Cum justifică Marcel Ciolacu creșterea deficitului bugetar: 84% din bani merg în zona de investiții
Premierul Marcel Ciolacu susține că rectificarea bugetară aflată pe ordinea de zi a ședinței de luni a Guvernului este una pozitivă și sustenabilă. Însă, potrivit proiectului de rectificare bugetară pus în dezbatere de Ministerul Finanțelor, deficitul bugetar crește cu 1,94 puncte procentuale față de bugetul inițial. Premierul pune acest deficit pe seama investițiilor. „84% din deficit merge în zona de investiții”, a declarat premierul la începutul ședinței de Guvern.
Reamintim că deficitul bugetului general consolidat va fi de 6,94% din PIB, în creștere cu 1,94 puncte procentuale față de bugetul aprobat pentru 2024, conform proiectului rectificării bugetare pregătit de Ministerul Finanțelor pus în dezbatere publică.
Veniturile bugetului general consolidat se majorează, per sold, cu suma de 42,6 miliarde lei, iar cheltuielile bugetului general consolidat cu 60,106 miliarde lei. Astfel, deficitul bugetului general consolidat în termeni cash va fi de 122,82 miliarde lei.
„La rectificarea bugetară aplicăm modelul statelor europene puternice”
„Suntem primul stat european ca raport între deficit și volumul de investiții. Evident că la acest nivel record de investiții, crește și deficitul bugetar la 6,9% din Produsul Intern Brut. Este însă un deficit sustenabil, ținând cont că 8,5 lei din 10 cheltuiți merg în autostrăzi, spitale, școli și rețele de gaze, apă și alte obiective de interes local”, a declarat premierul.
„Practic, ce facem la această rectificare este să aplicăm modelul statelor europene puternice. Germania, Italia, Franța sau Spania așa au procedat, așa s-au dezvoltat și sunt motoarele economice ale Europei! Nu alocăm banii numai pe consum, ci venim cu un plan serios pe investiții”, a mai spus Ciolacu.
Marcel Ciolacu: La 1 euro investit, se întorc la stat 6 sau 8 euro
Potrivit premierului, banii se întorc în economie și se multiplică. „La 1 euro investit, se întorc la stat 6 sau 8 euro! De exemplu, domnul ministru Sorin Grindeanu primește banii și face plăți către companii, firmele termină autostrăzi pe care românii le așteaptă de 30 de ani. Iar aceste firme plătesc mii de salariați și dau comenzi la alte sute de furnizori cu zeci de mii de angajați. Asta înseamnă că, în câteva luni, din taxe, impozite și din tot acest rulaj, banii se întorc cu surplus la bugetul de stat”, a precizat premierul.
„N-avem timp de filozofi care, ca premieri, au avut deficit de 9,2%, iar investițiile erau la doar 1,7% din PIB”, a adăugat premierul.
Acesta a precizat că urmează să fie adoptat rapid Planul Național de Reindustrializare, aprobat deja în coaliție.