Sari direct la conținut

Cum continuă să lucreze echipa lui Aleksei Navalnîi după moartea sa: „Principalul risc acum este că ne vor ucide pe toți”

HotNews.ro
Aleksei Navalnîi, alături de echipa sa la un miting în 2016 în memoria lui Boris Nemțov, Foto: Oleg Kozyrev / Alamy / Alamy / Profimedia
Aleksei Navalnîi, alături de echipa sa la un miting în 2016 în memoria lui Boris Nemțov, Foto: Oleg Kozyrev / Alamy / Alamy / Profimedia

​Aleksei Navalnîi și-a început disidența față de Kremlin prin expunerea corupției de la vârful statului rus prin intermediul Fundației Anticorupție (FBK) pe care a înființat-o în 2011. Aceasta a atras un număr mare de susținători care au sprijinit eforturile opozantului și care au continuat să lucreze pe perioada când acesta a fost încarcerat și care continuă și după moartea opozantului. Publicația independentă rusă Meduzaa vorbit cu membrii echipei lui Navalnîi și a documentat cum aceștia își continuă eforturile în ciuda represiunii brutale.

La șase luni după arestarea lui Navalnîi, în ianuarie 2021 când s-a întors în Rusia după ce a primit tratament la Berlin ca urmare a otrăvirii cu Noviciok, guvernul rus a desemnat FBK și alte grupări asociate cu Navalnîi drept organizații „extremiste”. În mod oficial, această etichetă îi interzice FBK să distribuie orice informații despre operațiunile sale, să primească donații, să participe la alegeri și să organizeze mitinguri. Dar ceea ce a însemnat cu adevărat a fost o represiune totală a disidenței politice: transmiterea mesajului că munca politică pașnică era acum echivalată cu activități teroriste.

FBK a fost forțată să-și închidă birourile de campanie, iar aproximativ 30 de membri de la vârful fundației au fost nevoiți să fugă din Rusia de teama persecuției politice. O sursă din fundația a declarat pentru Meduza că, deși conducerea FBK a oferit asistență membrilor care nu se mai simțeau în siguranță în Rusia, el crede că nu au făcut suficient pentru a-i descuraja pe cei care au ales să rămână, știind foarte bine că se vor confrunta cu acuzații penale.

Într-un interviu acordat pentru Meduza, Leonid Volkov, fostul președinte al FBK, a subliniat că, după ce guvernul rus a etichetat FBK drept „organizație extremistă”, el personal „a îndemnat cu tărie” pe oricine a fost vreodată pe statul de plată al lui Navalnîi să părăsească țară. Dar au fost unii care au refuzat să plece și nici măcar echipa lui Navalnîi nu i-a putut forța.

Deși FBK a evaluat riscurile pentru voluntarii obișnuiți ca fiind relativ scăzute, Volkov subliniază că i-au ajutat în continuare cu actele pentru vizele străine sau solicitarea de azil politic în străinătate. În total, FBK a scris aproximativ 1.500 de scrisori în numele voluntarilor.

„Nu a fost fezabil să scoți din Rusia zecile de mii de donatori și voluntari care au lucrat cu FBK între 2017 și 2021”, a continuat Volkov. „Ne-am concentrat pe evacuarea coordonatorilor: le-am plătit biletele de avion și le-am dat bani.”

„Am avut tot dreptul să ridicăm mâinile și să ne plângem că munca vieții noastre a fost distrusă”, a spus Volkov pentru Meduza. „Am petrecut patru ani construind o rețea de birouri, făcând tururi în 62 de orașe, intervievând mii de oameni, recrutând personal absolut uimitor. Am trecut prin atât de multe împreună. Și un nemernic îi poate eticheta pe toți drept teroriști cu o semnătură de stilou și să spună că toți vor merge la închisoare.”

Au refuzat să renunțe

Dar, în loc să renunțe, asociații lui Navalnîi au decis să se concentreze asupra muncii pe care încă o puteau face. FBK a înființat o organizație nonprofit omonimă în SUA, care i-a permis să continue să-și publice investigațiile pe rețelele de socializare. De la invadarea Ucrainei de către Rusia în 2022, FBK a întocmit o listă extinsă de indivizi care au permis războiul într-un fel sau altul. Lista include nu numai oficiali de la Kremlin, ci și personalități precum propagandiștii din mass-media, celebritățile care au susținut public războiul și șefii companiilor de stat care au alimentat mașina de război a Kremlinului.

Din 2021, o mare parte din activitatea oficială a FBK s-a învârtit în jurul producerii de conținut media în exil. Dar, în ciuda riscurilor, FBK s-a străduit să-și continue activitatea pe teren în Rusia. Pe 4 octombrie 2022, asociații lui Navalnîi au relansat o nouă rețea de birouri înn țară, dar, de data aceasta, vor funcționa în subteran.

Acum, în loc de birouri fizice din Rusia, grupul are „o platformă online sigură unde organizatorii pot comunica cu activiștii despre sarcini utile, iar activiștii aleg sarcinile în funcție de gradul de risc pe care sunt dispuși să și-l asume”, explică Volkov. Platforma folosește un browser Tor, ceea ce înseamnă că nu poate fi blocat de guvernul rus.

Oricine poate completa o cerere, iar solicitanții sunt introduși în chat-uri în funcție de abilitățile lor (specialiști IT, designeri, realizatori de videouri și așa mai departe). Douăzeci de mii de oameni s-au înscris pentru a ajuta până acum, cu între 1.000 și 4.000 de membri activi în orice moment.

Un participant activ în rețeaua subterană a FBK a dezvăluit pentru Meduza modul în care funcționează sistemul. „Sunt o grămadă de chat-uri anonime în care oamenii pot comunica și se pot sprijini unii pe alții. De asemenea, trimit fluturași și postere FBK, iar oamenii pot să-și transmită idei noi unul altuia. Chiar dacă un agent se infiltrează în chat, este complet anonim; ei nu pot urmări pe nimeni.”

Această rețea subterană a fost cea care a ajutat la realizarea unei cascadorii de publicitate la începutul anului 2024. Într-o dimineață, locuitorii din mai multe orașe rusești s-au trezit cu noi panouri publicitare care promovau o competiție creativă, cu un cod QR de urmat pentru detalii. Cu toate acestea, în loc de informații despre o competiție, rușii au fost duși pe un site web al FBK cu titlul „Rusia fără Putin”.

Cum au funcționat când Navalnîi era închis

După arestarea lui Navalnîi în 2021, echipa FBK a trebuit să preia conducerea organizației, întrucât accesul la liderul său a devenit din ce în ce mai limitat. La începutul perioadei, asociații lui îi trimiteau mailuri de mai multe ori pe săptămână. Directorul FBK, Ivan Jdanov, a descris modul în care i-au trimis prin e-mail „tot ce s-a întâmplat pe internet, de la capturi de ecran cu tweet-uri pertinente până la articole și cărți”, permițându-i lui Navalnîi să ia decizii eficiente pentru FBK în primul an de închisoare.

Corespondența a devenit din ce în ce mai dificilă pe măsură ce închisoarea și-a intensificat cenzura asupra scrisorilor FBK. Personalul FBK a trebuit să folosească un limbaj codificat pentru a transmite anumite mesaje. De exemplu, l-au ținut pe Navalnîi la curent cu evoluțiile politice din Rusia, pretinzând că descriu evenimente din America. După cum a explicat Jdanov: „Scrieți că Partidul Democrat American – adică partidul Rusia Unită a lui Putin – a decis să mărească numărul zilelor de votare la trei. Cenzorul nu este foarte inteligent, nu va înțelege că vorbești despre votul în Rusia.”

Dar după ce Navalnîi a fost transferat la Centrul de corecție nr. 3 (IK-3) din Kharp, un sat rusesc la nord de Cercul polar, în decembrie 2023, comunicarea s-a întrerupt complet.

