Sari direct la conținut

Cât ai avea de achitat la facturile la electricitate și gaze dacă s-ar elimina prețul plafonat

HotNews.ro
Factura de energie electrica, Foto: Tommaso79 / Dreamstime.com
Factura de energie electrica, Foto: Tommaso79 / Dreamstime.com

Prețul energiei pe bursă a scăzut la jumătate față de anul trecut și se ieftinește în continuare. În acest context, în spațiul public au apărut voci, inclusiv din partea autorităților, care spun că nu mai este necesară plafonarea facturilor, iar unii consumatori renunță singuri la prețul reglementat. Hotnews.ro a analizat care sunt ofertele pe piața liberă la electricitate și care este diferența față de prețul plafonat.

Pentru a realiza această comparație, am luat drept etalon factura lui Marian L., un consumator casnic din București, care locuiește într-un apartament cu două camere. În luna martie, el a plătit la curent o factură de 48,96 lei, la un consum de 72 kWh.

Pentru că a avut un consum sub 100 de kWh/lună, prețul lui a fost plafonat la 0,68 lei pe kWh.

Cu ajutorul comparatorului de prețuri de pe site-ul ANRE, am analizat care ar fi fost factura sa dacă prețul nu ar fi fost plafonat. Ne-am uitat la primele cinci oferte în funcție de preț.

Cea mai ieftină ofertă din comparatorul de prețuri este a furnizorului Nova Power&Gas, care vine cu o ofertă de 0,73 lei pe kWh. La consumul său, Marian ar fi plătit o factură de 52 de lei, deci cu 8% mai mare decât la prețul plafonat.

Următoarea ofertă este cea a Hidroelectrica, unde factura ar fi fost 54,19 lei, cu 12% mai mare.

Renovatio, Hermes Energy International, CEZ Vânzare și Ewind sunt următoarele companii în funcție de preț, dar, la ele, factura ar fi ajuns la 85 lei, cu 78% mai mare. Topul este completat de ofertele Luxten (87 lei, cu 82% în plus) și E.ON (88 lei, 83% în plus).

În concluzie, chiar dacă prețurile pe piața angro sunt la jumătate față de anul trecut în această perioadă, nu există oferte în piață care să fie mai ieftine decât prețul plafonat.

Cu toate acestea, diferențele dintre plafon și primele oferte (vorbim de diferențe de 8%, 12%) sunt considerabil mai mici decât în ultimele luni. De asemenea, este așteptat ca prețurile să continue trendul descrescător, așa că este de urmărit cu ce oferte vor veni companiile lunile următoare pentru consumatorii casnici.

Putem schimba furnizorul în 21 de zile

Pe piața gazelor, însă, diferențele sunt încă mari, mai ales pentru cei care locuiesc în zone de munte, unde temperaturile de afară sunt mai scăzute. Pentru exemplificare, am comparat factura Adrianei V. din Brașov, care a consumat în martie 2.921 kWh și a plătit o factură plafonată la 662 lei.

Pe comparatorul de prețuri, cea mai bună ofertă pentru consumul ei este a furnizorului Nova Power&Gas, unde factura ar fi ajuns la 844 lei, cu 27% mai mare. Alte oferte sunt ale E.ON Energie (892 lei, cu 34% mai mare), CEZ Vânzare, Electrica Furnizare și Enel Muntenia (905 lei, cu 36% mai mare).

De reținut este că ofertele din comparatorul de prețuri de pe site-ul ANRE diferă în funcție de zona geografică, de consum și dacă includ sau nu un abonament.

Un alt element important este că unele dintre oferte sunt doar pentru consumatorii noi, adică cei care pleacă de la actualul furnizor și încheie contracte cu acele companii. Cu această ocazie, reamintim clienților casnici că își pot schimba oricând furnizorul de energie și gaze, în maximum 21 de zile, fără costuri suplimentare.

Unii consumatori renunță singuri la plafon

În ultimele luni, pe fondul scăderii semnificative a prețului energiei pe bursă, mai multe voci din industrie și din partea autorităților au ridicat problema dacă intervenția statului pentru plafonarea prețului mai este sau nu necesară.

Spre exemplu, ministrul Economiei, Florin Spătaru, spunea într-o conferință că măsura plafonării are un caracter temporar și trebuie analizat în mod continuu dacă mai trebuie menținută.

“Bineînţeles că măsurile trebuie luate cu caracter temporar şi aceste măsuri ulterior trebuie analizate în mod continuu, pentru că ne trezim… ieri discutam cu un producător, un antreprenor care spunea că a renunţat la plafonare. De ce? Preţul energiei este la jumătate faţă de preţul plafonării, deci această analiză trebuie făcută corespunzător tocmai pentru a crea o maturitate a pieţei, iar această maturitate a pieţei să devină un motor în tot acest mecanism”, a declarat Spătaru, citat de Agerpres.

Și Comisia Europeană a recomandat statelor membre să pună capăt măsurilor de sprijin pentru preţurile la energie până la finele acestui an, în ideea de a echilibra finanţele publice şi a respecta regulile fiscale în 2024.

“În situaţia în care noi majorări de preţuri la energie vor necesita implementarea de măsuri de sprijin, acestea ar trebui să fie concentrate pe protejarea gospodăriilor şi firmelor vulnerabile, să fie accesibile din punct de vedere fiscal şi să păstreze stimulentele pentru economisirea energiei”, potrivit unui document publicat miercuri de Comisia Europeană.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro