Sari direct la conținut

Cât de usor poți obține licență de furnizare gaze de la ANRE / Cazul Evosmina

HotNews.ro
Sediu ANRE, Foto: Agerpres
Sediu ANRE, Foto: Agerpres

Cristian Vintilă, fostul şef al Rezervelor de Stat din România, condamnat în SUA pentru sprijinirea gherilelor teroriste columbiene și conspirație pentru ucidere, a obținut licență de furnizare gaze cu o firmă care figurează cu un singur angajat și care nu are nici date de contact pentru posibili consumatori. Pornind de la acest caz, HotNews.ro a analizat cât de ușor poate fi obținută o licență de furnizare a gazelor și ce criterii trebuie îndeplinite.

Reamintim că Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, în cadrul ședinței Comitetului de reglementare din 29 mai, acordarea către firma Evosmina SRL a licenței de furnizare a gazelor.

HotNews.ro a verificat activitatea firmei și a descoperit că este deținută de Cristian Vintilă, un fost înalt funcționar guvernamental din România, condamnat la 4 ani de închisoare, în SUA, pentru ”conspirație pentru uciderea unor ofițeri ai SUA și acordarea de sprijin material și financiar unei organizații teroriste străine”.

Evosmina SRL a cerut licență de furnizare după doar trei zile de la schimbarea obiectului de activitate

Firma Evosmina SRL a fost înființată în 2019 și figurează cu un singur angajat, potrivit datelor de pe mfinanțe.ro. Până la sfârșitul lui martie, principalul obiect de activitate era consultanța în afaceri, potrivit Termene.ro. La sfârșitul lui martie, Cristian Vintilă a decis transformarea din firmă de consultanță în furnizor de gaze.

Cronologia obținerii licenței de furnizare:

  • Pe 25 martie 2024, singurul acționar al Evosmina a decis schimbarea obiectului principal de activitate, devenind firmă de „Comercializarea combustibililor gazoși, prin conducte”, decizia fiind publicată în Monitorul Oficial pe 13 mai.
  • Pe 26 martie, Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul București a notificat depunerea textului actualizat al actului constitutiv al EVOSMINA – S.R.L.
  • Pe 29 martie, Evosmina SRL a solicitat la ANRE obţinerea licenţei pentru desfășurarea activității de furnizare a gazelor naturale
  • Pe 13 mai a fost publicat în Monitorul Oficial schimbarea obiectului de activitate.
  • Pe 29 mai, ANRE a aprobat acordarea licenței de furnizare a gazelor către Evosmina SRL.

Compania a avut, în 2023, o cifră de afaceri de 650 mii lei și profit de 555 mii lei.

Existența unui sistem de comunicare cu clienții, condiție esențială pentru obținerea unei licențe de furnizare

La solicitarea unei licențe de furnizare, firma trebuie să prezinte documente care să dovedească existența unui sistem de comunicare cu clienții. Evosmina SRL nu deține nici site, iar datele de contact nu sunt publice.

Cu toate acestea, ANRE susține, la solicitarea HotNews.ro, că firma Evosmina SRL a îndeplinit toate criteriile necesare, așa cum prevede Ordinul ANRE 199/2020 privind regulamentul de acordare a licențelor în sectorul gazelor naturale.

„EVOSMINA S.R.L. a solicitat obţinerea Licenţei pentru desfășurarea activității de furnizare a gazelor naturale prin cererea înregistrată la ANRE cu nr. 49397/29.03.2024. În acest sens a fost depusă documentaţia aferentă, în conformitate cu prevederile Regulamentului pentru acordarea autorizaţiilor de înfiinţare şi a licenţelor în sectorul gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui ANRE nr. 199/2020, cu modificările şi completările ulterioare, denumit în continuare Regulament”, a transmis ANRE la solicitarea HotNews.ro.

Potrivit instituției, unul dintre documentele solicitate de Regulament şi depus de EVOSMINA SRL, în cadrul documentaţiei, a fost copia regulamentului de organizare şi funcţionare din care să rezulte:

  • atribuţiile şi responsabilităţile compartimentelor angajate în activităţile aferente furnizării de gaze naturale,
  • existenţa unui sistem de comunicare cu clienţii,
  • existenţa unui sistem de colectare şi de rezolvare a reclamaţiilor clienţilor

Legat de CV-ul reprezentantului companiei, care trebuia depus obligatoriu, ANRE spune că sunt informaţii cu privire la parcursul profesional al acestuia şi locul de muncă actual.

„Având în vedere caracterul complet al documentaţiei depuse, raportat la cerinţele Regulamentului, prin Decizia ANRE nr. 1027/29.05.2024 i-a fost acordată operatorului economic EVOSMINA S.R.L. licenţa pentru desfășurarea activității de furnizare a gazelor naturale”, a mai precizat ANRE.

Documentele necesare pentru obținerea unei licențe de furnizare a gazelor

Potrivit informațiilor ANRE, pentru obținerea unei licențe de furnizare a gazelor, trebuie depuse următoarele documente:

  • Certificatul constatator emis de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) cu cel mult 30 de zile înainte de data depunerii la ANRE a documentelor cu datele firmei
  • Declarația reprezentantului legal care atestă faptul că echipa managerială în cadrul operatorului economic este constituită din manager general cu experiență de minimum 2 ani în activități manageriale
  • CV-urile echipei manageriale actualizate la data depunerii la ANRE
  • Declarații privind consimțământul în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal
  • Dovada achitării tarifului de analiză a documentației, stabilit de președintele ANRE (2.500 lei)
  • Copia regulamentului de organizare și funcționare a solicitantului, integral sau în extras, din care să rezulte: atribuțiile și responsabilitățile compartimentelor angajate în activitățile aferente furnizării de gaze naturale, de biogaz/biometan sau de GNL; existența unui sistem de comunicare cu clienții; existența unui sistem de colectare și de rezolvare a reclamațiilor clienților;
  • Lista sediilor din România în care urmează a se desfășura activitatea aferentă furnizării de gaze naturale, de biogaz/biometan sau de GNL, precum și lista punctelor unice de contact pentru informarea clienților finali
  • Documentele din care să rezulte că solicitantul dispune de o sumă de bani cel puțin egală cu 25% din valoarea cifrei de afaceri estimate a se realiza în primele 12 luni de activitate ca furnizor de gaze naturale, de biogaz/biometan sau de GNL, dar nu mai puțin de 100.000 euro, la cursul de schimb valutar al Băncii Naționale a României valabil la data de 1 a lunii în care se înregistrează cererea de acordare a licenței
  • Declarația scrisă, în original, pe propria răspundere a reprezentantului legal al solicitantului privind cifra de afaceri estimată a fi realizată ca furnizor de gaze naturale, de biogaz/biometan sau de GNL în primul an de activitate;
  • Declarația scrisă, în original, pe propria răspundere a reprezentantului legal al solicitantului, exprimate în MWh pentru gaze naturale sau biogaz/biometan și în tone pentru GNL, privind cantitățile estimate a fi furnizate în anul în care se acordă licența.

ANRE refuză acordarea unei licenţe în următoarele cazuri:

  • Solicitantul se află în procedura de faliment;
  • Solicitantului i-a fost retrasă de către ANRE o autorizaţie/licenţă în ultimii 5 ani pentru motive imputabile acestuia, confirmate de o instanţă printr-o sentinţă definitivă prin care i se interzice dreptul la desfăşurarea activităţii pentru care solicită autorizaţia/licenţa;

Nu pot fi autorizaţi solicitanţii care au ca acţionari sau administratori în cadrul unor operatori economici titulari de licenţă care nu şi-au achitat obligaţiile de plată rezultate din tranzacţiile realizate pe piaţa de gaze naturale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro