Sari direct la conținut

Cum a ajuns Ucraina să se confrunte cu o problemă neașteptată: recolta de cartofi

HotNews.ro
Cum a ajuns Ucraina să se confrunte cu o problemă neașteptată: recolta de cartofi
Un vânzător care comercializează cartofi și pere, într-o piață din Kiev, capitala Ucrainei, 10 ianuarie 2024. Sursa foto: Evgen Kotenko / UkrInform / Profimedia

Condițiile meteorologice nefavorabile din acest an pentru cultivarea cartofilor în Ucraina au dus la o scădere cu 18% a recoltei, cauzând o creștere bruscă a prețurilor, creșterea importurilor și accelerarea inflației, susțin oficiali și analiști citați de Reuters.

Deseori numiți „a doua pâine”, cartofii sunt un element de bază al dietei ucrainene, cu un consum mediu de aproximativ 130 de kilograme pe persoană pe an, cu mult peste consumul mediu de pâine de până la 20 de kilograme pe an.

Ministerul Agriculturii estimează că recolta de cartofi din acest an ar putea scădea la 17,5 milioane de tone, față de 21,3 milioane în 2023.

„Acesta este rezultatul condițiilor meteorologice nefavorabile, deoarece suprafața însămânțată, de 1,2 milioane de hectare, a rămas neschimbată”, a declarat Taras Vysotskiy, prim adjunct al ministrului, pentru Reuters.

Analiștii spun că scăderea producției s-a datorat înghețului din timpul însămânțărilor de primăvară, urmat de precipitații semnificative, apoi de căldură extremă și secetă.

Vysotskiy a precizat că volumul pieței interne, estimat la aproximativ 2,5 milioane de tone de cartofi anual înainte de război, a scăzut la 1,5 milioane de tone din cauza scăderii populației.

Populația consumă aproximativ 4 milioane de tone de cartofi, în timp ce aproximativ 3 milioane de tone sunt utilizate pentru însămânțare, până la 6 milioane de tone sunt utilizate pentru hrana animalelor, iar o parte semnificativă se strică în timpul depozitării.

Vysotskiy a mai spus că până la jumătate din cultura recoltată de cultivatorii obișnuiți, pe parcele gospodărești, s-a stricat.

Creștere bruscă a prețurilor

Scăderea recoltei a dus la creșterea prețurilor de vânzare cu amănuntul, care au urcat la 25.000 de grivne (605 dolari) pe tonă, de la 15.000 de grivne cu un an înainte.

Conform analiștilor de la portalul specializat EastFruit, cartofii se vindeau cu aproximativ 22.000 de grivne pe tonă la data de 18 octombrie.

„Cartofii continuă să fie la cea mai mare cerere. Săptămâna trecută, fiecare a treia reclamă pentru achiziționarea de produse agricole a fost dedicată cartofilor”, spun analiștii de la EastFruit.

Vysotskiy afirmă că nu există niciun motiv pentru ca prețurile cartofilor să crească în continuare în țară, deoarece importurile din Polonia și țările baltice au început să echilibreze piața.

Agricultorii „spun că va exista un preț de 50-55 de grivne pe kilogram, dar noi nu credem în asta și nu vedem motivele pentru aceasta”, a spus oficialul guvernamental ucrainean.

„Există deja importuri – nu încă în milioane sau sute de mii de tone, dar câteva zeci de mii de tone au sosit deja”, a adăugat el.

Oficialul mai crede că prețul cartofilor se va stabiliza până în februarie, iar după aceea va depinde de aprovizionarea stabilă cu energie pentru facilitățile de depozitare.

Creșterea bruscă a prețului cartofilor a afectat deja inflația anuală din septembrie, care a urcat cu 8,6%, iar cea a legumelor a înregistrat o creștere record, de 56,4%.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro