Sari direct la conținut

Cum au reușit autoritățile, în două săptămâni de la cazul Caracal, ce nu reușiseră în peste un an de la inaugurarea Centrului Integrat pentru Situații de Urgență din București: să aducă în același loc dispeceratele ambulanței, poliției, jandarmeriei și pompierilor

HotNews.ro
Centrul Integrat pentru Situații de Urgență, Foto: Hotnews
Centrul Integrat pentru Situații de Urgență, Foto: Hotnews

Bucureștiul și județul Ilfov au, de aproape un an și două luni, un Centru Integrat pentru Situații de Urgență gândit special pentru a aduce în același loc dispeceratele Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, SMURD, ISU București-Ilfov, Poliției și Jandarmeriei. Centrul a devenit operațional pe 19 iunie 2018, odată cu mutarea acolo a dispeceratelor ISU București-Ilfov și SMURD. La scurt timp, și dispeceratul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov a fost mutat în centru. Abia la aproape un an și două luni de la inaugurarea centrului și la două săptămâni de la izbucnirea cazului Caracal, dispeceratele Poliției și Jandarmeriei au ajuns și ele în acest centru, iar centrul se poate numi cu adevărat integrat pentru situații de urgență.

Centrul Integrat pentru Situații de Urgență din București

  • Mihai Fifor, întrebat de ce ultimele două dispecerate au fost mutate abia acum în centru: Haideți să ne gândim ce avem de făcut mai departe

Anunțul mutării ultimelor două dispecerate în centru – cele ale Poliției și Jandarmeriei – a fost făcut vineri de ministrul interimar de Interne, Mihai Fifor, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, care au invitat presa să vadă și cum funcționează centrul integrat.

Întrebat de jurnaliști de ce ultimele două dintre cele cinci dispecerate necesare a fi mutate aici pentru ca centrul să fie cu adevărat integrat s-a făcut abia acum, la două săptămâni după tragedia de la Caracal, în condițiile în care autoritățile au avut la dispoziție peste un an, Mihai Fifor a evitat un răspuns: „Haideți să ne gândim ce avem de făcut mai departe, eu cred că asta este cel mai important în momentul de față, să vedem ce putem face mai departe și să vedem ce putem face să nu mai întâlnim situația în care am fost la Caracal. Eu vă spun că se fac pași foarte rapizi și se fac pași serioși. Nu ne oprim până nu reușim să funcționăm la capacitate, însă lucrurile acestea nu se fac peste noapte.”

Centrul Integrat pentru Situații de Urgență din București

La rândul său, întrebat de jurnaliști de ce uneori „se mișcă lucrurile doar după tragedii”, secretarul de stat Raed Arafat a răspuns că „Nu după tragedii găsim soluții, e o soluție firească care a început înainte de tragedie. Centrul este deja aici, iar la Mureș este un centru identic care este pregătit, vă dați seama că nu s-au făcut într-o săptămână. Aici s-a început și un program de pregătire a dispecerilor care durează. Acum da, o să îl accelerăm.”

Mihai Fifor mai spune că „De săptămâna aceasta sunt perfect operaționali și colegii de la poliție, și colegii de la jandarmi, alături de ceilalți colegi. Ne aflăm într-o clădire care a fost adusă la stadiul pe care îl vedeți de Primăria Capitalei. La momentul acesta, sunt alte 10 județe care au identificat spațiile necesare. Noi ne vom mișca foarte rapid și în aceste județe pentru a putea să avem genul acesta de dispecerat integrat, asta ne dorim în toată țara. Într-un termen foarte scurt vom reuși să avem la nivelul întregii țări această modalitate de lucru. Primul lucru este identificarea spațiilor în fiecare județ ca să avem unde să ne organizăm. Este un concept care va fi multiplicat la nivelul țării. Dispeceratele nu au fost până acum în forma aceasta, integrate. Asta încercăm să facem.”

  • De ce este important ca dispeceratele să fie în același loc

Raed Arafat a explicat de ce este important un astfel de centru integrat și de ce autoritățile vor să extindă conceptul în cât mai multe zone ale țării: „Ideea este să aduci toată coordonarea, pe mai multe niveluri, inclusiv în cazul unei situații deosebite, în același loc. Aducerea Poliției și Jandarmeriei înseamnă că în anumite situații unde trebuie cooperare imediată, oamenii sunt aici și pot discuta între ei direct, pot lua decizii împreună. Prin faptul că sunt toți aici și se lucrează împreună, se lucrează mult mai ușor și mult mai sigur.”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență mai spune că „atunci când avem o situație mai deosebită, Comitetul municipal pentru situații de urgență se întrunește direct aici și primește informațiile direct din dispecerat, și ăsta e un lucru foarte important decât să fie comitetul în altă parte. Disceperatul de la Mureș, cel mai vechi dispecerat integrat din țara noastră, care funcționează din 2001, are exact același concept – are încăperi pentru comitetul județean pentru situații de urgență. Ideea este să aduci toată coordonarea, pe mai multe niveluri, inclusiv în cazul unei situații deosebite, în același loc.”

Centrul Integrat pentru Situații de Urgență din București

„Din punctul nostru de vedere, aducerea lor aici împreună va face mult mai eficientă coordonarea și luarea deciziilor comune pe situațiile mai deosebite”, a subliniat Raed Arafat.

Clădirea care găzduiește centrul „este o clădire foarte bine făcută pentru risc seismic – avem generatoare proprii, avem curent din două surse, avem rezervă de apă și înseamnă că riscul seismic pentru acest dispecerat este mult mai mic decât clădirile vechi în care funcționau dispeceratele. Spre exemplu, clădirea de la Ambulanța București era o clădire cu risc seismic imediat”, a mai arătat șeful DSU.

Centrul din București nu este doar dispecerat integrat, ci va fi și centru de instruire pentru dispeceri – formatorii s-au format printr-un program elvețian. 600 de dispeceri vor beneficia primii de această pregătire, într-o primă etapă, spune Raed Arafat: „Pregătirea înseamnă să ajungem la dispeceri profesioniști. Noi acum avem dispeceri pe fiecare breaslă – pompierii au dispecerii lor, ambulanța oamenii lor, poliția oamenii lor. În viitor, vrem să avem dispeceri instruiți și pregătiți, să ducă o convorbire pe oricare din acestea și să dispecerizeze primele forțe instantaneu, după care să lucreze cu experții din domeniu pentru sprijin și suplimentare. Va mai dura până vom vedea acest lucru în toată țara, pentru că durează pregătirea.”

  • Mihai Fifor, întrebat de ce la Slatina era un singur om în dispecerat: Se lucrează pe o analiză, să vedem de ce era omul acela singur în dispecerat

Mihai Fifor, ministrul interimar de Interne, a fost întrebat și de ce la Slatina era un singur om în dispecerat: „Acum se lucrează pe analiză, să vedem de ce era omul acela singur în dispecerat. Facem o analiză și pe această chestiune, așa cum facem o analiză și pe polițistul de proximitate. A trecut o săptămână de când am preluat acest post de ministru interimar, lucrăm la foc continuu. Avem o analiză pentru a vedea punctual care este distribuția personalului în dispecerate și în regiuni de maximă urgență suplimentăm, acolo unde este nevoie.”

Mihai Fifor a negat, însă, varianta deficitului de personal din cauza unor reduceri bugetare la MAI: „Nu există reduceri bugetare la Ministerul Afacerilor Interne, nu are probleme.”

Centrul Integrat pentru Situații de Urgență din București

El admite că ar putea exista în țară posturi de Poliție unde există un singur polițist pe tură timp de 24 de ore: „S-au reorganizat, a fost o altă gândire, un alt concept, inclusiv secții de poliție care să acopere mai multe localități. Tocmai asta spuneam: avem o analiză pe masă, nu este singura analiză pe care o facem, nu ne uităm doar la dispecerate.”

La rândul său, Raed Arafat spune despre deficitul de personal că „pe fiecare instituție în parte ne uităm la el și îl rezolvăm, punctual. În dispecerate, pe partea medicală, nu pot să vorbesc de un deficit de personal, că nu se preiau apelurile sau se preiau târziu sau nu sunt rezolvate. Deficitul de personal nu va rezolva problema unei pregătiri mai rapide. Noi pregătim ce avem acum pe partea de dispecerat ca să ridicăm nivelul de pregătire. Punctual, acolo unde ni se sesizează că nu este suficient personal, luăm măsuri să îl completăm.”

„Dumneavoastră trebuie să înțelegeți un lucru: vă spun cât pot să vă spun. Asta nu înseamnă că nu ne mișcăm foarte repede. Nu ne oprim până nu facem lucrurile așa cum trebuie, nu facem rabat de la bani, de personal și așa mai departe”, mai spune Mihai Fifor.

  • „Angajatul MAI care intră în legătură cu cetățeanul în primul rând să fie om. Mă interesează ca cetățeanul să vadă uniforma alături de el”

Mihai Fifor a criticat lipsa de empatie a angajaților din subordinea Ministerului pe care îl conduce din ultimele cazuri ajunse în atenția opiniei publice – Caracal și Galați – dar spune că „nu putem blama un minister întreg pentru câțiva oameni care nu înțeleg să își facă datoria și probabil își doresc să facă altceva în viață decât să lucreze în poliție”.

„Avem de lucru foarte mult și recunoaștem care sunt problemele MAI”, spune ministrul. „Mă interesează prezența polițistului pe stradă, mă interesează aplicarea măsurii pe care am dispus-o acum câteva zile, aceea a creșterii numărului de patrule mixte polițist-jandarm în stradă. Pe mine mă interesează ca cetățeanul să vadă uniforma alături de el, să se simtă în siguranță și intervenția să fie extrem de rapidă, atunci când este nevoie. Mă interesează și atitudinea lucrătorului din MAI, pentru să nu îmi doresc să mai văd ce am văzut la Galați zilele trecute. Nu voi tolera așa ceva, să avem oameni care stau în mașină și se uită impasibili cum un copil le cere ajutorul și nici măcar nu catadicsesc să se dea jos din mașină.”

Centrul Integrat pentru Situații de Urgență din București

Mihai Fifor a admis că ar putea fi nevoie de modificări și în formarea polițiștilor: „Sunt foarte multe de făcut: în primul rând formarea, totul pleacă de la modul în care pregătești lucrătorii din MAI. Sunt oameni care trec prin școală, ne uităm și acolo, să vedem care este nivelul pregătirii.”

„Pregătirea este una, empatia față de cetățean este cu totul altceva: vreau ca angajatul Ministerului de Interne care intră în legătură cu cetățeanul în primul rând să fie om. Și încă o dată mă întorc la chestiunea de la Galați: te dai jos din mașină și asiguri sprijinul”, mai spune ministrul.

  • Amenzile pentru apelurile false la 112 ar putea crește

Mihai Fifor și Raed Arafat susțin că numărul apelurilor false la 112 a crescut după cazul Caracal și admit că o creștere a amenzilor pentru astfel de apeluri, în condițiile în care amenda este acum de 500 de lei, „este o variantă pe care să o luăm în discuție”.

Centrul Integrat pentru Situații de Urgență din București

„Avem în fiecare zi foarte multe astfel de apeluri care pun în mișcare o armată întreagă de oameni și poate că în timpul ăsta chiar este cineva care are nevoie de sprijin imediat. Mulți nu înțeleg să nu se mai joace pe 112. Putem să înăsprim pedepsele, până la urmă e o chestiune care ține de educație, de civilizație – nu te joci pe 112. După Caracal au început să se joace, cu prețul vieții altor oameni”, a afirmat Mihai Fifor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro