Câți militari ruși va găzdui Belarusul la granița cu Ucraina
Ministerul belarus al Apărării a declarat, duminică, că aproape 9.000 de soldați ruși vor fi staționați în Belarus, ca parte a unei „grupări regionale” de forțe pentru a-și proteja granițele, relatează Reuters.
„Primele trenuri cu trupe cu militari ruși care fac parte din (gruparea regională) au început să sosească în Belarus”, a scris pe Twitter Valeri Revenko, șeful departamentului de cooperare militară internațională al ministerului apărării. „Relocarea va dura câteva zile.
„Numărul total va fi puțin mai mic de 9.000 de oameni”.
Mai multe informații vor fi furnizate la un briefing pentru atașații militari, a adăugat el.
Președintele Belarusului, Alexandru Lukașenko, a declarat săptămâna trecută că Belarus și Rusia vor desfășura o forță militară comună în propierea graniței cu Ucraina, invocând ceea ce a spus că sunt amenințări din partea Ucrainei și a Occidentului.
Alexandr Lukașenko ar fi decis să decreteze o mobilizare ascunsă, scrie Nasha Niva, unul dintre cele mai vechi ziare din Belarus, citând mai multe surse independente.
Nasha Niva a scris că mobilizarea va fi efectuată sub pretextul unui „test de fitness” și că în prima etapă nu va afecta orașele mari, urmând să fie mobilizați rezerviștii din mediul rural, dar că deocamdată nu se știe numărul de persoane care urmează să primească ordine de încorporare.
Cotidianul notează de asemenea că Lukașenko a decis să nu anunțe public mobilizarea din cauza lipsei de popularitate a unei astfel de măsuri în Belarus.
Armata belarusă are aproximativ 60.000 de soldați. La începutul acestui an, Belarus a desfășurat în zonele de frontieră 6 grupuri tactice de batalioane, totalizând câteva mii de persoane. Șeful poliției de frontieră din Belarus a acuzat Ucraina de provocări la graniță.
Amenințările lui Lukașenko pentru Ucraina și Occident
Președintele belarus Alexandr Lukașenko a avertizat vineri Ucraina și Occidentul să nu-i pună aliatul Rusia la colț, spunând că Moscova are arme nucleare dintr-un motiv anume.
Într-un interviu acordat postului de televiziune american NBC, Lukașenko a spus: „Cel mai important lucru este să nu-ți arunci interlocutorul și chiar adversarul într-un colț. Așa că nu trebuie să treci aceste linii – acele linii roșii, cum spun rușii. Nu le poți trece.”
În Occident a crescut îngrijorarea că președintele rus Vladimir Putin ar putea recurge la arme nucleare, deoarece o serie de înfrângeri pentru forțele sale în Ucraina au schimbat dinamica războiului în favoarea Kievului.
„În ceea ce privește armele nucleare, orice armă este o armă creată pentru ceva”, a spus Lukașenko.
„Rusia și-a conturat clar poziția: Doamne ferește să aibă loc un atac pe teritoriul Federației Ruse; în acest caz, Rusia poate folosi toate tipurile de arme dacă este necesar”.
Lukașenko nu are niciun cuvânt de spus în deciziile militare ale lui Putin, dar comentariile sale au avut ca rol să sublinieze starea accentuată a tensiunii Est-Vest pe măsură ce războiul se apropie de sfârșitul celei de-a opta luni.