Când moartea lui Alexey Navalnîi a fost anunțată pe 16 februarie 2024, soția sa, Iulia Navalnaia, era prezentă la Conferința de Securitate de la München din Germania. După ce a apărut vestea, organizatorii conferinței i-au oferit posibilitatea de a spune câteva cuvinte pe scena principală. În discursul său, ea a cerut ca lumea să se unească împotriva lui Putin și a regimului său. Trei zile mai târziu, ea a lansat un videoclip în care a declarat că intenționează să continue lupta răposatului ei soț.

Cum vede echipa lui Navalnîii viitorul

Jdanov a spus că FBK nu avea o strategie clară pentru situația în care Navalnîi ar fi ucis și că totul în urma morții sale s-a făcut din mers. Potrivit acestuia, discursul Iuliei de la München a fost o decizie personală, dar pe care echipa lui Navalnîi a susținut-o pe deplin. „Având în vedere devastarea completă a staff-ului FBK la acea vreme, cred că a dat tuturor speranțe, o cale de ieșire din situație”.

Deși Iulia a respins anterior ideea de a intra în politică, ea și-a exprimat clar hotărârea de a căuta dreptate pentru soțul ei. Într-un interviu din aprilie 2024 pentru revista Time, ea a declarat: „Dacă ei cred că îl pot ucide pe Aleksei și asta este sfârșitul, se înșeală”.

Iulia Navalnaia face parte din consiliul de administrație al FBK, dar, spune Jdanov, „nu contează care este poziția ei – ea este liderul mișcării noastre și o vedem ca lider a întregii opoziții ruse”. Secretarul de presă al lui Aleksei Navalnîi, Kira Iarmish, care acum lucrează cu Iulia, a spus pentru Meduza că este încă prematur să vorbim despre următorii pași pe care îi va face Navalnaia.

Volkov consideră că principalele sarcini ale FBK în viitor sunt să-și mențină poziția de principală forță de opoziție din Rusia și să-și extindă rețeaua de sprijin acolo. Volkov a menționat că „în Rusia, 15-18 milioane de utilizatori unici pe lună interacționează cu conținutul media [al FBK] și sunt interesați de FBK ca forță politică”. „Acești oameni vor fi principalii agenți ai schimbării în cazul morții lui Vladimir Putin sau al unui alt vid brusc de putere”.

Cu toate acestea, o persoană din rețeaua de activiști subterană a FBK a fost mai pesimistă cu privire la perspectivele viitoare ale organizației. „Toată lumea l-a iubit pe Navalnîi, nu pe FBK”, a spus el. „Deși FBK este opera vieții lui Navalnîi, datorită acțiunilor și pozițiilor anterioare ale mai multor membri FBK cu privire la anumite probleme, sprijinul pentru FBK este în scădere în rândul activiștilor opoziției politice din Rusia.”

Fundația Anticorupție continuă să se confrunte cu o luptă dificilă. De exemplu, există un risc real ca autoritățile ruse să întrerupă accesul țării la YouTube – principala platformă a organizației pentru publicarea investigațiilor și partajarea conținutului video. O altă sursă familiarizată cu situația de la FBK a declarat pentru Meduza că organizația se confruntă deja cu provocări financiare, chiar și fără ca YouTube să fie blocat în Rusia.

Condițiile actuale de lucru ale FBK sunt, de asemenea, incredibil de provocatoare. Volkov a subliniat că angajații lucrează un orar inconsecvent pentru un salariu mic și o fac cu un mare risc personal, chiar și atunci când locuiesc și lucrează în străinătate. „Dar a refuza să facă această muncă ar fi o trădare pentru memoria lui Navalnîi”, a subliniat Volkov. „Principalul risc acum este că ne vor ucide pe toți.”

La doar câteva ore după conversația lui Volkov cu Meduza, acesta a fost atacat de un grup de atacatori în afara casei sale de lângă Vilnius, Lituania.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro