Sari direct la conținut

Cum a intarziat USL ridicarea imunitatii lui Ioan Stan. Vezi cum s-a procedat in cazul democrat liberalului Alin Trasculescu

HotNews.ro
Ion Stan si Alin Trasculescu, Foto: Colaj / Sursa foto: Agerpres
Ion Stan si Alin Trasculescu, Foto: Colaj / Sursa foto: Agerpres

Daca in cazul democrat liberalului Alin Trasculescu parlamentarii s-au mobilizat si au trecut rapid raportul prin toata procedura parlamentara, in cazul pesedistului Ioan Stan lucrurile s-au blocat. Conducerea Camerei Deputatiilor a amanat pana dupa alegeri votul decisiv pentru Ion Stan. In blocarea procedurii un rol esential l-au avut reprezentantii USL din Comisia Juridica care au amanat elaborarea raportului sub pretextul ca au nevoie de noi informatii astfel incat, plenul sa fie convocat in ultima saptamana de campanie electorala. Miza acestei amanari a vizat imposibilitatea creerii cvorumului necesar de sedinta pentru retragerea imunitatii lui Stan.

Camera Deputatilor a primit cererea ministerului Justitiei privind ridicarea imunitatii lui Ioan Stan in urma cu o saptamana, mai exact pe 27 noiembrie.

Pe 29 noiembrie, Comisia Juridica s-a intrunit pentru a analiza cererea dar, au amanat votul pentru 3 decembrie-ultima saptaman de campanie electorala. Reprezentantii PSD si PNL din Comisia Juridica au cerut amanarea votului pentru ca referatul de la Ministerul Justitiei nu este suficient si au solicitat probe suplimentare.

Surse parlamentare au declarat pentru Hotnews.ro ca reprezentantii USL din Comisia Juridica au folosit strategia de amanare a deciziei pentru a prelungi procedura pana dupa alegeri, ceea ce s-a si intamplat.

Luni, 3 decembrie, Comisia Juridica a dat aviz favorabil cu 9 voturi pentru si unul impotriva cererii de ridicare a imunitatii lui Stan desi nu au primit niciun document in plus de la procurori.

Marti, 4 decembrie, presedintele Camerei Deputatlor, social democratul Valeriu Zgonea a anuntat ca este greu ca in ultima saptamana de campanie electorala deputatii sa se reuneasca in plen si a apreciat ca, probabil, saptamana viitoare se va putea organiza o sesiune de lucru.

„Mandatul actualului parlament se inchide in ziua in care celalalt parlament depune juramantul. Pe cale de consecinta, pana pe 20, 21 decembrie putem, cu siguranta, sa avem un plen in care sa luam in discutie raportul Comisiei Juridice si raportul suplimentar al grupului parlamentar din care domnia sa face parte”, a explicat Valeriu Zgonea.

Plenul Camerei Deputatilor se va intruni dupa alegerile parlamentare, pe 12 decembrie, pe tema ridicarii imunitatii deputatului PSD Ion Stan, acuzat de trafic de influenta.

Liderul USL, premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca are incredere in deputatii din Comisia Juridica privind cazul Stan si ca nu se poate pronunta asupra dosarelor penale, adaugand ca „numai presedintele Traian Basescu are dosarele penale” si se poate pronunta pe astfel de teme.

In cazul fostului deputat PDL, Alin Trasculescu acuzat de procurorii anticoruptie ca ar fi pretins 200.000 de euro pentru a interveni pe langa autoritatile vrancene ca sa atribuie contracte de investitii unor societati, procedura parlamentara s-a derulat rapid, mai exact, in sapte zile raportul Comisiei Juridice a fost elaborat iar sedinta de plen convocata.

Cum s-a desfasurat procedura in cazul Trasculescu

13 noiembrie, marti

  • ora 18.30: Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a transmis presedintelui Camerei Deputatilor cererea Directiei Nationale Anticoruptie de incuviintare a arestarii preventive a deputatului PDL Alin Trasculescu, acuzat de fapte de coruptie.
  • ora 19.12: Presedintele Camerei Deputatilor ,Valeriu Zgonea declara la RTV ca va convoca Biroul Permanent pentru a doua zi la ora 10.00. „Am primit documentul (de la ministerul Justitiei, n.r.). Am avut o discutie cu doamna Pivniceru si voi convoca o sedinta a Biroului Permanent al Camerei Deputatilor pentru maine la ora 10 pentru a trimite documentul catre Comisia juridica. Aceasta are la dispozitie cinci zile pentru a finaliza raportul”, a spus el la RTV.
  • Zgonea a mai precizat ca a vorbit si cu vicepresedintele Comisiei juridice sa se convoace forul pentru acest subiect in maxim trei zile. Presedintele Camerei a mai spus ca probabil luni va fi un nou Birou Permanent care va stabili cand are loc plenul pentru incuviintarea arestarii pedelistului. „Vrem sa rezolvam cu celeritate aceasta cerere”, a conchis Zgonea.

14 noiembrie, miercuri

  • Biroul Permanent a decis trimiterea cererea DNA catre Comisia Juridica.  

16 noiembrie, vineri

  • Comisia Juridica a Camerei Deputatilor recomanda plenului ridicarea imunitatii parlamentare a deputatului PDL Alin Trasculescu. Decizia a fost luata cu 10 voturi „pentru” si unul „impotriva”, a anuntat presedintele comisiei, social-democratul Florin Iordache.

19 noiembrie, luni

  • Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a convocat sedinta de plen pentru ridicarea imunitatii lui Alin Trasculescu

20 noiembrie, marti

  • Plenul Camerei Deputatilor se reuneste pentru ridicarea imunitatii lui Alin Trasculescu. Deputatul PDL anunta in debutul sedintei ca demisioneaza din functia de parlmentar si se pune la dispozitia justitiei.

Cereri de ridicare imunitatii respinse de Parlament

Cazul Miron Mitrea

  • acuzat ca a primit mita circa 300.000 de euro, sub forma de lucrari de constructie la o casa apartinand mamei sale pe vremea in care era ministrul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei in guvernul Adrian Nastase, a primit drept mita .
  • Pe 21 aprilie 2008, DNA a trimis cererea de avizare a inceperii urmaririi penale la Camera Deputatilor, avand in vedere ca Miron Mitrea era, la acea data, deputat. Primul vot s-a dat in iunie, insa acesta a fost anulat din lispa de cvorum. Un nou vot, in august 2008, s-a soldat cu respingerea cererii DNA.
  • Pe 3 septembrie 2008, Miron Mitrea si-a dat demisia din Parlament, pentru a se pune la dispozitia justitiei. La 1 octombrie 2008, urmarirea penala a fost declansata in mod oficial, iar pe 5 martie 2009 el a fost trimis in judecata, sub acuzatiile de luare de mita, instigare la fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals.

Cazul Adrian Natase

  • acuzat de dar de mita in dosarul Tamara in 2008 procurorul general al Romaniei a cerut avizul Camerei Deputatilor pentru inceperea urmaririi penale impotriva lui Adrian Nastase. In septembrie 2008 deputatii  au respins inceperea urmaririi penale dar dupa dupa alegerile din noiembrie 2008 noul Parlament  au admis cererea procurorilor pe 4 martie 2009.

Cazul Dan Pasat

  • acuzat de DNA de comiterea a cel putin trei acte de santaj. Dan Pasat, fost parlamentar de Giurgiu ar fi intimidat, ar fi amenintat si chiar ar fi apelat la acte de violenta, totul pentru a obtine contracte de achizitii publice pentru firma sa.
  • In 2 februarie 2011, Comisia Juridica a camerei inferioare a Parlamentului a incuviintat cererea ministrului Justitiei. In 8 februarie, deputatii au supus la vot in plen cererea de incuviintare. Desi a intrunit 116 voturi pentru, 34 impotriva si 4 abtineri, cererea a fost respinsa, deoarece numarul minim de voturi necesar (147) nu a fost atins.
  • Parlamentarii opozitiei au lipsit de la vot. La aflarea rezultatului, Pasat a cerut DNA sa trimita dosarul in instanta, pentru a-si putea proba nevinovatia.

Cazul Laszlo Borbely

  • Procurorii DNA mentioneaza in cererea de ridicare a imunitatii fostului ministru Laszlo Borbely ca liderul UDMR este cercetat pentru doua infractiuni de trafic de influenta si o infractiune de fals in declaratii.

Cazul Victor Paul Dobre

  • a fost ministru delegat pentru Administratie in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, deputat in Parlamentul Romaniei, acuzat de procurori pentru abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, anuntat Parchetul General intr-un comunicat.
  • 1 septembrie Camera Deputatilor a respins solicitarile de aprobare a inceperii urmaririi penale impotriva fostilor ministri Laszlo Borbely si Victor Paul Dobre.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro