Sari direct la conținut

Cum plănuiește Europa să trăiască fără gazul rusesc

HotNews.ro
Consiliul European, Foto: Martin Bertrand / Alamy / Alamy / Profimedia
Consiliul European, Foto: Martin Bertrand / Alamy / Alamy / Profimedia

Liderii celor 27 state ale UE vor discuta vineri despre cum să reacționeze la creșterea prețurilor la energie și la amenințarea unei întreruperi totale a aprovizionării cu gaz rusesc, acuzând Moscova că folosește energia drept „o armă de război” prin reducerea aprovizionării, ceea ce, potrivit avertismentelor Germaniei, ar putea duce la închiderea parțială a industriei sale în această iarnă, relatează Reuters. Un plan unitar adoptat de cele 27 de țări ar fi cea mai bună soluție pentru a trece de iarnă cu bine, susțin unii oficiali, însă varianta nu este pe placul tuturor.

Liderii celor 27 de națiuni ale Uniunii Europene vor da vina pe invazia Rusiei în Ucraina, care a început exact acum patru luni, pentru o creștere uriașă a prețurilor, potrivit unui proiect de declarație a summitului consultat de Reuters.

În urma sancțiunilor occidentale fără precedent impuse din cauza invaziei, mai multe țări europene au fost lovite până acum de tăieri ale fluxurilor de gaze din Rusia.

„Este doar o chestiune de timp până când rușii vor închide toate transporturile de gaz”, a declarat un oficial UE înainte de discuțiile de vineri.

Ce vrea Comisia Europeană

Potrivit proiectului de declarație văzut de Reuters, liderii UE vor spune că, „în fața folosirii gazului ca armă de război de către Rusia”, Comisia Europeană ar trebui să găsească modalități de a asigura „aprovizionarea la prețuri accesibile”.

Țările membre au investit deja miliarde de euro în reduceri de taxe și subvenții pentru a combate creșterea prețurilor la energie.

Însă aceste sume se adaugă la facturile mari, ceea ce a făcut ca multe dintre ele să caute o rezolvare, iar țările din UE nu sunt de acord cu privire la o soluție unitară pentru a face față creșterii prețurilor.

Previziuni sumbre pentru Uniunea Europeană

Spania și Portugalia au plafonat în luna iunie prețurile la gaze pe piața locală de electricitate, însă alte state avertizează că plafonarea prețurilor ar perturba piețele energetice și ar secătui și mai mult visteria statului, dacă guvernele ar trebui să plătească diferența dintre prețul plafonat și prețul de pe piețele internaționale de gaze.

„Trebuie să începem să cumpărăm energie în mod colectiv, trebuie să implementăm plafoane de preț și trebuie să facem planuri împreună pentru a trece iarna”, a declarat vineri premierul belgian Alexander De Croo, la sosirea la summitul UE.

„Dacă nu suntem atenți, atunci întreaga economie a UE va intra în recesiune, cu toate consecințele ei”, a spus premierul belgian Alexander De Croo.

UE a răspuns la război cu o rapiditate și o unitate neobișnuite, dar unele sancțiuni, cum ar fi un embargo planificat asupra importurilor de petrol rusesc, au repercusiuni asupra economiilor sale.

Germania ar putea avea penurie de gaze

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a avertizat că țara sa se îndreaptă spre o penurie de gaze dacă livrările rusești vor rămâne la fel de scăzute ca în prezent, iar unele industrii vor trebui să fie închise la iarnă.

„Companiile ar trebui să oprească producția, să își concedieze angajații, lanțurile de aprovizionare s-ar prăbuși, oamenii s-ar îndatora pentru a-și plăti facturile de încălzire”, a declarat el pentru revista Der Spiegel, adăugând că acest lucru face parte din strategia președintelui rus Vladimir Putin de a diviza țara.

Înainte de război, UE se baza pe Rusia pentru 40% din necesarul său de gaze – ajungând la 55% în cazul Germaniei – lăsând un gol imens de umplut pe o piață globală a gazelor.

Europa trebuie să accelereze renunțarea la gazele rusești

Europa trebuie să îşi intensifice eforturile pentru a-şi reduce dependenţa de importurile de combustibili fosili din Rusia, a declarat vineri, la Bruxelles, cancelarul german, Olaf Scholz, transmite Reuters.

„Împreună suntem foarte, foarte bine pregătiţi pentru provocarea dificilă legată de importurile de combustibili fosili ruseşti”, a declarat Scholz, în a doua zi a summitului Uniunii Europene.

Scholz a precizat că acesta este motivul pentru care blocul comunitar nu a doar a impus sancţiuni timpurii asupra cărbunelui şi petrolului din Rusia, ci a lucrat şi în direcţia ajustării infrastructurii sale, într-o manieră în care ţările europene vor putea importa gaze şi din alte state.

„Acesta este un efort pe care trebuie să îl accelerăm acum – şi, desigur, are legătură cu mari provocări, însă ne vom susţine reciproc”, a mai spus cancelarul german.

Italia cere o reuniune pe tema gazelor

Italia a cerut liderilor UE să se reunească din nou pentru o reuniune excepțională la jumătatea lunii iulie pentru a discuta despre modalitățile de abordare a creșterii prețurilor la gaze, dar nu există niciun plan în acest sens pentru moment, a declarat un oficial UE.

Cu toate acestea, un alt oficial UE a declarat că unii lideri UE iau în considerare opțiunea de a organiza un summit suplimentar în iulie pentru a discuta despre probleme economice mai ample.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro