Sari direct la conținut

Cu cât au mai scăzut prețurile marile lanțuri de benzinării la 3 săptămâni după reducerea cu 50 de bani pe litru la carburanți – analiza Consiliului Concurenței

HotNews.ro
pret benzina lukoil, Foto: Hotnews
pret benzina lukoil, Foto: Hotnews

​Marile lanțuri de benzinării au redus și mai mult prețurile la carburanți la 3 săptămâni după ce au aplicat reducerea cu 50 de bani pe litru de carburanți, arată o monitorizare efectuată de Consiliul Concurenței. Datele confirmă analiza efectuată de HotNews.ro cu o zi în urmă.

Consiliul Concurenței, care gestionează aplicația Monitorul Prețurilor, a afișat pe pagina sa de Facebook mai multe tabele cu prețurile medii pentru fiecare rețea, prețurile variind de la o benzinărie la alta.

Consiliul Concurenței atenționează că datele afișate sunt prețurile întregi, fără compensarea de 50 de bani

Consiliul Concurenței subliniază că „prețurile nu includ compensarea de 50 de bani pe litru, cu excepția celor din rețeaua Rompetrol, din ziua de 1 iulie”.

Pe de altă parte, această reducere s-a aplicat la 1 iulie și încă se aplică în benzinării la casă, pe bonul fiscal.

Mai mult, datele arată că la 3 săptămâni de atunci, prețurile au mai scăzut peste compensarea de 50 de bani suportată în mod egal de bugetul de stat și de operatorii de benzinării.

Cu alte cuvinte, exceptând datele afișate la Rompetrol doar pentru 1 iulie, pentru celelalte cazuri trebuie aplicată reducerea cu 0,5 lei atât pentru data de 1 iulie, cât și pentru data de 22 iulie pentru a afla reducerea aplicată în benzinării.

Exemplu în cazul benzinei standard la Petrom și Lukoil:

  • Dacă în data de 30 iunie benzina standard avea în medie un preț de 8,62 de lei, după aplicarea Ordonanței compensării cu 50 de bani, prețul la pompă a scăzut în medie la 8,12 lei în data de 1 iulie, iar vineri, 22 iulie prețul la benzina standard a scăzut și mai mult la 7,89 de lei.

Ce s-a schimbat de la reducerile din 1 iulie: Prețurile au mai scăzut în medie cu 24 de bani la benzină și cu 8 bani la motorină

Datele analizate de Consiliul Concurenței arată că prețurile la benzina standard au continuat să scadă ușor, în medie cu 24 de bani, în data de 22 iulie față de data de 1 iulie, prima zi în care s-a aplicat măsura de reducere cu 50 de bani.

La motorina standard, prețul pe litru a scăzut în medie cu 8 bani în data de 22 iulie comparativ cu data de 1 iulie în marile lanțuri de benzinării.

Cât costă litrul de benzină și motorină la 3 săptămâni de la ordonanța compensării: Situația în București și prețurile pe drumul spre Litoral

HotNews.ro a semnalat cu o zi în urmă că în Monitorul Prețurilor, aplicația gestionată de Consiliul Concurenței, prețurile la carburanți sunt afișate fără reducerea de 50 de bani care a fost introdusă prin ordonanța de compensare voluntară a prețurilor la carburanți din data de 1 iulie.

Datele analizate de HotNews.ro folosind nu doar aplicația Monitorul Prețurilor, gestionată de Consiliul Concurenței, ci și informațiile publicate de Peco-online.ro au arătat că la trei săptămâni de la intrarea în vigoare a ordonanței de compensare cu 50 de bani a prețului la benzină și motorină, prețurile la carburanți au continuat să scadă ușor, în medie cu 20 de bani litrul de benzină și cu 12 bani cel de motorină.

Ordonanța de compensare cu 50 de bani a prețurilor la benzină și motorină a intrat în vigoare în data de 1 iulie 2022, moment la care datele verificate pe teren de HotNews.ro arătau că prețurile la carburanți au scăzut cu marja stabilită de guvern în majoritatea cazurilor.

La acel moment, potrivit datelor Peco-online.ro, prețul mediu al unui litru de benzină era de 8,17 lei, iar cel al unui litru mediu de motorină era de 8,73 de lei.

La 3 săptămâni de atunci, după mai multe zile de stagnare, prețurile au continuat să scadă ușor.

Astfel, prețul mediu de benzină a ajuns astăzi la 7,97 de lei (o scădere de 20 bani față de 1 iulie), iar prețul mediu de motorină a ajuns la 8,61 de lei (scădere cu 12 bani față de 1 iulie).

Ce prevede Ordonanța compenării: Cum se va face reducerea de 50 de bani

Actul normativ prevede următorul mecanism pentru reducerea cu 50 de bani:

  • Pe perioada 01.07.2022 – 30.09.2022, operatorii economici care comercializează benzină și motorină către clienții finali – persoane fizice și juridice care achiziționează carburanții pentru consumul propriu, și care acordă o reducere de preț de 0.5 lei/ litru, inclusiv TVA, la prețul de vânzare, beneficiază de la bugetul de stat de o compensare de 0.25 Lei/litru, inclusiv TVA, aferentă reducerii acordate.
  • Pentru fracțiuni dintr-un litru reducerea de preț și respectiv compensarea se vor acorda proporțional.
  • Pe perioada de aplicare a prezentei scheme de compensare, operatorii economici prevăzuți vor afișa pe totem prețul care include această reducere de preț, iar în sistemul de gestiune și la pompă va fi înscris prețul de vânzare fără reducerea comercială.
  • În cazul acordării reducerii de preț, aceasta se va evidenția distinct pe documentele fiscale aferente vânzărilor, bonuri fiscale și/sau facturi.
  • În privința compensării de la bugetul de stat, actul prevede că suma de 0,25 de lei/litru reprezintă o subvenție legată direct de preț și se include în baza de impozitare a TVA.
  • De asemenea, au fost prevăzute și reguli procedurale privind modul de individualizare a compensației, respectiv printr-o declarație, termenul de depunere a declarației (lunar), precum și faptul că declarația reprezintă și cerere de restituire, iar suma declarată se va compensa cu obligațiile fiscale ale contribuabilului, inclusiv obligațiile fiscale viitoare, în condițiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.

În plus, s-a prevăzut și faptul că organele de control din cadrul ANAF vor efectua verificarea modului de individualizare a sumelor declarate, pe baza analizei de risc.

Totodată, „în vederea evitării unui comportament inadecvat al operatorilor economici, se propune instituirea unor măsuri în vederea evitării creșterii nejustificate a prețurilor la aceste produse, precum și pentru nerespectarea prevederilor proiectului de act normativ”.

De asemenea, OUG mai prevede că dacă va fi o creștere nejustificată a prețurilor la carburanți în perioada de aplicare, aceasta constituie acțiune speculativă și se sancționează. (Este vorba despre recenta ordonanță anti-speculă).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro