELCEN SA, in vederea trecerii perioadei de iarna 2016-2017, cu precizarea ca in prezent Primaria Municipiului Bucuresti nu poate achita decat subventia, care este platita la zi. Totodata, va cer sprijin, ca sef al Guvernului, in ceea ce priveste elaborarea si promovarea unor acte normative menite sa solutioneze situatia prezentata”, se arata in scrisoarea trimisa de Gabriela Firea.
In schimb, ministrul Victor Grigorescu a scris pe Facebook ca RADET are o datorie fata de ELCEN pe care trebuie sa o achite. Daca acest lucru nu se petrece, ELCEN intra in incapacitate de plata si nu va putea livra agent termic si apa calda catre RADET, a scris ministrul energiei Victor Grigorescu pe Facebook. Grigorescu a precizat ca „ELCEN nu opreste apa calda in Bucuresti, dar RADET poate falimenta ELCEN si astfel sa ajungem la o situatie catastrofala”.
La randul sau, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a acuzat miercuri „presiuni ale partii liberale din Guvernul tehnocrat” asupra ELCEN, „pentru a pedepsi bucurestenii ca au indraznit sa voteze cu social-democratii la alegerile locale”.
„Sunt deja de notorietate amenintarile de la ELCEN catre Primaria Capitalei, de fapt catre bucuresteni, ca vor fi lasati fara apa calda si caldura. In opinia mea, este o presiune din partea partii liberale din Guvernul tehnocrat catre ELCEN pentru a pedepsi bucurestenii ca au indraznit sa voteze cu PSD la alegerile locale. Se cere Primariei Capitalei sa plateasca in cateva zile o datorie acumulata in zece ani, in conditiile in care doamna primar a avut intalniri cu ministrul Energiei si cu conducerea ELCEN, care au dat asigurari ca nu-si vor permite sau nu se vor gandi sa pedepseasca bucurestenii”, a afirmat Dragnea, in debutul sedintei Biroului Permanent National al PSD, la care participa si primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, potrivit Agerpres.