CSM nu vrea anchetarea judecatorilor
Consiliul superior al Magistraturii (CSM) a cerut modificarea procedurii penale in sensul ca statul ar trebui sa declanseze un proces pentru recuperarea daunelor impotriva magistratului care a gresit doar daca are la baza o sentinta definitiva (penala sau disciplinara).
In sprijinul propunerii, CSM arata ca legislatia romaneasca nu defineste notiunile de „rea-credinta” si „grava neglijenta”, sintagme care apar in legea statutului magistratilor si sunt considerate in acest moment abateri disciplinare.
Judecatorii sunt nemultumiti si de faptul ca actuala procedura penala a transformat, din drept al statului, in obligatie actiunea de a-l chema in instanta pe judecatorul care a gresit. In acest fel, sustine CSM, se deschide calea unui control administrativ al hotararilor judecatoresti pronuntate.
In cazul in care un cetatean revendica, de exemplu, un imobil in instanta si pierde procesul printr-o hotarare definitiva, se poate adresa CEDO. Daca instanta internationala da dreptate reclamantului, statul roman plateste toate daunele, nicidecum judecatorul care a dat sentinta gresita.
Ultimele modificari legislative privind statutul magistratilor au fost aduse sub mandatul Monicai Macovei, incercandu-se responsabilizarea judecatorilor. Prin recentele propuneri, CSM vrea sa demonstreze ca anumite articole din lege sunt neconstitutionale, sustinand eliminarea lor din statutul magistratilor.
de Virgil Burla