Sari direct la conținut

Criza Radet- Elcen: Cat de mari sunt riscurile ca 1,2 milioane de bucuresteni sa ramana fara apa si caldura la iarna

Gabriela Firea si Victor Grigorescu, Foto: Facebook Gabriela Firea
Gabriela Firea si Victor Grigorescu, Foto: Facebook Gabriela Firea

„Traim un moment istoric”, spunea, saptamana trecuta, primarul Capitalei Gabriela Firea, prezentand decizia intrarii Radet in insolventa. „Salut insolventa Radet”, zicea, la randul sau, si ministrul energiei Victor Grigorescu. A doua zi, si Elcen a decis sa-si ceara insolventa. Primarul capitalei si ministrul energiei au prezentat cele doua insolvente ca o solutie salvatoare pentru Radet si Elcen. Insa nu au luat in calcul reactiile creditorilor la ideea de insolventa, a furnizorilor care au de recuperat sume imense. Deja, Romgaz, unul dintre creditori, anunta ca nu poate furniza gaze pe datorie. Ce se intampla de saptamana viitoare? Vor fi nevoiti bucurestenii sa apeleze la alte surse de incalzire?

Istoria crizei Radet- Elcen, pe scurt

  •  Radet, distribuitorul de apa calda si caldura, se afla in subordinea Primariei Capitalei si deserveste peste 1,2 milioane de cetateni. Elcen, producatorul de energie termica se afla in subordinea Ministerului Energiei. Intre cele doua societati exista dispute de multi ani din cauza datoriei Radet, care a ajuns la 3,9 miliarde de lei. E greu de spus la cat se ridica datoriile totale, aceasta suma reprezentand doar cea catre producatorul de energie termica. Elcen, la randul sau, in lipsa banilor pe care ar fi trebuit sa-i primeasca pentru energia termica livrata, a acumulat datorii de peste 1,7 miliarde de lei catre furnizorii de gaze, bugetul de stat si banci.
  • Cum a ajuns Radet la datoria uriasa de 3,9 miliarde de lei? In primul rand, pentru a plati energia termica produsa de Elcen, Radet depindea de Primarie, deoarece jumatate din agentul termic era subventionat. Insa, primaria a inceput sa ramana restanta la plata subventiei. In 2008, datoria era de circa 700 de milioane de lei. Atunci, a fost incheiat un protocol prin care primaria se angaja sa plateasca esalonat datoria. Dupa o prima transa de 480 de milioane de lei, Primaria a refuzat sa mai plateasca din datorie. S-au acumulat penalitati la datoria de baza si, astfel, s-a ajuns la uriasa suma de 3,9 miliarde de lei. Acum, Primaria sub conducerea Gabrielei Firea nu recunoaste aceste penalitati. Culmea este ca aceste subventii ar putea fi declarate ilegale, deoarece nu au fost notificate catre Comisia Europeana. „Orice subventie de peste 15 milioane de euro pe care Primaria Capitalei o plateste RADET trebuie notificata la Comisia Europeana. O sa fie sesizata Comisia Europeana pentru a verifica daca aceste subventii sunt la un nivel rezonabil”, spunea recent Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei. 
  • In plus, Radet practica tarifele aprobate de ANRE in 2011, in timp ce furnizorii de energie termica, apa, gaze naturale au majorat anual preturile. In conditiile in care Consiliului General nu a aprobat actualizarea tarifelor, energia termica este vanduta catre populatie sub costuri.

Cat de bine intelege Gabriela Firea principiile unei economii de piata si o relatie comerciala intre doua societati

Insolventele Radet si Elecen au fost gandite ca o buna solutie doar de catre primarie si ministerul energiei. Creditorii au vazut, in schimb, doar un pericol pentru propriile situatii financiare. Mai mult, companiile Distrigaz si Romgaz, printre principalii creditori au Elcen, acuza faptul ca decizia insolventei a fost luata fara a fi consultate si ele. Aceasta in conditiile in care reprezentantii Radet si Elcen au spus ca insolventele sunt o forma de protectie fata de creditori. „Este doar o forma de protectie sub autoritatea tribunalului”, a declarat Sorin Chirita, presedintele CA provizoriu al RADET. „Trebuie sa ne protejam si noi, la randul nostru, de creditori”, au declarat surse din Elcen pentru Agerpres. Sunt declaratii care nu pot decat sa starneasca ingrijorare in randul creditorilor.

In aceste conditii, Romgaz a anuntat luni ca sisteaza livrarea de gaze catre Elcen incepand de marti. Anuntul a starnit panica. Sistarea livrarii de gaze ar insemna oprirea imediata a furnizarii apei calde in Bucuresti. Elcen a cerut Romgaz o pasuire pana pe 30 septembrie, insa aceasta nu inseamna ca problema va fi rezolvata. Romgaz nu poate furniza gaze pentru o companie in insolventa, de la care are de recuperat 319 milioane de lei, fara sa se asigure ca isi va primi banii pentru marfa livrata. Primarul capitalei are, insa, o alta viziune, considerand ca Romgaz este obligata sa furnizeze gaze, deoarece este companie de stat. Practic, ignora ca Romgaz este o companie care functioneza in baza unor principii de piata, ca oricare alta societate comerciala, fiind listata si pe bursele de la Bucuresti si Londra, deci avand in actionariat si investitori privati, care au un cuvant de spus.

Gabriela Firea a dovedit ca intelege gresit relatia comerciala dintre societati inca de la inceput. Abia ajunsa primar, in luna iunie, Firea a cerut Ministerului Energiei, in subordinea caruia se afla ELCEN, sa aloce banii de care are nevoie RADET pentru reparatii si interventii. Aceasta in conditiile in care Radet avea de virat bani in conturile Elcen. Acum spune ca in conditiile in care Romgaz si Elcen sunt companii cu actionar majoritar de stat, „statul roman taie gazul statului roman, pedepsindu-i pe romani”.

Gabriela Firea tot ameninta cu plangeri penale, dupa anuntul Romgaz ca va opri furnizarea gazelor. Nu este clar impotriva cui ar putea indrepta aceste plangeri penale. Spune ca oprirea apei calde este fapta penala, deoarece agentul termic reprezinta infrastructura critica nationala. Insa, distributia agentului termic nu intra in atributia niciunui furnizor de gaze.

  • Exista solutii ca bucurestenii sa aiba apa calda si caldura in aceasta iarna?

Sunt riscuri foarte mari ca in aceasta iarna bucurestenii sa ramana fara apa calda si caldura, au spus pentru HotNews.ro mai multe surse din sector. Dupa anuntul intrarii in insolventa, bancile au inceput sa fie mult mai precaute si nu mai accepta din partea Elcen nicio zi intarziere la plata ratelor, potrivit surselor HotNews.ro. Astfel, s-a ajuns la un dezechilibru financiar si mai mare. Romgaz nu-si permite sa mai livreze gaze, fara a avea garantia ca isi va primi banii si ca datoria de 319 milioane de lei nu se va mari si mai mult. Alti furnizori de gaze nu mai sunt dispusi sa incheie contracte cu Elcen, mai ales acum in situatia in care si-a cerut insolventa. „A fost o decizie foarte proasta insolventa. Situatia s-a complicat si mai mult”, spun surse din domeniu.

O varianta analizata acum la nivelul Ministerului Energiei este ca Elcen sa ceara protectia instantei fata de contractul cu Romgaz. Adica, Romgaz sa nu mai ceara plata gazelor in avans, ci sa fie efectuata in urma livrarilor. Insa, nici aceasta nu este o solutie salvatoare. Daca nu plateste pentru gazul livrat astazi, maine Romgaz poate decide sistarea. Aceasta in plina iarna. Si tot asa. La temperaturi foarte scazute, sub minus 15 grade, oprirea furnizarii apei calde ar putea afecta serios conductele din Bucuresti. Ar ingheta, ar crapa, iar costurile recuperarii lor ar fi imposibil de suportat de catre niste entitati falimentare.

O alta varianta ar putea fi aprobarea unui credit guvernamental. Insa, acesta nu poate fi alocat decat in baza unui aviz din partea Comisiei Europene, aproape imposibil de obtinut, mai ales in conditiile in care se pune problema daca subventiile la caldura au fost date legal.

O solutie ar mai fi ca Primaria sa deblocheze suma de 259 de milioane de lei, care reprezinta obligatie de plata fata de RADET. Insa, Gabriela Firea respinge din start ideea, spunand ca nu are baza legala pentru aceasta suma.

Pe termen mediu si lung nu sunt prefigurate solutii.

Pana la prezentarea unor solutii viabile pe termen mediu si lung, este asteptata pronuntarea in instanta a insolventelor Radet si Elcen. Pe 5 octombrie in cazul Radet si pe 6 octombrie in cazul Elcen. Avand in vedere situatia Radet, nu este exclus, ca in acest caz, judecatorul sindic sa decida direct falimentul, potrivit surselor consultate de HotNews.ro.

Deocamdata, Elcen a obtinut un ragaz de o saptamana. Alimentarea cu apa calda a Capitalei nu va fi intrerupta in urmatoarele sapte zile, intrucat ELCEN a identificat resurse financiare pentru a plati gazele furnizate de Romgaz, a declarat, marti, secretarul de stat in Ministerul Energiei Corina Popescu. „Am rezolvat problema pentru moment, deci nu vor exista sincope in alimentarea cu apa calda a municipiului Bucuresti. Situatia de azi este o rezultanta a blocajului financiar intre RADET si ELCEN de multa vreme, nu este o situatie de astazi. Este o problema complexa, care presupune discutii si dialog intre toti factorii implicati si nu se poate rezolva dintr-o singura perspectiva. Trebuie toata lumea sa stea la aceeasi masa”, a declarat Corina Popescu, potrivit Agerpres.

  • Gabriela Firea arunca responsabilitatea asupra Guvernului: Problema acum este de competenta Guvernului

Gabriela Firea a declarat marti dimineata ca nu se pune problema opririi apei calde, iar in cazul in care acest lucru s-ar intampla, ar fi o fapta penala, deoarece agentul termic este infrastructura critica nationala. In plus, aceasta spune ca Romgaz nu poate intrerupe furnizare de gaze naturale catre ELCEN, producatorul de energie termica, deoarece este o „companie de stat”.

„Avand in vedere ca Romgaz este in proprietatea statului in procent de 70%, iar ELCEN este in proprietatea statului in procent de 90%, statul roman taie gazul statului roman, pedepsindu-i pe romani. Aceasta este concluzia, pentru ca cele doua entitati – Romgaz si ELCEN – sunt in subordinea Guvernului Romaniei, au in consiliul de administratie reprezentanti ai Guvernului Romaniei si unul dintre consiliile de administratie, cel al Romgaz, a decis sa taie gazele catre ELCEN, doar pentru ca acesta a intrat in insolventa, procedura necesara in actuala situatie economica”, a declarat primarul general.

In ceea ce priveste oprirea gazelor furnizate de Romgaz catre Elcen, edilul sef a explicat ca ELCEN a mai achizitionat gaze in perioada anterioara, mai are si pe stoc si nu se pune problema ca bucurestenii sa nu mai aiba apa calda, conform amenintarilor din partea Romgaz.

„Pana la sfarsitul anului, Primaria Capitalei va plati catre RADET, iar RADET va putea face plati in continuare catre ELCEN si ELCEN catre Romgaz, Distrigaz si Transgaz suma de 193 milioane lei, adica 42 milioane euro, sume care sunt prevazute in buget la capitolul subventie.

Populatia a platit la zi factura, deci nu are de ce sa fie pedepsita din cauza unor litigii comerciale sau neintelegeri dintre doua companii ale statului. Problema acum este de competenta Guvernului”, a declarat Firea.

In ceea ce priveste implicarea autoritatii centrale in aceasta situatie, Gabriela Firea a declarat ca Guvernul trebuie sa gaseasca solutii urgente in acest sens, „iar corespondenta dintre cele doua institutii ale guvernului, Romgaz si ELCEN, sa fie facuta fara a mai speria populatia si fara a mai aduce in discutii bucurestenii care isi platesc aceste facturi la zi”.

„Eu am datoria sa ii apar pe bucuresteni, nu anumite grupuri de interese, voi merge pana la capat”, sustine Firea. „Sunt deschisa dialogului cu premierul Romaniei, cu vicepremierii Dancu si Borc, am tinut legatura permanent cu ministrul energiei, iar CA Radet a initiat, deja, consultari cu reprezentantii creditorilor, astfel incat sa existe o predictibitate in ceea ce priveste platile pe acest circuit al decontarilor intre structurile implicate”, a mai spus aceasta.

  • Cateva cifre despre situatia RADET

RADET furnizeaza energie termica pentru circa 565.000 de apartamente, in peste 8.500 de blocuri si imobile, in care traiesc peste 1,25 milioane locuitori, precum si pentru aproximativ 5.400 de institutii si agenti economici. In acest moment, RADET ar avea datorii de circa 3,9 miliarde de lei catre ELCEN- furnizorul de energie termica, judecatorul urmand sa stabileasca cifra exacta deoarece cele doua parti nu sunt de acord in privinta acestei sume.

„Nu s-a facut niciodata vreo expertiza sau audit care sa stabileasca exact debitul RADET catre ELCEN. O lunga perioada nici nu s-a putut face Audit de catre Primarie deoarece prin Regulamentul de Organizare si Functionare al PMB aprobat de CONSILIUL GENERAL, se putea face Audit la orice institutie subordonata cu exceptia RADET SI RATB”, a declarat recent Gabriela Firea.

„RADET a inceput sa adune datoria istorica pe care o are la ELCEN din 1996, cand regia de termoficare a incheiat anul fiscal cu o datorie de 8,7 milioane de lei vechi. In 2008 s-a incheiat un protocol de esalonare a platilor. Primarul Capitalei de atunci, Sorin Oprescu, a semnat un document prin care Primaria se angaja sa achite parte din datoriile pana la acel moment, de 743,4 milioane de lei, iar Guvernul o parte. Dupa o perioada, dupa ce a achitat, conform graficului de esalonare, suma de 484,4 milioane de lei, Primaria nu a mai putut plati diferenta deoarece Guvernul nu s-a mai tinut de partea lui de intelegere si intre timp nu mai exista nici cadrul legal de a plati. Aacum, mare parte din aceasta presupusa datorie 3,6 miliarde lei este reprezentata de penalitati, nu contravaloarea propriu-zisa a furnizarii de energiei de catre ELCEN”, se arata intr-un comunicat emis recent de Primaria Capitalei.

In orice caz, din cauza datoriei uriase, conturile Regiei au fost poprite in mod constant de ELCEN, intre 50 si 100%. Astfel, RADET nu a putut sa mai faca deloc investitii si toate reparatiile necesare, fiind alocati in mare parte doar bani de salarii si pentru remedierea avariilor.

  • De ce s-au acumulat aceste datorii uriase

ELCEN furnizeaza energie termica catre RADET in baza unui contract semnat in 2009 si aprobat printr-un ordin emis de presedintele de la acea vreme al Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE) Petru Lificiu (PDL). Contractul prevede ca RADET trebuie sa achite facturile catre ELCEN in termen de 15 zile.

Reprezentantii municipalitaii spun ca aceasta prevedere este cea care a generat acumularea acestei datorii uriase deoarece RADET are nevoie de 30-40 de zile pentru a colecta banii de la populatie, deci nu poate plati in 15 zile. Pe 30 decembrie 2013, presedintele ANRE, Emil Calota, a emis un ordin prin care a aprobat un nou contract cadru pentru vanzarea energiei termice intre ELCEN si RADET, insa termenul de 15 zile pentru plata facturilor a fost pastrat.

„Lovitura mortala pe care ANRE a dat-o in favoarea producatorului este Ordinul 50 din 2009, al Presedintelui ANRE privind Contractul Cadru de Vanzare-Cumparare a Energiei Termice, care stipula ca ordinea platilor facturilor se face – mai intai in contul penalitatilor, si – abia in al doilea rand, in contul consumului curent si respectiv a datoriei principale”, spuneau reprezentantii municipalitatii in iulie 2015.

Astfel, banii platiti de RADET catre ELCEN (ambele entitati economice cu actionar majoritar statul roman) s-au dus la plata penalitatilor, care tot cresteau, si nu la stingerea datoriei de baza.

  • Radet practica tarife aprobate in urma cu cinci ani

RADET a ramas si cu o gaura de circa 227 milioane lei (cifra actualizata in iunie 2015) din cauza faptului ca din 2011 pana in 2015 pretul energiei termice a crescut cu circa 23% (majorare aprobata de Agentia Nationala de Reglementare in domeniul Energiei pentru ELCEN- producatorul de energie termica), insa aceasta majorare nu a fost propusa de primarul Oprescu pentru aprobare Consiliului General al Municipiului Bucuresti, deci nu a putut fi insusita si aplicata la populatie sau subventionata. In plus, o parte dintre consilierii generali s-au exprimat clar impotriva majorarii (grupul PSD).

Astfel ca RADET a cumparat energie scumpa de la ELCEN, dar a fost nevoita sa o vanda mult mai ieftin catre populatie, din cauza ca primarul Sorin Oprescu nu si-a asumat sa propuna aceasta majorare. RADET sustine ca a cerut majorarea pretului la gigacalorie, inainte de alegerile prezidentiale, insa cererea nu a fost aprobata.

„In prezent RADET practica tarifele aprobate in 2011, in timp ce furnizorii de energie termica, apa, gaze naturale au majorat anual preturile. … In data de 21 martie 2014 RADET a depus la Primaria Capitalei o solicitare pentru majorarea preturilor. Solicitarea a fost respinsa in urma obtinerii unui aviz nefavorabil din partea Autoritatatii Municipale de Reglementare a Serviciilor Publice (n.r. autoritate in subordinea Consiliului General al municipiului Bucuresti)”, se arata in planul de administrare al RADET aprobat la inceputul anului 2015 de Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

RADET are 1000 km retea de transport, 3000 km retea de distributie. Din cei 3.000 de kilometri de retea de transport, doar 8% sunt reabilitati, peste 70% din retea este mai veche de 40 de ani, si-a depasit durata de viata, potrivit informatiilor furnizate de Primaria Capitalei.

In reteaua de distributie a energiei termice se inregistreaza peste 4.000 de avarii, iar circa 85% de retea nu este modernizata.

„Modernizarea a aproximativ 1000 de km de retea primara ar reduce semnificativ pierderile si ar duce operatorul spre eficienta. Din cauza sistemului invechit de distributie a agentului termic, zilnic se pierd 1.000 de tone de apa. Asta inseamna 20 milioane de euro pe an, care se duc in pamant”, potrivit datelor furnizate recent de municipalitate.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro