Sari direct la conținut

Câte centre de evaluare COVID-19 vor fi în România și când vor fi ele deschise?

HotNews.ro
Spitalul COVID-19, Foto: AGERPRES
Spitalul COVID-19, Foto: AGERPRES

Circa 230 de centre de evaluare ambulatorie pentru pacienții COVID-19 vor fi deschise în România în valul 5 al pandemiei, iar lista centrelor ar putea fi disponibilă săptămâna aceasta, odată cu adoptarea unei Hotărâri de Guvern în acest sens, a anunțat marți ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Aceste centre își propun să scadă presiunea pe unitățile de primiri urgențe ale spitalelor în valul 5. Aici vor ajunge pacienții cu forme ușoare și medii, iar cei în stare gravă/critică vor ajunge în continuare la Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor.

Hotărârea de Guvern ce urmează să fie adoptată săptămâna aceasta va permite acestor centre să încheie contracte cu CNAS și, practic, să funcționeze în baza acestor contracte.

Criteriile în baza cărora oamenii vor fi direcționați către aceste centre urmează să fie făcute publice cât mai curând și la fel și o hartă interactivă cu aceste centre, pentru ca oamenii să știe unde să se adreseze, spunea săptămâna trecută ministrul Alexandru Rafila.

Harta interactivă va include și centrele de testare COVID din cabinetele medicilor de familie.

Pacienții cu test pozitiv la SARS-CoV2 ar trebui să ajungă într-un astfel de centru în ziua în care au primit rezultatul testului pozitiv sau într-un timp cât mai scurt.

Ce fel de tratament vor putea primi însă aici? Ministerul Sănătății intenționează să asigure în aceste centre anticorpi monoclonali, care se administrează în primele zile de la infectare pentru a fi eficienți, și antivirale.

„Ne gândim la cele mai bune soluții atât pentru pacienții infectați cu virusul SARS-CoV-2 cât și la cei care au alte afecțiuni. Este esențial ca spitalele să rămână funcționale. Pacienții cu alte patologii trebuie să aibă acces în continuare la serviciile medicale”, a afirmat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Secretarul de stat conf. dr. Adriana Pistol a precizat că este important ca pacienții diagnosticați cu COVID-19 să ajungă în ziua în care au primit rezultatul testului într-un centru de evaluare pentru a primi tratamentul adecvat formei de boală cât mai repede. În acest fel pot fi prevenite cazurile severe.

„Bolnavii infectați cu virusul SARS-CoV-2 nu vor avea nevoie de bilet de trimitere pentru a merge în centrele de evaluare. Vor fi evaluați și tratați gratuit atât pacienții asigurați, cât și cei neasigurați”, a precizat conf. dr. Adela Cojan, președintele interimar al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro