Cât timp poate continua Donald Trump să conteste rezultatul votului și care sunt scenariile posibile
- Redactia Hotnews
De la anunțul privind victoria lui Joe Biden, Donald Trump refuză să se declare învins și este susținut de parlamentarii republicani. Au fost introduse acțiuni în justiție în cel puțin cinci state-cheie, care acuză fraude sau nereguli în procesul electoral.
În Georgia – unde scrutinul a fost foarte strâns – se anunță o renumărare a voturilor, care nu este exclusă nici în Wisconsin. Demersuri care, potrivit AFP, nu au practic șanse să schimbe rezultatul scrutinului.
Până când poate dura această contestare a rezultatelor? Ar putea fi pusă în discuție victoria lui Joe Biden? Care este situația actuală, la opt zile după alegerile americane.
Cât va fi așteptată confirmarea rezultatelor?
Pentru moment, numărătoarea voturilor continuă în câteva state-cheie, printre care și Pennsylvania, iar în Georgia a fost anunțată o renumărare manuală.
Dar fiecare stat are o dată limită la care trebuie certificate rezultatele și validată numărătoarea voturilor obținute de fiecare candidat: Georgia până în 20 noiembrie, Pennsylvania până în 23, Arizona până în 30.
„Nu cred că trebuie așteptat ca fiecare stat să certifice formal rezultatele”, spune John Fortier, specialist în alegeri la Bipartisan Policy Center, organizație care își propune a fi o punte între democrați și republicani.
„Cred că la un moment, probabil în zilele următoare, cu avansul în numărătoarea voturilor și poate cu respingerea unora dintre recursurile judiciare, se va vedea că ecarturile sunt prea importante pentru a spera la o inversare prin acțiuni judiciare”, spune el. „Cred că aceasta este maniera în care chestiunea se va rezolva”.
14 decembrie adevărata dată limită, subliniază experții: marii electori se vor reuni atunci pentru a vota formal unul sau altul dintre candidați, un vot dictat în principiu de majoritatea votului popular din statul respectiv.
Chiar și la prezidențialele din 2000 în care s-au confruntat George W. Bush și Al Gore, și unde câștigătorul din Florida a fost contestat timp de 30 de zile, această dată limită a fost respectată.
Liste rivale ale marilor electori în statele contestate?
Este un scenariu „extrem de improbabil”, spune Barry Burden, de la universitatea din Wisconsin, „dar simplul fapt că unii vorbesc despre asta este îngrijorător (…) Se credea că democrația americană a atins un grad de maturitate unde acest gen de comportamente nu au loc”.
În acest scenariu care, potrivit expertului citat, „ar contrazice toate normele și procedurile de desemnare a președintelui”, Parlamentul cu majoritate republicană dintr-unul sau mai multe state unde victoria este contestată ar putea desemna mari electori republicani – în loc să valideze o listă democrată care să reflecte rezultatele votului popular.
Disputa ar continua atunci în fața Congresului, care se reunește în 6 ianuarie pentru numărarea voturilor marilor electori și desemnarea formală a învingătorului în alegeri.
Dar ar trebui ca mai multe state-cheie să trimită liste rivale pentru a pune în discuție victoria lui Joe Biden, ceea ce experții interogați de AFP consideră improbabil.
Și dacă Donald Trump nu recunoaște înfrângerea?
„Este probabil ca Donald Trump să nu accepte niciodată înfrângerea”, spune Barry Burden. „El continuă să conteste rezultatele alegerilor din 2016, chiar dacă le-a câștigat (…) deci este probabil că le va contesta tot restul vieții sale”.
Joe Biden va fi în continuare învestit în 20 ianuarie 2021, dar acest fapt va alimenta îndoiala din tabăra republicană și ar putea „de-legitima” victoria lui Joe Biden, arată acest expert. „Acesta ar putea fi singurul scop al echipei de campanie a lui Donald Trump”, adaugă el.
John Fortier se declară însă „absolut sigur că va fi o tranziție pașnică”, chiar dacă ea nu va fi „dintre cele mai amicale” sau „dintre cele mai fluide”.
„Ar fi mai bine să-și recunoască înfrângerea, dar, dacă tranziția este întârziată, nu va fi sfârșitul lumii”, a mai spus acesta.