Cum s-au vazut alegerile la televiziunea publica. Vine saptamana de foc
Am vazut si comentat rezultatul alegerilor din studioul TVR. Nici in cel mai important moment politic – prezentarea exit-poll-urilor – televiziunea publica n-a reusit sa-si ascunda partizanatul politic. Singurul politician prezent in platou intre noua si zece seara a fost Lavinia Sandru, ca sustinator al lui Mircea Geoana. N-am inteles de ce un politician fara anvergura, fara vreo responsabilitate politica vine la televiziunea publica, n-am inteles de ce n-a fost invitat in paralel si cineva din tabara cealalta.
Lavinia Sandru a avut misiunea sa anunte si sa repete la ora 21.00 cand TVR a prezentat exit poll-urile, ca „Romania are un nou presedinte: Mircea Geoana”. Au sustinut-o ceilalti invitati din platou, pe diferite voci: Stelian Tanase, Cristian Parvulescu si, ceva mai rezervat, Marius Pieleanu.
In prima ora, nici unul dintre cei evocati n-au manifestat mari rezerve in fata cifrelor prezentate de cele patru institute de sondare: INSOMAR (Geoana 52%, Basescu 48%), CCSB (Geoana 51%, Traian Basescu 49%), CURS (Geoana 50, 8 – Basescu 49, 2%). Cu totii, inclusiv reprezentantul CURS care realizase sondajul pentru TVR, au expus teoria ierarhiei care nu mai poate fi schimbata in conditiile in care trei sondaje il prezinta pe Geoana cu un avans mai mare sau mai mic in fata lui Traian Basescu. Cu totii au prezentat cifrele CSOP-IRES (50% – 50%) drept necredibile cata vreme insitutul lucreaza pentru PDL.
Cu totii au gasit nerelevant faptul ca primele doua institute, INSOMAR si CCSB sunt controlate de Vantu si Voiculescu, apropiati de Geoana. Relevant era doar in cazul CSOP. Argumentul lor suprem era ca trei sondaje spun ceva si doar unul altceva. Cel putin primele doua au jucat si joaca in mod evident cu Geoana, iar fata de CURS imi mentin cateva rezerve.
Am fost mirat sa constat ca limbajul propagandistic al Laviniei Sandru a fost preluat de ceilalti din studio, cu exceptia lui Marius Pieleanu, care a manifestat, ca sociolog, ceva mai multa prudenta. Cu toate explicatiile ca avem un exit poll care opereaza cu date partiale, din care lipseau informatiile din intervalul 19.00 – 21.00, din care lipseau voturile din diaspora, propaganda a batut ratiunea in prima ora a emisiunii de la TVR. Invitatiile la prudenta si rezerva aproape ca n-au contat.
Dezechilibrul abordarii a continuat si in partea a doua a emisiunii, cand distanta dintre cei doi s-a mai redus in primele trei sondaje, iar raportul s-a inversat cu cateva sutimi in favoarea lui Basescu in sondajul CSOP-IRES. Laviniei Sandru i s-au alaturat trei politicieni din aceiasi parte a baricadei: Theodor Melescanu (PNL), Bogdan Niculescu Duvaz (PSD) si Kelemen Hunor (UDMR). Din partea PDL a fost invitat doar Gheorghe Flutur.
Altfel spus, televiziunea publica a parut sa urmeze strategia televiziunilor de stiri controlate de moguli: l-a proclamat cat mai strident castigator pe Mircea Geoana cu ajutorul sondajelor, stabilind in trei dintre ele o ierarhie favorabila candidatului PSD. Chiar sa fi fost reala, ierarhia s-ar fi putut oricand rasturna, diferenta fintre cei doi fiind extrem de mica. Asta obliga la maxime rezerve din partea televiziunii publice si la mai mult echilibru in selectarea invitatilor. Ceva mai rationali, Melescanu si Hunor au admis intr-un tarziu ca nu poate fi proclamat un castigator prin sondaje si ca relevanta va fi numaratoarea oficiala a BEC.
La ora cand scriu aceste randuri (unu si jumatatea noaptea), numaratoarea paralela realizata de PDL indica, dupa contabilizarea a 99,22% din sectii, faptul ca are Traian Basescu are 6028 de voturi in plus, deci 50, 3%, si mizeaza ca distanta se va mari si ca Basescu il va bate pe Geoana in diaspora la cateva zeci de mii de voturi diferenta.
Diaspora nu a intrat inca la numaratoarea parlalela. Viorel Hrebenciuc anunta la PSD ca Traian Basescu ar fi dat ordin sa anunte maine dimineata 60 de mii de voturi in favoarea sa. Si PSD face propria numaratoare paralela, si ei anunta cifre favorabile lui Mircea Geoana.
Pana la urma, singurele cifre oficiale, de luat in seama, vor fi cele furnizate maine de Biroul Electoral Central. Pana atunci, vedem cum fiecare candidat isi striga cum poate victoria.
Televiziunile de stiri, alaturi de televiziuniea publica, au ratat iarasi sansa de a-si informa publicul, preferand sa-l manipuleze. Ele nu trebuiau sa proclame nici un castigator, sa nu-si coordoneze cifrele, ci sa manifeste prudenta maxima, sa judece critic si nepartinic intr-un competitie atat de stransa.
In mod cert, va fi o noapte lunga iar maine o zi si mai lunga. E de asteptat sa asistam la contestatii in justitie, poate chiar la oameni in scosi in strada si la o noua saptamana isterica la televizor. Din acest punct de vedere, televiziunile de stiri si TVR au pregatit terenul. Vom iesi, ca tara, din saptamana de foc care se anunta doar cu ratiune si calm.