Sari direct la conținut

Criza politică de la Chișinău, a patra zi: Dodon a anulat decretele lui Filip privind dizolvarea Parlamentului și organizarea anticipatelor

HotNews.ro
Criza politică de la Chișinău, a patra zi: Dodon a anulat decretele lui Filip privind dizolvarea Parlamentului și organizarea anticipatelor

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat marți că a anulat decretul semnat de Pavel Filip privind dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate în 6 septembrie, scrie Unimedia. Tot marți, Consiliul Suprem de Securitate al Republicii Moldova a fost convocat în ședință de către Dodon, care în urmă cu o zi a schimbat componența acestuia. În 9 iunie, Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte al țării și l-a numit pe Pavel Filip președinte interimar. Tot atunci, Curtea Constituțională a emis o hotărâre prin care Parlamentul Republicii Moldova a fost dizolvat și a fost stabilită data alegerilor parlamentare anticipate, 6 septembrie.

Desfășurarea evenimentelor de la Chișinău, LIVETEXT pe Hotnews.ro:

20:25VIDEO Igor Dodon formulează condițiile pentru statutul Transnistriei: Kozak mi-a dictat, după ce i-am spus că nu putem scrie „federalizare”

19:01 Ministrul afacerilor externe și integrării europene din Guvernul condus de Maia Sandu, Nicu Popescu, a dat asigurări, într-o conferință de presă, că în prezent nu se discută despre federalizarea Republicii Moldova și acest lucru nu se va întâmpla, potrivit Radio Chișinău.

„Planurile de federalizare nu vor fi realizate. Aveți promisiunea mea. Majoritatea cetățenilor sunt împotriva federalizării. Și eu sunt ferm împotriva federalizării. Federalizarea nu poate fi impusă decât printr-o majoritate constituțională. Ori, niciodată nu a existat o majoritate în parlamenta care să vrea federalizarea. Subiectul federalizării nu este pe agenda politică a noului Guvern”, a declarat Nicu Popescu, la câteva ore după ce a depus jurământul pentru funcția de ministru.

Nicu Popescu a mai precizat că autoritățile de la Chișinău vor solicita în continuare retragerea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.

16.44Parlamentul modifică legea astfel încât procurorul general să poată fi cetățean străin

16.28 Majoritatea parlamentară PSRM-ACUM a votat în prima lectură revenirea la sistemul electoral proporțional. Potrivit proiectului, alegerile parlamentare se vor desfășura în conformitate cu sistemul proporțional de vot, la fel ca până la scrutinul din 24 februarie.

Proiectul a provocat mai multe discuții și propuneri, inclusiv în privința introducerii votului electronic, sau modificarea sistemul de distribuire a voturilor concurenților electorali care nu au acces în Parlament, urmând să fie examinate în lectura a doua.

16.05 Uniunea Avocaților își exprimă „îngrijorarea față de hotărârile adoptate de către autoritatea de jurisdicție constituțională, deoarece în calitate de garant al supremației Constituției, nu a asigurat realizarea principiului separării și buna funcționare a puterilor în stat, dând dovadă de lipsă de independență în procesul de luare a deciziilor”

16.02 După trei înregistrări video cu Igor Dodon, lansate zilele trecute de Publika.md, portalul apropiat democraților mai postează încă un filmuleț. În înregistrare apare omul de încredere a lui Plahotniuc, Serghei Iaralov, despre care se spunea că ar fi „omul din umbră” de la PD. Acesta discută cu președintele Igor Dodon. Din înregistrare se vede cum Dodon ar dicta textul unui document și formula de „federalizare” a țării. (Agora.md)

13.28 La intrarea în Guvern, dar și în fața mai multor ministere și instituții sunt postați ”protestatari”, cel mai probabil aduși de partidul lui Plahotniuc.

13.01 Maia Sandu afirmă că a discutat cu fostul președinte român Traian Băsescu:

12.41 Socialiștii lui Dodon spun că vor veni la negocierile cerute de democrații lui Plahotniuc dacă aceștia din urmă vor elibera instituțiile statului.

„Să permită accesul imediat al Guvernului legitim recunoscut de comunitatea internațională, susținut de aproximativ toată lumea din RM și de diaspora noastră, să intre în clădirea Guvernului și să înceapă să muncească, să nu blocheze și să scoată corturile”, a declarat socialistul Ion Ceban.

12.05 Deputații vor examina, în cadrul ședinței de marți, ce va începe la ora 14.00, proiectul privind anularea votului mixt. De asemenea, pe ordinea de zi a ședinței de astăzi este și proiectul privind stabilirea datei alegerilor locale. În acordul politic semnat de PSRM și Blocul ACUM era menționată data de 20 octombrie pentru desfășurarea acestor alegeri.

12.00 Comisia de la Veneția confirmă că a primit solicitarea secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, prin care se cere avizul urgent cu privire la ultimele decizii ale Curții Constituționale din Republica Moldova, inclusiv cu privire la condițiile de dizolvare a Parlamentului. Într-un răspuns remis ZdG, Comisia precizează că va pregăti un aviz care va fi adoptat în cadrul ședinței plenare din 21 iunie.

10.48 Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat marți, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, că a anulat decretul semnat de Pavel Filip privind dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate în 6 septembrie. Potrivit lui Dodon, decretul semnat de Filip nu corespunde normelor constituționale. În 9 iunie, Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte al țării și l-a numit pe Pavel Filip președinte interimar. Tot atunci, Curtea Constituțională a emis o hotărâre prin care Parlamentul Republicii Moldova a fost dizolvat și a fost stabilită data alegerilor parlamentare anticipate, 6 septembrie.

10.30 Astăzi au depus jurământul ultimii trei miniștri din Guvernul condus de Maia Sandu – Vadim Brânzan (ministru al Economiei), Natalia Gavrilița (ministru al Finanțelor) și Nicolae Popescu (ministru de Externe), scrie deschide.md. O parte a membrilor Guvernului condus de Maia Sandu au depus jurământul în 8 iunie, în prezența deputaților PSRM și ai blocului ACUM. Luni, jurământul a fost depus de vicepremierul pentru Reintegrare, Vasile Șova.

–––––––––––––

Consiliul Suprem de Securitate al Republicii Moldova a fost convocat în ședință marți de către președintele Igor Dodon, care în urmă cu o zi a schimbat componența acestuia, după învestirea noului Guvern condus de Maia Sandu. În componența Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldovaau intrat câțiva membri noi, precum președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, premierul Maia Sandu, vicepremierul Andrei Năstase, vicepremierul Vasilii Șova, ministrul Apărării, Pavel Voicu și ministrul Justiției, Stanislav Pavlosvchi.

Procurorul General, Eduard Harunjen, și ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, lipsesc de la ședință, scrie Unimedia.

Între timp, Curtea Constituțională, controlată de Vladimir Plahotniuc și care a declarat neconstituționale învestirea Guvernului și alegerea unui nou președinte al Parlamentului și l-a suspendat pe președintele Igor Dodon, a reacționat printr-un comunicat de presă, spunând că cei care îndeamnă la dizolvarea instituției sunt inamici ai democrației:

  • „Niciun scop politic nu poate justifica desconsiderarea și atacurile împotriva singurei autorități legitime de jurisdicție constituțională și ignorarea valorilor constituționale ale preeminenţei dreptului şi democraţiei. Într-un stat consolidat pe valorile democraţiei şi preeminenţei dreptului în care funcţionează o curte constituţională, hotărârilor şi deciziilor acesteia trebuie să li se acorde ponderea corectă, dat fiind rolul ei de unic interpret al Legii fundamentale.
  • Judecătorii Curții sunt inamovibili pe durata mandatului. Interpretările lor au forţă constituţională. Orice influență sau ingerință din partea clasei politice din ţară sau din exterior este inadmisibilă și trebuie tratată ca un atac asupra Constituției.
  • Toate actele Curții Constituționale s-au bazat pe prevederile Constituției și pe jurisprudența constituțională, fiind motivate cu respectarea standardelor de argumentare juridică”.

Info pe scurt despre criza politică de la Chișinău:

  • În 8 iunie, Blocul ACUM și socialiștii au semnat un acord de colaborare și formare a unei majorități parlamentare. În funcția de președinte al Parlamentului a fost votată Zinaida Greceanîi, iar Maia Sandu a fost desemnată prim-ministru. În aceeași zi a fost învestit în funcție noul Guvern.
  • Curtea Constituțională a emis mai multe hotărâri prin care a stabilit că toate legile și hotărârile adoptate în acea zi sunt neconstituţionale. Curtea Constituțională a declarat neconstituţională Hotărârea adoptată de Parlament pentru alegerea Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedinte al Legislativului. Curtea a declarat neconstituțional și decretul de numire în funcția de prim-ministru a Maiei Sandu și a noului Guvern.
  • În aceeași zi, Partidul Democrat a anunțat proteste. Sute de oameni au fost aduși din toată republica la Chișinău. Au fost instalate corturi, iar oamenii au rămas peste noapte să doarmă în stradă, în semn de protest.
  • În 9 iunie, Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte al țării și l-a numit pe Pavel Filip președinte interimar. Pavel Filip a semnat decretul privind organizarea de alegeri anticipate în 6 septembrie 2019, care este o zi de vineri.
  • Între timp, partenerii externi ai Republicii Moldova au recunoscut noul Parlament și noul Guvern condus de Maia Sandu.

CITEȘTE ȘI:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro