Sari direct la conținut

Cum s-a scris istoria mitingului anti-Rosia Montana de duminica: Sociologul Mircea Kivu a cerut ca marsul sa treaca si pe la DNA pentru a arata sustinere fata de Justitie, "maestrul de ceremonie" Claudiu Craciun a refuzat: Lupta pe tema justitiei este doar o lupta convenabila pentru ei, o continuare a isteriei din 2012

HotNews.ro
Claudiu Craciun, Foto: AGERPRES
Claudiu Craciun, Foto: AGERPRES

Sociologul Mircea Kivu, unul dintre sustinatorii miscarii de protest impotriva proiectului de la Rosia Montana, a cerut sambata pe contul sa de Facebook ca marsul de duminica sa faca un ocol si pe la sediul DNA pentru a arata ca „vrem ca politicienii, fie ca-i cheama Ponta sau Basescu, sa-si ia labele de pe Justitie„. La putin timp, Claudiu Craciun, unul dintre liderii informali ai protestelor, fost lider si la protestele anti-Basescu din 2012 si sustinator al cauzei USL la o dezbatere in Parlamentul European, a refuzat categoric sugestia: „Lupta pe tema justitiei este doar o lupta convenabila pentru ei, o continuare a isteriei din 2012. Exista un razboi intre cele trei Palate: Cotroceni, Victoriei, Parlamentului. Dar nu intre ele ci cu noi toti.”

Claudiu Craciun si-a continuat argumentatia in dialogul cu alti utilizatori de Facebook care au sustinut ideea sociologului Mircea Kivu: „justitia a devenit un subiect foarte politizat, o marota electorala. Este centrala in mentinerea unui conflict aparent intre fortele politice. Sunt insa chestiuni fundamentale care sunt tinute special in afara agendei politice: Rosia, gazele de sist, acordul cu FMI, sistemul electoral si legislatia partidelor, cresterea si influenta serviciilor secrete, clientelismul local si sistemul baronilor. Pot continua. Din nefericire justitia este un subiect convenabil pentru toti, ce polarizeaza si atat. De restul se feresc„.

In cele din urma, traseul stabilit initial al marsului nu s-a modificat astfel incat de la Palatul Cotroceni sa ajunga la sediul DNA. Protestatarii au marsalui din cartierul Militari pana la Piata Universitatii, cu oprire de jumatate de ora la Palatul Cotroceni, unde au cerut demisia presedintelui Basescu.

Claudiu Craciun este unul dintre „maestrii de ceremonii” la protestele impotriva proiectului de la Rosia Montana, el insusi acceptand aceasta titulatura intr-un interviu din luna septembrie. Lector la SNSPA, a devenit cunoscut drept unul dintre liderii informali ai protestelor anti-Basescu din iarna anului 2012. A pledat cauza USL intr-o celebra dezbatere din Parlamentul European organizata chiar de USL in 2012, si declara intr-un interviu pentru Jurnalul National in februarie 2012, dupa caderea Guvernului Boc, ca „miza protestelor este Traian Basescu„. Intr-un interviu din septembrie anul acesta pe portalul Alianta pentru o Romanie Curata, Claudiu Craciun spunea ca se asteapta ca in urma protestelor anti-Rosia Montana „sa se creeze o alianta sociala”.

Claudiu Craciun a fost si coordonatorul dezbaterilor academice organizate in 2013 pe tema revizuirii Constitutiei de Forumul Constitutional, un organism desemnat de Comisia speciala pentru modificarea Constitutiei, condusa de Crin Antonescu. El este un apropiat al Alinei Mungiu Pippidi (SAR), care scria despre el in timpul protestelor din 2012: „Al doilea noroc, şi mai mare, al USL a fost tînărul manifestant din Piaţa Universităţii, Claudiu Crăciun, care a fost superb … Se întîmplă că e şi liderul studenţesc cu care am organizat manifestaţia anti-Vadim din 2000 … Claudiu e un lider autentic şi am fost mîndră de el. Sper că acesta să fie debutul carierei lui politice”.

Dialogul „la distanta” intre Mircea Kivu si Claudiu Craciun a fost sesizat de mai multi utilizatori de Facebook participanti la miscarea impotriva proiectului aurifer de la Rosia Montana. Unii dintre acesti participanti la mitinguri au reclamat in ultimele saptamani „timiditatea” protestelor la adresa premierului Victor Ponta – autorul proiectului de lege – si la adresa Parlamentului, care dezbate acum proiectul propus de premier.

Reamintim ca pe contul de Facebook UnitiSalvam, locul de unde sunt lansate mereu traseele marsurilor, a fost postat inca de miercuri 2 octombrie, in jurul pranzului, anuntul privind traseul mitingului de duminica, 6 octombrie: „Duminică plecăm în marș de pe Strada Roșia Montană colț cu Dezrobirii (la 400 m de stația de Metrou Gorjului). Acoperim o parte densă din vestul Bucureștiului și ne oprim și la Palatul Cotroceni, că tot a ieșit Băsescu cu declarații și e nepoliticos să nu-l vizităm și pe el.”

Miercuri seara a aparut stirea ca procurorul general Tiberiu Nitu i-a schimbat din functia de sef si adjunct sectia anticoruptie a DNA pe procurorii care instrumentasera dosarele lui Liviu Dragnea si Adrian Nastase.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro