Sari direct la conținut

Cui i-e frica de Barack Obama?

HotNews.ro

La inceputul anilor ’60, America era fascinata de aparitia unor figuri politice si civile care faceau uitati anii dificili de dupa razboiul mondial. Fratii John si Bobby Kennedy sau pastorul Martin Luther King jr. au exemplificat perfect spiritul de renastere al unei tari in plin avant economic, in lupta cu prejudecatile rasiale si pregatita sa infrunte schimbarile majore din societate. Peste 40 de ani, americanii sunt martorii ascensiunii lui Barack Obama, un tanar senator de culoare ce promite schimbarea profunda a Americii secolului XXI.

In urma cu aproape un an de zile, Obama isi anunta hotararea de a candida la sefia Casei Albe. Declaratia sa, facuta intr-o zi geroasa de februarie la Old State Capitol din Springfield (Illinois), a venit ca o surpriza doar pentru cei nefamiliarizati cu politica americana.

CV politic impresionant

Obama reusise, in doar cativa ani, sa-si creioneze un CV politic impresionant: a fost ales in Senatul din Illinois la doar 35 de ani si a devenit senator in Congresul de la Washington in 2004, cu 70% din voturi, spulberandu-si rivalul republican. Nu a fost astfel deloc surprinzator pentru nimeni ca Obama a fost vorbitorul principal al Conventiei Nationale Democrate, unde a criticat felul in care administratia presedintelui George W. Bush conduce razboiul din Irak si a ridicat sala in picioare cu mentionarile la adresa unitatii nationale.

Barack Obama a devenit rapid un favorit al mass-media de peste Ocean. Ziaristii americani s-au calcat in picioare pentru un interviu cu speranta democrata, copertile revistelor s-au intrecut in a publica imaginea senatorului de Illinois iar site-ul YouTube si Internetul au devenit mijloacele principale de popularizare ale „variantei afro-americane” a lui JFK.

Aliatul principal – Intenetul

Internetul pare sa fie, de altfel, aliatul numarul unu al lui Obama in lupta pentru nominalizarea democrata la Casa Alba, asa cum, cu un deceniu si ceva in urma, Bill Clinton venea la putere adus de „soccer-moms”, gospodinele americane din clasa de mijloc cucerite de farmecul fostului guvernator de Arkansas. Astazi, pustii de liceu posteaza comentarii laudative despre Obama pe paginile lor MySpace si Facebook, iar filmulete pro-Barack (cum e celebrul „I got a crush on Obama”) fac senzatie pe YouTube.

In plus, senatorul de Illinois si-a atras sprijinul star-system-ului de la Hollywood, unde o gramada de actori, regizori sau moderatori de televiziune si-au declarat sprijinul neconditionat pentru Obama, ajuns „it star”-ul Americii. De altfel, cel mai influent om din televiziunea americana, Oprah Winfrey, a renuntat peste noapte la sprijinirea cuplului Clinton si a devenit fan declarat al senatorului de culoare, strangand milioane de dolari pentru politicianul democrat. Spre exemplu, in prima jumatate a anului trecut, conturile campaniei lui Obama au crescut cu 58 de milioane de dolari, o suma record pentru politicianul pornit din pozitia de outsider la nominalizarea democrata.

Iar rezultatele acestei frenezii politice ce-l insoteste pe Obama n-au intarziat sa apara. Caucas-ul din Iowa a fost castigat de cel vazut cu sansa a doua in fata puternicei Hillary Clinton, iar scrutinul din New Hampshire pleaca de la un avantaj de aproape 10 procente pentru Obama in fata fostei Prime Doamne.

Sustinut de independenti si republicani suparati pe Bush

Analistii americani s-au grabit sa decifreze succesele lui Obama in primele doua tururi de scrutin, in niste state dominate de albi.

O prima explicatie este ca mesajul proaspat pe care il aduce Barack Obama a reusit sa-i convinga nu doar pe democrati. Independentii si republicanii nesatisfacuti de politica presedintelui George W. Bush au mers pe mana senatorului de culoare care promite incheierea rapida a razboiului din Irak, cresterea independentei energetice a tarii si asigurare medicala pentru toti americanii.

Daca in cazul independentilor, decizia pare sa fi fost relativ facila, in ceea ce-i priveste pe republicani explicatia pare sa fie nu doar votul de sanctionare pentru Administratia de la Washington, ci si alegerea unui politician care concureaza impotriva unui Clinton, dusmanul pe viata al Partidului Republican.

In plus, Obama pare sa profite cu intelepciune de rateurile campaniei lui Hilary Clinton, despre care publicatii americane sustin ca nu mai dispune de fonduri suficiente si scartie din ce in ce mai des. Bill Clinton recunostea de altfel neputinta sotiei sale de a-l infrange pe Obama, afirmand resemnat: „Nu pot s-o fac pe Hillary mai tanara, mai inalta si barbat!”

„Everyman image”

In sfarsit, Barack Obama pare sa reprezinte pentru democrati imaginea cea mai exacta a transformarii Americii in ultimii ani: toleranta cu minoritatile (tatal sau natural e kenyan, a locuit ani de zile in Jakarta cu tatal adoptiv, iar numele sau mijlociu e Hussein), suficient de elitista pentru a face uitata gafele lui Bush (Obama vorbeste, printre altele, indoneziana si e absolvent eminent al Universitatilor Columbia si Harvard), impacata cu trecutul sau (a recunoscut ca a consumat alcool in tinerete, ca a fumat marijuana si a folosit cocaina).

Cu alte cuvinte, Obama e „everyman image”, asa cum l-au prezentat ziaristii de la „The New Yorker”.

In acest moment, depinde doar de Barack Obama sa-si pastreze avantajul luat in fata celorlalti democrati. Incet si sigur, el poate sa castige voturile din statele americane si sa devina nominalizarea partidului sau la Conventia Nationala ce se va tine la sfarsitul lunii august, in Denver. Cat piveste o eventuala confruntare directa pentru Casa Alba cu alesul republican, analistii americani cred ca, inconjurat de actuala aura de succes, sunt mari sanse ca, la 4 noiembrie 2008, Obama sa devina cel de-al 44-lea presedinte al SUA si primul lider de culoare aflat pe fotoliul de la Casa Alba.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro