Sari direct la conținut

Criza majora in invatamant: zeci de mii de elevi din mediul rural nu si-au primit de jumatate de an banii pentru naveta scolara. Deputat PSD: Daca situatia continua, rata abandonului scolar va creste

HotNews.ro

2.000 de elevi din judetul Covasna au intrat astazi in greva japoneza pentru ca Ministerul Educatiei nu le-a mai decontat din octombrie 2012 abonamentele pentru naveta. Este vorba despre liceeni din mediul rural, iar datoria acumulata este de 1,6 milioane lei. In Harghita, 5.000 de elevi nu au mai primit banii pentru naveta din decembrie. Datoria este de 1,5 milioane de lei. In Covasna, 3.000 de elevi nu au mai primit banii pe decontari din noiembrie, sumele restante fiind de 1,7 milioane de lei. In Vaslui, restantele catre cei 7.000 de elevi navetisti sunt din septembrie anul trecut si depasesc 2,5 milioane de lei, anunta Ana Birchall in aprilie, avertizand Ministerul Educatiei ca „daca aceasta situatie continua, rata abandonului scolar va creste”.

  • „Toate judetele nu au mai primit bani de anul trecut”, a anuntat ministrul Educatiei, Remus Pricopie, care sustine ca situatia este cauzata de transportatori, care au crescut valoarea biletelor de 6 ori. HotNews.ro a transmis insa in urma cu o luna si jumatate Ministerului Educatiei o solicitare scrisa pe aceasta tema, cerand situatia din fiecare judet, solicitare la care Ministerul nu a dat nici pana la data publicarii acestei stiri un raspuns.  

Ce spune Legea Educatiei Nationale:

„Art. 84 – (3): Elevilor care nu pot fi scolarizati in localitatea de domiciliu li se deconteaza cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, prin unitatile de invatamant la care sunt scolarizati, pe baza de abonament, in limita a 50 km, sau li se asigura decontarea sumei ce reprezinta contravaloarea a 8 calatorii dus-intors pe semestru, daca locuiesc la internat sau in gazda.”

Covasna: Peste 2.000 de elevi au intrat in greva japoneza pentru ca nu le-au fost decontate abonamentele

Peste 2.000 de elevi din judetul Covasna au intrat astazi, 21 mai, in greva japoneza pentru ca Ministerul Educatiei nu le-a decontat din octombrie banii pentru abonamentele pentru naveta. Este vorba despre elevi de liceu care provin din mediul rural, care spun ca se pregatesc si pentru alte proteste daca problema nu se va rezolva, transmite Mediafax.

Eelevii poarta banderole albe pe brat si sunt de la 15 licee din orasele Sfantu Gheorghe, Targu Secuiesc, Covasna si Baraolt. Protestul a fost initiat de Asociatia Tinerilor Maghiari (EMI) din judetul Covasna si se va desfasura pe parcursul intregii saptamani.

Abonamentele pentru naveta costa intre 60 si 260 de lei, iar datoria acumulata din octombrie 2012 pana in martie 2013 depaseste 1,6 milioane lei in judetul Covasna. Inspectoratul Scolar Judetean Covasna a anuntat ca anul acesta nu s-a decontat niciun leu pentru naveta elevilor de liceu din judet, dar exista restante si pe ultimele trei luni ale anului trecut. In judetul Covasna, fac zilnic naveta 2.699 de liceeni care locuiesc in mediul rural, potrivit Mediafax.

Harghita: 5.000 de elevi nu si-au mai primit banii pentru naveta de cinci luni

Aproximativ 5.000 de elevi din Harghita nu au mai primit banii pentru decontarea cheltuielilor cu naveta din luna decembrie a anului trecut. Contabilul sef al Inspectoratului Scolar Judetean Harghita, Csukas Lekente, a declarat in urma cu o saptamana ca ultimii bani alocati pentru naveta elevilor au venit in a doua parte a lunii decembrie 2012, iar de atunci cei aproximativ 5.000 de elevi harghiteni asteapta sa primeasca aceste fonduri, potrivit Agerpres.

Anul trecut, in Harghita, s-au platit aproximativ 3,1 milioane de lei pentru naveta elevilor, iar datoria acumulata in ultimele luni se ridica la 1,5 milioane de lei. Potrivit sursei citate, parintii sunt foarte nemultumiti si suna periodic la Inspectoratul Scolar amenintand uneori ca nu-si mai lasa copii la scoala.

Vaslui: 7.000 de elevi sunt afectati de intarzierea decontarilor la transport

„Pe fondul crizei economice prelungite, dar si al schimbarilor de pe scena politica, s-a ajuns la situatia dramatica in care ne aflam astazi, cu restante catre elevii navetisti, inca din luna septembrie a anului trecut. Astfel la nivelul judetului Vaslui sunt afectati de intarzierea decontarilor pentru transport aproximativ 7.000 de elevi, suma restanta la sfarsitul lunii februarie depasind 2.500.000 de lei. Daca aceasta situatie continua, rata abandonului scolar va creste alarmant”, a avertizat intr-o intrebare adresata Ministerului Educatiei deputatul PSD Ana Birchall.

Potrivit unui comunicat remis HotNews.ro, aceasta anunta ca la inceputul lunii aprilie a transmis Ministerului Educatiei o intrebare referitoare la situatia decontarilor banilor pentru naveta scolara in judetul Vaslui. „Accesul la educatie nu este o favoare, ci un drept consitutional. Investitia in educatia unui copil, ajutorul acordat copiilor care provin din familii mai modeste, asigurandu-se astfel accesul egal al copiilor la educatie sunt convinsa ca reprezinta una dintre principalele politici promovate de ministerul pe care il conduceti”, sustinea Ana Birchall.

Bacau: 6.000 de elevi navetisti nu si-au mai primit banii pe abonamente

In judetul Bacau, peste 6.000 de elevi navetisti nu au mai primit banii pe abonamente de jumatate de an, semnaleaza Digi 24. Cei afectati sunt elevi de liceu care locuiesc in sate si invata la orasele cele mai apropiate. O parte dintre parinti spun ca nu pot sa sustina din banii lor drumul copiilor la scoala zilnic, pentru ca sunt in somaj sau au venituri mici.

In judet sunt 6.500 de elevi care fac zilnic naveta pana la liceu, iar suma care ar trebui decontata lunar este de 600.000 de lei. Datoria pana in aprilie depasea 3,5 milioane lei, potrivit sursei citate. Reprezentantii Inspectoratului Scolar Bacau au declarat ca au cerut bani de la Ministerul Educatiei, insa li s-a raspuns ca se lucreaza la o noua hotarare de Guvern, prin care se vor impune anumite plafoane societatilor de transport.

Mesaj primit la adresa redactiei HotNews.ro: Sunt parintele a doi elevi de liceu din judetul Neamt care nu si-au primit banii de naveta din luna octombrie

Duminica, 19 mai, HotNews.ro a primit pe adresa redactiei urmatorul mesaj:

„Stimata redactie, sunt parintele a doi elevi de liceu din judetul Neamt care nu si-au primit banii de naveta din luna octombrie a anului trecut. Am ajuns la limita posibilitatilor financiare si sunt constrans sa nu-i mai trimit la scoala din lipsa banilor. Pot spune ca banii de naveta nu s-au virat nicaieri in tara si din acest motiv in numele parintilor cu posibilitati financiare reduse va rog sa faceti publica aceasta situatie in speranta de a sensibiliza autoritatile. Va multumesc!”

HotNews.ro a transmis Ministerului Educatiei o solicitare referitoare la numarul elevilor afectati de lipsa decontarilor, precum si motivul pentru care nu s-au mai virat banii pentru naveta scolara si data la care vor fi reluate aceste plati, pe data de 9 aprilie. Pana astazi, 21 mai, la ora publicarii materialului, Ministerul Educatiei nu a oferit niciun raspuns, la peste o luna de la trimiterea intrebarilor.

In urma cu o saptamana, ministrul Remus Pricopie ameninta insa transportatorii ca nu le va mai plati in viitor bilete „atat de scumpe” pentru elevii navetisti. Acesta preciza vineri ca se va plati „in cel mai scurt timp” o parte dintre banii datorati transportatorilor, pentru naveta elevilor si a profesorilor.

Toate judetele nu au mai primit bani de anul trecut. Iar problema este cat se poate de clara. In 18 luni, valoarea decontarii lor si (…) valoarea biletelor a crescut de 6 ori. Indiferent de valoarea biletului, Ministerul Educatiei, de fapt autoritatile locale, scolile, trebuie sa deconteze. Ceea ce nu este in regula”, spunea ministrul Pricopie la Sibiu, potrivit Agerpres.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro