Cum ar fi aflat rușii despre intrările în catacombele din Azovstal și care este rolul în Mariupol al principalului propagandist al Kremlinului, Vladimir Soloviov
- Redactia Hotnews
Trupele ruse continuă joi asaltul asupra imensului combinat siderurgic Azovstal din Mariupol – ultima redută a rezistenţei ucrainene în acest oraş-port strategic la Marea Azov – după ce cu o zi în urmă ar fi încercat să pătrundă în reţeaua de tuneluri de acolo, potrivit Unian și DPA.
Ruşii ar fi găsit un trădător dintre foştii muncitori de la Azovstal, care le-a arătat intrările în reţeaua de tuneluri, iar acum ei încearcă să pătrundă în ele, anunţa miercuri seara pe pagina sa de Facebook Anton Gheraşcenko, consilier al ministrului ucrainean al Apărării. Ar fi vorba despre un fost electrician, potrivit acestuia.
Oficialul ucrainean a menţionat că tocmai în acest scop miercuri a ajuns la Mariupol principalul propagandist al Kremlinului, Vladimir Soloviov.
“I s-a spus că (…) Azovstal va fi luat cu asalt şi el va putea filma “victoria” ocupanţilor împotriva combatanţilor ucraineni, ceea ce nu s-a întâmplat însă. Militarii ucraineni continuă să apere cu îndârjire teritoriul oţelăriei”, a scris Gheraşcenko pe Facebook.
Miercuri seara, David Arahamia, liderul grupului majoritar din Parlamentul ucrainean, a anunțat că trupele ruse au intrat în perimetrul combinatului siderurgic.
Petro Andriuschenko, consilier al primarului din Mariupol, a declarat joi că atacurile intense asupra oțelăriei Azovstal au continuat pe parcursul nopții, iar acolo au loc lupte sângeroase.
- „De acum, dacă există iad în lume, acesta este în Azovstal.
- Există bombardamente și atacuri non-stop, chiar și noaptea. În unele zone, ostilitățile sunt deja dincolo de gardul oțelăriei.
- Ultimii 11 kilometri pătrați de libertate din Mariupol au fost transformați în iad”, a spus Andriuschenko, citat de CNN.
De asemenea, Armata Ucrainei a transmis în bilanțul publicat joi dimineață că forțele ruse “şi-au reînnoit atacul cu scopul de a prelua controlul asupra combinatului”, unde se adăpostesc în galeriile subterane sute de soldaţi şi civili, printre care 30 de copii.
Kremlinul ar vrea să organizeze o paradă la Mariupol, de 9 mai
În 9 mai, sărbătorită de Rusia drept Ziua Victoriei, Moscova vrea să organizeze o paradă militară în orașul ucrainean Mariupol, devastat în urma bombardamentelor, iar pentru pregătirea acesteia l-ar fi trimis acolo pe Serghei Kirienko, adjunctul șefului de cabinet al președintelui Vladimir Putin, a transmis miercuri Serviciul de Informații al Ministerului ucrainean al Apărării, citat de The Kyiev Independent.
Potrivit sursei citate, Serghei Kirienko ar fi ajuns în Mariupol pentru a controla „pregătirile pentru paradă”, precum îndepărtarea de pe străzi a cadavrelor ucrainenilor uciși de trupele ruse, curățarea străzilor centrale de molozul rămas după bombardamente și de munițiile neexplodate.
Serviciul ucrainean de informații mai spune, într-un mesaj pe Telegram, că forțele ruse plănuiesc ca Mariupol să devină „un centru de festivităţi”.
De asemenea, „o campanie de propagandă la scară mare este în curs” în rândul populaţiei oraşului, estimată în prezent de autorităţile ucrainene la 100.000-120.000 de persoane, comparativ cu aproape jumătate de milion înainte de război. În pregătirea materialelor de propagandă cu parada care ar urma să fie organizată în Mariupol ar fi implicați și prezentatorul rus de televiziune Vladimir Soloviev, considerat principalul propagandist al Kremlinului, și liderul regiunii separatiste Doneţk, Denis Pușilin.
Cea mai mare sărbătoare publică din Rusia, “Ziua Victoriei”, are loc în fiecare an la 9 mai pentru a sărbători triumful asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, fiind marcată printr-o paradă militară la Moscova, pe care liderii ruși o urmăresc, în mod tradițional, de lângă mormântul lui Lenin din Piața Roșie.
Oficialii occidentali consideră că în acest an Putin va profita de semnificația simbolică și de valoarea propagandistică a acestei zile pentru a anunța fie o realizare militară în Ucraina, fie o escaladare majoră a ostilităților – sau ambele.
Președintele rus Vladimir Putin ar putea declara oficial război Ucrainei în 9 mai, o mișcare care ar permite mobilizarea completă a forțelor de rezervă ale Rusiei, în condițiile în care eforturile de invazie continuă să dea rateuri, consideră oficialii americani și occidentali, citați de CNN. Kremlinul a negat însă.