Cum a fost posibil cazul Murgeni? „O faptă bună care s-a transformat în altceva. Până acum nu a mai intrat în spital mâncare gătită în afară. La noi au mai fost pomeni, dar nu în felul acesta”
Spitalul de Psihiatrie din Murgeni, unde 3 pacienți au murit și alți 29 sunt internați în alte spitale cu simptome de toxiinfecție alimentară după ce au consumat ciorbă de perișoare din carne de peşte și pește pangasius cu legume oferite ca pomană de mănăstirea Floreşti, nu acceptă de obicei mâncare gătită din afara spitalului, iar acest caz a fost o excepție, declară pentru HotNews.ro purtătorul de cuvânt al spitalului, Viorel Sergiu Stratulat. „A fost o faptă bună, dar care din nefericire s-a transformat în altceva. La noi au mai fost pomeni, dar nu în felul acesta. Dacă rudele unui pacient vor să facă o pomenire, se stabilește dinainte meniul cu managerul, se stabilesc prețurile și cantitățile consumate, se cumpără toate produsele de către spitalul nostru și se gătesc în bucătăria spitalului nostru”, a explicat Viorel Sergiu Stratulat, purtătorul de cuvânt al spitalului, pentru HotNews.ro.
„O situație deosebită. Noi le recomandăm și rudelor care vizitează pacienții să aducă mâncare cât mai etichetată. Nu le permitem să vină cu mâncare gătită”
Cazul alimentelor primite ca pomană de la mănăstire reprezintă „o situație deosebită”, mai spune purtătorul de cuvânt al spitalului. El spune că este angajat la Spitalul de Psihiatrie din Murgeni din anul 2008 și niciodată de atunci încoace în spital nu au mai intrat alimente gătite în afară pentru toți pacienții, existând un procol clar în acest sens, care este respectat – mâncarea se gătește doar în bucătăria spitalului, iar alternativa ar fi doar un contract între spital și o firmă de catering.
„Cu alte cuvinte, cei care vor să facă pomeni nu au legătură cu alimentele, ci doar noi aici, la spital. Așadar, totul este controlat”, subliniază Viorel Sergiu Stratulat.
Viorel Sergiu Stratulat mai spune că, în trecut, pacienții spitalului au mai primit pachete cu alimente de la mănăstirea Florești, în special în perioadele de sărbători, însă nu cu mâncare gata gătită, cu alimente din comerț, precum ciocolată, cozonac și alte obiecte necesare – papuci etc.
„Avem un protocol clar care este respectat. Nu s-a mai făcut asta niciodată – să se primească mâncare gata gătită în afara spitalului – mai ales în contextul în care există o cutumă, că pacienții internați la psihiatrie sunt oameni săraci și le poți duce orice. Nu a mai intrat mâncare în spital în forma aceasta”, subliniază Viorel Sergiu Stratulat.
„Noi, de exemplu, nici aparținătorilor, rudelor care vin să viziteze pacienții, nu le permitem să aducă mâncare gătită. Chiar le recomandăm ca ea să fie cât mai etichetată, mai cumpărată de la magazin, cu atât mai bine, pentru că nu primim mâncare gătită. Pentru că cine e pățit suflă și în iaurt. Am mai pățit punctual, în cazul unor pacienți, și am învățat din greșeli”, arată purtătorul de cuvânt al spitalului.
„Noi punem pe socoteala acelei mese venite de la mănăstire, dar nu se știe dacă acea masă a declanșat nebunia aceasta”
Purtătorul de cuvânt al spitalului mai spune că nu este clar în acest moment dacă mâncarea primită de la mănăstire a fost cauza îmbolnăvirilor, în contextul în care, din 142 de pacienți care au consumat, 32 au avut probleme – 3 care au decedat și 29 care sunt internați cu toxiinfecție.
„Noi punem pe socoteala acelei mese venite de la mănăstire, dar nu se știe dacă acea masă a declanșat nebunia aceasta”, subliniază el.
„Este o anchetă în desfășurare. Așteptăm rezultatul la toate problele prelevate și vom avea răspunsuri oficiale de la cei care sunt în măsură să ni le ofere”, mai arată Viorel Sergiu Stratulat.
Purtătorul de cuvânt al spitalului spune că nu are informații oficiale în acest sens, dar a aflat din presă că la mănăstirea unde au fost pregătite acele alimente nu s-au înregistrat cazuri de toxiinfecție alimentară.
În ceea ce privește cele 3 decese, purtătorul de cuvânt al spitalului spune că se așteaptă rezultatele anchetei, dar este vorba și despre pacienți cu slăbiciune fizică, internați și aflați de ani de zile în tratament cu medicamente care pot slăbi organismul.
Ciorbă de perișoare / Foto: Shutterstock
Ce mănâncă pacienții de la Murgeni într-o zi obișnuită? Suma alocată – 22 de lei pentru hrana fiecărui bolnav
Suma alocată de Ministerul Sănătății pentru meniul zilnic al unui pacient internat la psihiatrie este de 22 de lei.
Viorel Sergiu Stratulat spune că pacienții primesc hrană consistentă, mâncarea nefiind o problemă.
Azi dimineață, la micul dejun, pacienții au primit caș de oaie și ceai, iar la prânz borș de cartofi, pâine, orez bulgăresc și murături.
„În general ei primesc mese cu carne, primesc și brânză, și smântănă. Uneori noi, acasă, nu reușim să avem această varietate pentru că poate gătim ceva și mâncăm 3 zile. Ei au diversitate, au mereu alte alimente, iar mesele sunt consistente”, spune purtătorul de cuvânt al spitalului, care adaugă chiar că unii pacienți au avut probleme cu greutatea și li s-a recomandat să reducă dulciurile.
Doar 10-20% dintre pacienții Spitalului de Psihiatrie din Murgeni sunt vizitați de rude. Cei 3 pacienți care au murit nu mai țineau legătura cu familia
La Spitalul de Psihiatrie din Murgeni, pacienții sunt internați în general pe termen lung.
Doar 10 – 20% dintre ei sunt vizitați de rude. Mulți nu mai țin demult legătura cu familia sau, mai degrabă, familia nu a mai fost interesată să țină legătura cu ei. Este și cazul celor 3 pacienți decedați zilele acestea în urma toxiinfecției alimentare a cărei cauză urmează să fie stabilită de ancheta care este în desfășurare.
„În cazul multora dintre ei, aparținătorii au închis orice cale de comunicare, inclusiv prin telefon sau scrisori. Noi avem pe fiecare secție câte un telefon mobil, pacienții au la dispoziție sală cu internet și camere pentru a vorbi cu rudele”, spune purtătorul de cuvânt al spitalului.