Sari direct la conținut

Cum sa-ti investesti banii intr-un fond mutual

Totodata, cel interesat trebuie sa consulte prospectul de emisiune al fondului si sa treaca in revista comisioanele practicate.

Urmatorul pas consta in completarea formularelor de subscriere, dupa care, urmeaza viramentul sumei pe care doriti sa o investiti, in contul administratorului fondului.

„Inainte de a lua decizia de a investi intr-un fond este foarte important sa analizati performantele anterioare ale acestuia din trei perspective (randament, risc si lichiditate), sa va informati foarte bine cu privire la politica de investitii si la echipa care se ocupa de administrarea banilor”, ne-au declarat reprezentantii Raiffeisen Asset Management.

Ca in orice investitie exista si anumite dezavantaje. Un astfel de minus tine de perioada investitiei. Dezavantajul unei investitii pe termen scurt sau mediu (mai mica de un an) este cresterea riscului datorita fluctuatiei pietei.

Chiar si intr-un an in care bursa si implicit fondurile au cresteri mai mari de 30% la fondurile mutuale pot exista luni sau saptamani de scadere.

O investitie pe termen lung niveleaza aceste fluctuatii, reducand riscul si oferind o siguranta mai mare de obtinere a unui randament satisfacator. “Riscurile unui fond mututal de investitii sunt detaliate in prospectul de emisiune. Principalele riscuri sunt cele legate de evolutiile pietelor financiare”, ne-a spus Florin Dolea, Pioneer Asset Management SAI SA.

Comisioanele de retragere pot ajunge si la 10%

Persoana care alege sa investeasca la un astfel de fond trebuie sa stie ca acestea sunt obligate prin lege sa accepte oricand rascumpararea titlurilor emise.

In acest caz, se plateste un comision de retragere, care depinde de perioada scursa din momentul cumpararii unitatilor de fond. Daca acest interval este de cateva luni, comisionul de retragere poate ajunge pana la 10%.

Ulterior, valoarea sa scade, iar dupa 12 luni, multe fonduri nu percep nici un fel de comision.

Un articol de Paul Barbu

Integral in Gandul

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro