Cu cardurile blocate, fără aniversări, fără delicatese, fără chilipiruri: rușii resimt sancțiunile
Cardul blocat, vacanța anulată. Și prețuri care cresc vertiginos în Rusia, mai ales la aparatele de uz casnic și electronice, scrie cotidianul german Handelsblatt. O aniversare a unor copii din Moscova la cafeneaua „Piterburger”. Opt băieți cu vârsta cuprinsă între 10 și 11 ani bâzâie în jurul Jelenei. „Îl vreau pe Stary Bro!” îi țipă Cyril în urechea stângă înainte de a se răzgândi și a vrea un burger cu pui.
În dreapta, micuța Mischa a ales un burger cu crabi. Jumătate dintre copii primesc și cartofi prăjiți. Toată lumea vrea suc sau cola, unii le vor pe ambele.
Adevărat stress. Jelena este fericită când în sfârșit a reușit să comande tot ce-și dorea fiecare, dar apoi a venit șocul: când să plătească cu aplicația de smartphone, automatul de plată refuză.
Jelena este un client al băncii de stat VTB, la fel ca alți aproximativ 14 milioane de ruși. Mulți dintre ei și-au descărcat aplicațiile pentru telefon – Apple Pay, Google Pay sau Samsung Pay, ca să nu-și mai ia cardul sau portofelul la ei.
Dar, de la o zi la alta, din cauza sancțiunilor, totul s-a terminat: serviciul a fost blocat. Din fericire, Jelena găsește rapid soluția, în ciuda haosului din jurul ei.
Ea încearcă să plătească prin aplicația ei de Sberbank și are noroc. Deși cea mai mare bancă din Rusia se află și ea pe lista sancțiunilor SUA, cardurile nu sunt încă blocate. Reușește să plătească, salvând astfel petrecerea.
Poporul este cel care simte primul sancțiunile
În primele zile după impunerea sancțiunilor, mulți ruși au simțit efectele. Pentru că, chiar dacă politicienii din SUA și UE spun că vor în primul rând să lovească conducerea Kremlinului, oamenii de rând sunt cei care resimt primii loviturile.
De exemplu, companiile aeriene au anulat toate zborurile către Europa. „Din cauza măsurilor restrictive luate de UE, inclusiv a interdicției de a zbura prin spațiul aerian al UE, compania aeriană Royal Flight este nevoită să anuleze transportul de pasageri pe ruta Moscova-Varadero (Cuba) din 28.02. până pe 28 martie 2022”, și-a informat compania aeriană clienții.
Mii de ruși care doreau să evadeze din lunga iarnă de la Moscova în Caraibe, Mexic, Cuba sau Republica Dominicană trebuie acum să-și schimbe planurile. Vacanțele s-au evaporat. Pentru alții poate deveni și mai complicat. Dacă se îndreaptă spre Vest, riscă să rămână blocați undeva în străinătate și să le fie foarte dificil să ajungă înapoi acasă.
Pentru mulți alții, o vacanță la soare va rămâne în curând doar un vis. Deprecierea rublei face inaccesibile vacanțele în străinătate.
Viața în Rusia devine scumpă
În așteptarea sancțiunilor, ratele de schimb de la casele de schimb valutar crescuseră încă de săptămâna trecută.
Alții au dat fuga să-și ia rapid un telefon nou sau o mașină de spălat, întrucât prețurile la aparatele electrocasnice și electronice au crescut cu 80% în doar o săptămână. Cei de la vânzări abia mai fac față cu înlocuirea etichetelor de preț.
Pe de altă parte, în supermarketuri, creșterea prețurilor nu se resimte la fel de tare. Fructele și legumele, care de multe ori sunt aduse din import, au devenit doar cu puțin mai scumpe. Pâinea, făina sau laptele sunt încă stabile ca preț, dar e doar o chestiune de timp până când și acestea se vor scumpi.
Prima categorie de bunuri care va fi afectată este cea a băuturilor alcoolice. Cel puțin la Moscova, vodca a încetat de mult să fie băutura preferată a oamenilor. Berea, vinul, coniacul și whisky-ul câștigă cotă de piață de ani de zile – multe sunt aduse din străinătate. Cei mai mari importatori și distribuitori de alcool, Simple Wine și Luding, au suspendat temporar livrările către magazine, după ce cursul de schimb al rublei a depășit pragul de 90 de ruble pe dolar, prag critic pentru comercianții cu amănuntul.
Kremlinul vorbește despre reacții ”emoționale” ale oamenilor
Marți, Luding a reluat livrările, dar cu o „ajustare a prețurilor”, potrivit unui comunicat al companiei. Magazinele vor transmite prin preț această ”ajustare” clienților.
Oamenii sunt îngrijorați și doar despre asta se discută pe străzi și în magazine. Mulți își exprimă îngrijorarea cu privire la creșterea prețurilor și la lipsa produselor – și se întreabă: Este acesta doar începutul?
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, părea să ignore preocupările rușilor legate de prețuri. ”E doar o reacție inițială, din păcate hiper-emoțională a consumatorilor”, a spus el. În câteva zile, entuziasmul se va domoli, iar publicul va avea o viziune mai „serioasă” asupra situației, a spus el.