Cum funcționează Școala pe Net, platforma recomandată de Ministerul Educației
Școala pe Net, platforma recomandată de Ministerul Educației pentru elevii și profesorii care stau acasă, a fost concepută de patru organizații neguvernamentale cu experiență în domeniile educație, tehnologie și comunicare. Platforma are soluții simple care să îi ajute pe cei aproape 180.000 de profesori din România să se adapteze și să se familiarizeze cu predarea prin noile tehnologii, continuând lecțiile de acasă.
Platforma poate fi accesată gratuit pe www.scoalapenet.ro. Inițiatorii platformei spun că proiectul „Școala pe Net” vine în sprijinul profesorilor care au nevoie de resurse pentru adaptarea la noile metode de predare din mediul digital. Pe această platformă li se va explica, pas cu pas, ce mijloace tehnice și pedagogice au la dispoziție pentru a ține cursurile online, cum își pot crea conturi pe diferite aplicații digitale și platforme de e-learning sau sau cum își pot adapta conținutul educațional folosind noile tehnologii, indiferent de nivelul abilităților tehnice pe care le au.
Inițiatorii platformei spun că 10 experți în domeniul educației și tehnologiei vor oferi asistență online profesorilor cu privire la adaptarea curriculei și a procesului educațional la predarea pe Internet. Aceștia vor răspunde la întrebările adresate de profesori și vor crea conținut relevant pe platformă, sub formă de articole, tutoriale video sau webinarii cu informații utile.
Conținutul va fi dezvoltat constant pentru a acoperi cât mai multe nevoi și pentru a îmbunătăți permanent procesul didactic. Constant, în perioada suspendării cursurilor, platforma va putea beneficia de o suită de resurse noi, în funcție de aspectele identificate în lucrul cu profesorii și cu Ministerul Educației și Cercetării și de nevoile reale ale acestora.
„Profesorii, elevii, școala, societatea, se confruntă cu o situație fără precedent, este nevoie de mobilizare și solidaritate în toate domeniile din partea societății civile. Învățământul online este cea mai rapidă soluție în perioada suspendării cursurilor, însă profesorii au nevoie de asistență și sprijin în folosirea tehnologiei și în adaptarea procesului educațional. Soluțiile oferite de scoalapenet.ro nu sunt obligatorii, ele reprezintă o recomandare de bună practică din partea Ministerului Educației Naționale și un sprijin din partea organizațiilor. Chiar dacă acest proiect apare ca răspuns la o situație de criză, el va rămâne și pe viitor un pas important în tehnologizarea școlii românești”, arată reprezentanții ONG-urilor care au inițiat proiectul.
Platforma școala pe net a fost realizată de Centrul de Resurse în Comunicare, Asociația Techsoup, Teach for Romania, Seeding Knowledge Foundation, cu sprijinul Kaufland România și în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării. De asemenea, la platformă au mai colaborat și Școala de valori, Fundația Roma Education Fund România și Asociația pentru Valori în Educație.