Sari direct la conținut

Cum este finanțat Hamas? O rețea complexă pentru a ascunde sursele

HotNews.ro
Militant Hamas, Foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia
Militant Hamas, Foto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia

Hamas, sau Mişcarea de Rezistenţă Islamică, a fost fondată în 1987, în timpul primei Intifada sau revolte palestiniene. Este susţinută de Iranul şiit şi împărtăşeşte ideologia islamistă a Frăţiei Musulmane, care a fost înfiinţată în Egipt în anii 1920. Hamas conduce Fâşia Gaza din 2007, după un scurt război civil cu forţele loiale mişcării Fatah, condusă de preşedintele Mahmoud Abbas, care se află în Cisiordania şi care conduce de asemenea Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP).

Gruparea a avut inițial un dublu scop: de a duce o luptă armată împotriva Israelului (prin intermediul aripei sale militare, Brigăzile Izzedine al-Qassam) – al doilea, de a furniza programe de asistență socială, scrie BBC.

Din 2005, când Israelul și-a retras trupele și coloniștii din Gaza, Hamas s-a implicat și în politică. A câștigat alegerile legislative din 2006, înainte de a-și consolida puterea în Gaza în anul următor prin înlăturarea mișcării rivale Fatah a președintelui Mahmoud Abbas.

De atunci, militanții din Gaza s-au luptat în patru conflicte majore cu Israelul, care împreună cu Egiptul a menținut o blocada a fâșiei Gaza pentru a izola Hamas și pentru a-l presa să oprească atacurile.

Hamas, sau (în unele cazuri) aripa sa militară, este desemnată grupare teroristă de Israel, Statele Unite, Uniunea Europeană și Regatul Unit, precum și de alte state.

O rețea de finanțare complexă

Gruparea militantă palestiniană are o rețea de finanțare complexă pe care o folosește pentru a canaliza sprijinul din partea organizațiilor caritabile și a donatorilor privați, precum și a națiunilor prietene, cum ar fi Iran și Qatar, potrivit Sky News.

Banii în numerar trec prin rețeaua sa subterană de tuneluri sau prin utilizarea criptomonedelor pentru a ocoli sancțiunile internaționale după ce a fost desemnată ca organizație teroristă de către SUA și UE.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că are dovezi că Iranul furnizează anual până la 100 de milioane de dolari grupurilor palestiniene, inclusiv Hamas.

Iranul a negat că a ajutat Hamas să atace Israelul – pe care nu îl recunoaște – dar a aplaudat rezultatele.

Qatar a plătit, de asemenea, sute de milioane de dolari către Gaza începând din 2014.

De asemenea, Hamas obține venituri din taxe pe salarii, ajutoare, importuri și alte activități economice în Gaza.

Poliția israeliană a declarat că a colaborat recent cu Marea Britanie pentru a îngheța un cont bancar Barclays legat de strângerea de fonduri pentru Hamas și că a reușit, de asemenea, să înghețe conturile de criptomonede folosite de grup pentru a solicita fonduri.

Firma de cercetare TRM Labs a declarat că, în ultimii ani, autoritățile israeliene au confiscat „zeci de milioane de dolari” în criptomonede de la adrese legate de Hamas.

Membri ai brigăzilor Izzedine al-Qassam Foto: Adel Hana / AP / Profimedia

Ce este Hamas?

  • Hamas, sau Mişcarea de Rezistenţă Islamică, a fost fondată în 1987, în timpul primei Intifada sau revolte palestiniene. Este susţinută de Iranul şiit şi împărtăşeşte ideologia islamistă a Frăţiei Musulmane, care a fost înfiinţată în Egipt în anii 1920.
  • Hamas conduce Fâşia Gaza din 2007, după un scurt război civil cu forţele loiale mişcării Fatah, condusă de preşedintele Mahmoud Abbas, care se află în Cisiordania şi care conduce de asemenea Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP).

Preluarea controlului asupra Fâşiei Gaza de către Hamas a urmat victoriei sale în alegerile parlamentare palestiniene din 2006 – ultima dată când acestea au avut loc. Hamas l-a acuzat pe Abbas că a conspirat împotriva sa. Abbas a descris ceea ce s-a întâmplat ca fiind o lovitură de stat.

De atunci, au avut loc numeroase runde de conflicte cu Israelul, implicând adesea atacuri cu rachete ale Hamas din Gaza în Israel şi atacuri aeriene şi bombardamente israeliene asupra Gaza.

  • Hamas refuză să recunoască statul Israel şi s-a opus în mod violent acordurilor de pace de la Oslo, negociate de Israel şi OEP la mijlocul anilor 1990.
  • Hamas are o aripă armată numită Brigăzile Izzedine al-Qassam, care a trimis în Israel militanți înarmaţi şi atentatori sinucigaşi cu bombe. Hamas îşi caracterizează activităţile armate drept rezistenţă împotriva ocupaţiei israeliene.

Carta sa fondatoare din 1988 cerea distrugerea Israelului, deşi liderii Hamas au oferit uneori un armistiţiu pe termen lung (sau Hudna în arabă) cu Israelul, în schimbul unui stat palestinian viabil pe toate teritoriile palestiniene ocupate de Israel în războiul din 1967. Israelul consideră acest lucru ca fiind un şiretlic.

  • Hamas este desemnată drept organizaţie teroristă de către Israel, Statele Unite, Uniunea Europeană, Canada, Egipt şi Japonia.
  • Hamas face parte dintr-o alianţă regională care cuprinde Iranul, Siria şi gruparea islamistă şiită Hezbollah din Liban, care se opun în general politicii americane în Orientul Mijlociu şi Israelului.
  • Deşi baza sa de putere se află în Gaza, Hamas are de asemenea susţinători în toate teritoriile palestiniene şi are lideri răspândiţi în tot Orientul Mijlociu, în ţări precum Qatar.

Pe același subiect:

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Israel LIVETEXT pe HOTNEWS.RO

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro