Cum explica Sorin Oprescu ca bucurestenii au ramas cateva zile fara apa calda si ce garantie exista ca nu se va mai ajunge in aceasta situatie. PDL cere demisia primarului
Bucurestenii din sectoarele 2, 3, 4 si 5 au ramas fara apa calda de joi pana luni dupa ce, incepand de martea trecuta, Distrigaz a limitat cantitatea de gaze livrata Electrocentrale Bucuresti (Elcen – producatorul de energie termica), din cauza unei datorii de 88,86 de milioane de lei. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anuntat luni ca Distrigaz a limitat cantitatea de gaz fara sa discute acest lucru, in prealabil, cu autoritatile, iar ELCEN nu a furnizat apa calda decat duminica, desi Distrigaz Sud ar fi furnizat gaze inca de sambata. Mai exact, edilul a lasat sa inteleaga ca ar fi fost sabotat de ELCEN si Distrigaz Sud, care ar face jocurile politice ale PNL-PDL. In pragul iernii, Oprescu nu a garantat decat cu promisiuni ca bucurestenii nu vor ramane din nou fara apa calda si caldura. In plus, edilul nu a putut spune daca bucurestenii vor plati apa rece care a curs la robinet in ultimele zile drept apa calda sau nu.
Primarul general a declarat ca furnizarea apei calde a fost reluata luni, cu exceptia a cateva blocuri. Acesta da vina pe jocurile politice ale PNL-PDL pentru faptul ca bucurestenii au ramas cateva zile fara apa calda.
„Consider ca actiunea Distrigaz Sud Retele este una fortata, specifica unor astfel de imprejurari – a se vedea ca suntem in campanie electorala pentru alegerea presedintelui Romaniei. Actiunea Distrigaz este una fortata de diverse interese. Nu vreau sa nominalizez direct, dar se simte un vant liberal atat in refuzul consilierilor generali PNL – PDL de a vota hotararea legata de fuziunea RADET- ELCEN, de saptamana trecuta, cat si in deciziile celor de la GDF Suez, care in loc sa stea la masa discutiilor, au redus DIRECT presiunea la gazele naturale. Mai mult decat atat, Distrigaz Sud Retele nu a informat cetatenii despre decizia luata, inainte de a reduce presiunea la gaze. Repet: astfel de decizii pun in pericol siguranta cetatenilor. Am o intrebare pentru cei care pot trage la raspundere aceste societati: Nu exista clauza privind protectia populatiei in contractul de concesiune a serviciului de distributie a gazului?”, a declarat, luni, Oprescu.
Revenind la sursa problemei, bucurestenii nu au avut apa calda timp de cateva zile deoarece ELCEN (furnizorul de energie termica) are o datorie de circa 90 milioane lei catre Distrigaz Sud, furnizorul de gaze naturale. Reprezentantii ELCEN au declarat ca datoriile catre Distrigaz sunt cauzate de faptul ca Primaria Capitalei nu si-a platit datoriile catre ELCEN.
„RADET Bucuresti achita cu mare intarziere (de aproximativ doi ani) contravaloarea energiei termice livrate, la data de 30.09.2014 fiind singurul client restant, ceea ce conduce la existenta unui blocaj financiar pentru ELCEN. Strict, pentru perioada ianuarie 2014 – 30 septembrie 2014, ELCEN a livrat si facturat energie termica, inclusiv dobanzi de intarziere, in valoare de 799,851 milioane lei, iar incasarile aferente aceleiasi perioade sunt de 539,832 milioane lei (cu un grad de incasare de 67,49%). Valoarea creantelor (datorii de recuperat) RADET BUCURESTI catre ELECTROCENTRALE BUCURESTI inregistrate la data de 30 septembrie 2014 este de 3.238.383.858,56 lei (circa 730 milioane euro)”, se arata intr-un comunicat emis duminica de ELCEN.
Directorul general al ELCEN, Gabriel Ignat, a declarat pentru HotNews.ro, in urma cu doua saptamani, ca RADET nu a mai platit catre ELCEN (furnizorul de energie termica) facturile la energie termica de circa 2 ani, in prezent datoriile regiei la aceasta societate fiind de 3,2 miliarde lei. Pentru a recupera aceasta datorie uriasa, ELCEN s-a adresat instantei si a obtinut deja doua sentinte executorii, una de 250 milioane lei si una de 113 milioane lei.
„In prezent, datoria RADET catre ELCEN este de 3,256 miliarde de lei. Din aceasta suma, circa 2,5 miliarde lei reprezinta energia termica si dobanzile, iar 700 milioane lei reprezinta penalitatile. In decembrie 2008, dupa ce s-a reesalonat datoria de la vremea respectiva – 743 milioane lei – pe 3 ani, eram aproape pe zero. Din aceasta suma au mai ramas de platit 259 milioane lei care nu s-au mai platit deloc. Mai erau si penalitatile de aproape 700 milioane lei, insa acolo trebuia facuta o discutie cu Ministerul de Finante pentru anularea lor. Practic, din decembrie 2008 pana in prezent, Primaria Capitalei a platit datoriile vechi de 500 milioane lei si facturile pana in 2012, in rest nimic. Acum avem in executare o decizie judecatoreasca definitiva pentru 250 milioane de lei. Din nefericire nu prea avem ce sa executam acum, fiindca incasarile sunt foarte mici, iar daca punem poprire pe conturi luam circa doua milioane de lei pe luna, plus ca trebuie sa isi plateasca si salariile angajatilor. Dupa ce executam cele 250 milioane lei, vom incerca sa punem in executare si a doua sentinta, de 113 milioane lei”, au declarat reprezentantii ELCEN pentru HotNews.ro in urma cu doua saptamani.
Primarul Sorin Oprescu spune insa ca este cu facturile la zi. Edilul a declarat ca pentru energia termica cumparata de la ELCEN in perioada ianuarie-septembrie 2014 , in valoare de 609,9 milioane lei potrivit facturilor emise, RADET a platit 677 milioane lei.
„Pentru cantitatile de energie termica cumparate de la Elcen, in volum de 2.840.000 Gcal, in perioada ianuarie – septembrie 2014, a achitat, alaturi de RADET, suma totala de 677.580.571 lei, fata de valoarea totala a facturilor aferente perioadei mentionate – 609.907.040 lei”, a spus Oprescu.
Desi sezonul rece bate la usa, in aceasta situatie nu este cert ca bucurestenii nu vor ramane fara apa caldasi caldura. Edilul spune ca garantia ca lucrurile vor merge bine este chiar el, insa potrivit legii, in prezent, nu are putere de decizie asupra ELCEN si cu atat mai putin asupra Distrigaz Sud.
Solutia pentru rezolvarea acestei probleme si eliminarea datoriilor de 3,2 miliarde lei pe care RADET le are catre ELCEN este contopirea celor doua entitati. Procesul de fuziune a fost inceput inca de anul trecut, dar a fost blocat din cauza scandalului din Consiliul General al municipiului Bucuresti intre PSD-PC-PPDD-PMP si opozitie – PNL-PDL. Mai exact, din cauza neintelegerilor dintre cele doua grupari, proiectul prin care CGMB cere de la Guvern actiunile ELCEN nu a fost aprobat de mai bine de 6 luni. Pentru aprobare este nevoie de doua treimi din voturile din Consiliul General, iar PSD-PC-PPDD-PMP detine doar majoritate simpla.
Cornel Pieptea, liderul de grup al PNL in Consiliul General, spune ca PNL-PDL a votat proiectul atunci cand au avut majoritate, dar a fost atacat de Prefectura si abrogat de PSD-PC-PPDD, si ca il vor vota din nou atunci cand sedintele CGMB se vor desfasura legal.
„Domnul Sorin Oprescu nu intelege nimic din fuziunea RADET cu ELCEN. Transferul actiunilor de la Guvern la ELCEN dureaza, nu se face peste noapte. Disparitia datoriilor RADET catre ELCEN se va face abia dupa fuziune. Pana atunci, RADET este regie, iar transformarea in societate comerciala se va face abia dupa ce domnul Berevoianu, seful consiliului de Administratie al RADET si consilier personal al domnului Oprescu, va inainta Consiliului General documentatia de transformare in societate comerciala. Acest lucru nu s-a intamplat. Daca domnul Oprescu a facut referire la proiectul prin care Consiliul General cere de la Guvern actiunile ELCEN, vreau sa fac urmatoarele precizari: noi am votat acel proiect, dar Prefectul l-a atacat si l-a suspendat; in memorandum scria ca se vor transfera catre CGMB 100% dintre actiunile ELCEN la CGMB – in prezent nu se face acest lucru; noi vom participa la sedinte si vom vota proiectul doar atunci cand sedintele Consiliului General se vor desfasura legal”, a declarat Cornel Pieptea.
Primarul general spune ca va convoca o noua sedinta de Consiliu General pe 13 octombrie si a cerut consilierilor sa voteze acest proiect.
„Precizez ca realizarea fuziunii dintre ELCEN si RADET Bucuresti va conduce la anularea datoriei principale si a penalitatilor acumulate in perioada 1995-2014, in valoare totala de 790 milioane de euro, datorie aberanta cauzata de reglementari incoerente si un management defectuos al ELCEN. In vederea satisfacerii conditiilor necesare pentru adoptarea de catre Guvern a Hotararii privind trecerea ELCEN de la Ministerul Energiei la Municipiul Bucuresti, CAT MAI CURAND POSIBIL, pe data de 13 octombrie va fi supusa aprobarii de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti Hotararea privind acordul Municipiului Bucuresti de preluare a ELCEN Bucuresti (Electrocentrale). Pentru a trece aceasta hotarare este necesar votul a doua treimi din numarul consilierilor generali ai Bucurestiului. Ii atentionez pe alesii locali, somez partidele politice din care fac parte, sa lase Demagogia si scandalul si sa-si faca datoria fata de cetateni. Si daca consilierii generali, indiferent de culoarea politica, nu voteaza aceasta hotarare, promit ca voi face publica lista alesilor locali care se opun asigurarii unor servicii decente cetatenilor Bucurestiului”, a declarat Oprescu.
Chiar daca dupa fuziunea RADET cu ELCEN se sterg datoriile de 3,2 miliarde lei, raman creditele catre furnizori si cele pentru investitii pe care ELCEN le-a luat in ultimii ani, noua societatea ce ar urma sa vina la Consiliul General al Municipiului Bucuresti nascandu-se cu datorii de 1,4 miliarde lei. Odata cu preluarea acestei societati de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti, aceste datorii vor ajunge in „spatele bucurestenilor”.
Un alt aspect este faptul ca Consiliul General al Municipiului Bucuresti va numi directorul si consiliul de administratie al societarii realizate din contopirea RADET cu ELCEN. Daca cumulam bugetele celor doua entitati rezulta ca noua companie va avea un buget de circa 3,5 miliarde lei, aproape bugetul Primariei Capitalei pe un an.
PDL cere demisia primarului general
PDL Bucuresti ii cere lui Sorin Oprescu demisia de urgenta pentru ca, „spalandu-se la lighean, bucurestenii s-au intors la epoca Ceausescu”.
„Adevarul este unul singur si trebuie spus pana la capat: vom avea caldura si apa calda doar pe perioada campaniei electorale. Gaselnita lor de astazi NU este pentru a-i salva pe bucuresteni, ci doar pe Victor Viorel Ponta in plina campanie electorala. 500 milioane de euro este datoria PMB catre RADET. RADET la randul ei are datorii catre ELCEN, ELCEN catre furnizorii de gaz si astfel un sir intreg de societati comerciale falimenteaza pentru ca Oprescu nu achita datoriile. In fata unor asemenea situatii de urgenta, PDL si PNL va cer demisia, domnule primar general Sorin Oprescu. Va cerem o demisie de urgenta, nu una pe caz de boala, asa cum se aude ca pregatiti pe holurile bine incalzite ale etajului 14 din Primaria Capitalei”, este de parere Mihai Atanasoaei, purtator de cuvant PDL.