Sari direct la conținut

Cum reuseste Apple sa-si mentina secretele – "Daca ai vreun obiect metalic asupra ta la plecare, pur si simplu cheama politia"

HotNews.ro

Politicile Apple cu privire la mentinerea secreta a detaliilor despre produsele sale sunt deja bine cunoscute. Foarte multe dintre produsele finite sunt asamblate la un complex industrial din Longhua, in sudul Chinei, detinut de Foxconn International. Reuters a realizat un reportaj care descrie conditiile de lucru din acest complex industrial, care seamana mai degraba cu un mic oras fortificat. In spatele zidurilor, angajatii Foxconn beneficiaza de dormitoare, cantine, centre de recreere, banci, oficii postale si patiserii.

Iar securitatea reprezinta un element central la fabrica din apropiere de Hong Kong. „Folosesc detectoare de metal si ne perchizitioneaza. Daca ai vreun obiect metalic asupra ta la plecare, pur si simplu cheama politia” a declarat un angajat pentru jurnalistii de la Reuters. In plus, angajatii suspectati ca ar fi raspandit vreo informatie in exterior sunt investigati de companie, care a dat de inteles ca nu va ezita sa dea in judecata orice angajat care indrazneste sa ii dezvaluie secretele.

De asemenea, spre deosebire de alti producatori de electronice, Apple nu se bazeaza pe o singura firma care sa furnizeze toate componentele. „Astfel, se asigura ca nimeni nu detine toate detaliile despre un produs Apple, in afara de Apple insusi” a declarat o sursa de la o divizie a Hon Hai Precision Industry, care detine Foxconn International. In aceasta situatie, persoanele care lucreaza la liniile de asamblare nu au idee despre cum va arata produsul finit pana in ultimul moment. Potrivit unor fost angajat, modul in care opereaza furnizorii este similar cu cel de la sediul companiei din Cupertino.

Obesesia Apple de a-si mentine secretele a devenit legendara in Sillicon Valley, intrucat de-a lungul anilor, mai multi executivi si-au pierdut slujbele, iar unii bloggeri au fost dati in judecata pentru ca au divulgat informatii despre produse inainte de momentul lansarii.

Un alt fost angajat, care a lucrat in departamentul de marketing inainte de lansarea iPhone, considera ca muncitorii inteleg cat de important este sa mentina tacerea, iar acest lucru pare sa vina de la sine. „Nu discutam despre asta nici macar cu sotia mea. Este un fel de cultura a tacerii care este acceptata. Te obisnuiesti sa nu vorbesti despre munca ta si acest lucru devine normal pentru ca toata lumea face acelasi lucru” a spus fostul angajat.

Alte metode folosite de Apple ar fi anuntarea furnizorilor cu privire la elementele pe care le vor doar in ultimul moment. In plus, spre deosebire de alte companii, Apple cere aproape tot timpul piese create special pentru ei, refuzandu-le pe cele deja existente.

Pe de alta parte, contractele incheiate cu Apple includ, evident, o clauza de confidentialitate. Iar, de obicei, incalcarea acestei clauze atrage de la sine penalizari serioase, au declarat surse de la mai multi furnizori Apple. Aceste clauze permit, de multe ori, vizite neanuntate de la Apple pentru mentinerea standardelor.

Alte doua surse care cunosc problema au spus ca nu stiu vreo companie care sa fi fost amendata pentru incalcarea conditiei de confidentialitate, insa mai multi furnizori au fost avertizati verbal ca si-ar putea pierde contractul. Problema o reprezinta dificultatea de a demonstra sursa care a dezvaluit informatiile. De aceea, in cazul in care nu exista dovezi palpabile, Apple isi schimba furnizorii.

Intr-un caz care a facut valva in jurul globului anul trecut, un angajat de la Foxconn s-a sinucis dupa ce a fost interogat de angajatorul sau. Potrivit presei locale, acesta era suspectat ca ar fi sustras din firma un prototip de iPhone.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro